Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Melyik a jobb? Ha egy tanár...

Melyik a jobb? Ha egy tanár és diák kölcsönösen megázódik/önöződik vagy ha a tanár egyoldalúan tegez?

Figyelt kérdés
Melyik a jobb? Ha a tanár sem és a diák sem tegeződik vagy ha csak a tanár tegeződik? A kölcsönös tegeződés nagyon ritka, ezért azt nem tüntettem fel a kérdésben, de itt azért leírom.

2021. okt. 17. 16:13
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
80%

Szerintem teljesen rendben van minden verzió éppen iskolafoktól függően.

Mifelénk alsóban a tanító tegez (nyilvánvaló) és a gyerek is tegezi a tanítót.

Felsőben alakul ki a tanárok felé a magázódás és ez normál esetben így is marad. Felsőben a tanárok tegezik a gyerekeket, aztán valahol középiskolában szokott ez átfordulni.

8 és 6osztályos gimikben nyilvánvalóan tegezik a 11-13 éveseket, de ha 15 évesen kerül a gyerek középiskolában ott már vannak tanároik, akik kapásból magázódnak (és természetesen ezt is várják el).

Aztán felsőoktatásban megint fordul egyet a világ és vagy mindenki magáz mindenkit, vagy fiatalabb oktatók felajánlják a kölcsönös tegeződést.

Itt csendőrpertu már csak kifejezetten idős tanároknál szokott előfordulni (vagy tuskóknál)

2021. okt. 18. 08:08
 22/36 anonim ***** válasza:
76%

#20: elolvasva ezt (meg az összes többi) hozzászólásodat már mindenkinek egyértelműsödött, hogy az ilyen embereket jó messzire el kell kerülni... :-)

Hülyékkel ugyanis kár bármiféle vitába is keveredni!

2021. okt. 18. 11:21
 23/36 A kérdező kommentje:
Személyeskedni könnyű.
2021. okt. 18. 12:40
 24/36 anonim ***** válasza:
100%

Engem gimiben speciel tegeznek. Nem zavar. Mi magázódunk a tanárok felé.

De pl engem általánosban tanított a nagynéném és pl magánéletben sem tegeződtem vele, és most is nehezemre esik, mert nem állunk annyira közel és nem is azt szoktam meg. Viszont nem akarom megbántani. Szóval ilyenkor van az, hogy többnyire próbálok semlegesebben beszélni, ha erre van lehetőség

Hozzáteszem a tisztelet nem a nyelvi formalitásból áll. Pl ha azt mondom valakinek, hogy "Maga egy büdös sggfej" akkor magázódtam, de nem adtam meg a tiszteletet. És ezt akár káromkodás nélkül is meg lehet fogalmazni, úgy, hogy magázódunk, nem vagyunk trágarok, mégsem adjuk meg a tiszteletet. Ezek csak nyelvi cuccok. Ez olyan, mint amikor a tesitanárunk általánosban kiakadt, amikor megtudta, hogy magunk közt a vezeték néven emlegetjük. De amúgy nem értem a gondot, mert pozitív dolgokat mondtunk róla. Most inkább az, hogy hú ez a Kovács de jó bórajat tart, mint az, hogy Hú de nagy segg ez a Tamás bácsi...

2021. okt. 18. 13:42
 25/36 A kérdező kommentje:
Ti bácsizzátok a tanáraitokat gimnáziumban? A mi tanáraink megtiltották, mert kizárólag úgy szabadott szólítanunk őket, hogy "XY tanár úr", "XY tanárnő", "XY atya" stb.
2021. okt. 18. 15:12
 26/36 anonim ***** válasza:
100%

#25 Azt írtam, hogy általánosban. Illetve akkor sem bácsiztuk, csak az a tanár úgy mondta, amikor arról beszélt, hogy a diákok maguk között xy bácsinak emlegetnék, az sokkal jobban esne neki, mintha a vezetéknevén. De egyébként nem feltétlenül kellemetlen bácsizni valaki taárt, ha az illetőt nem zavarja, és elég idős ahhoz, hogy te se érezd magad kellemetlenül. Pl az egyik iroalom tanáromat valaki véletlenül lebácsizta órán, mert magunk között úgy emlegetjük és rémesen kellemetlen és vicces volt mindenkinek, mert az osztály 18-19 évesekből áll, a tanár kifejezetten megkért mindenkit az elején, hogy tanár úrnak szólítsa, ráadásul frissen végzett egyetemen, szóval még nem is az a korosztály, akit egy átlag 18 év körüli lebácsizna.

De például ha nem karótnyelt középkorú vagy idősebb tanárnőket úgy szólítjuk meg, hogy xy néni, abból nincs gáz se a koliban, se a gimiben. Sőt, mondok jobbat, kolis csoportvezetőnk negyven körüli, őt pl a többség vagy Gábor bának, vagy Gábor papának szólítja, és semmi gond nincs belőle.(Nem Gábor egyébként, csak random nevet írtam.)

De egyébként a Tanár úr/nő megszólítással sosem lősz mellé, szóval ha az adott tanár enged más megszólítást is, de neked kellemetlen lenne, akkor ezzel sincs semmi gond ez minden esetben belefér.

2021. okt. 18. 15:31
 27/36 A kérdező kommentje:
Ránk ránk szóltak, ha így említettük őket.
2021. okt. 18. 15:43
 28/36 anonim ***** válasza:
67%
Mert ti idióták vagytok
2021. okt. 18. 15:50
 29/36 anonim ***** válasza:

Amikor tanár voltam, nálam szóba sem kerülhetett volna a tegeződés. Én felnőtt ember vagyok, elvégeztem egy egyetemet, diplomám van (de még ha nem is lenne, akkor sem), ne tegezzen le egy gyerek. Bármilyen felnőtt zokon veheti egyébként, ha egy gyerek letegezi, itt nem is feltétlenül a tanár-diák kapcsolatról van szó. És te 18 éves korodig te gyerek vagy és kész. Az meg, hogy magadról mit gonodlsz, rohadtul nem érdekel. :D Itt épp ez a lényeg, hogy mivel fiatalabb vagy, neked kell a felnőttek igényeihez igazodnod, mint ahogy mi is megtettük ezt, amikor gyerekek voltunk, mert ez az élet rendje. Gyerek-felnőtt viszonyban nincs kölcsönösség, éppen ez az, ami miatt unszimpatikus a szöveged, mert valamiféle egy szinten állást feltételezel a felnőttekkel, ami pedig nincs így. És azt, ha te ezt nem látod be, nem lázadás kérdése, hanem egyszerűen neveletlen bunkó vagy.

Egyébként érettségi után voltak diákok, akikkel olyan volt a viszonyom, és felajánlottam nekik a kölcsönös tegeződést. Soha, egyik sem fogadta el, azt mondták, hogy furcsa lenne, nem tudnák megszokni. Egy diák elfogadta egyébként, de egy idő múlva visszaváltott a magázásra, mondván, hogy neki inkább ez a normális, természetes.

2021. okt. 21. 12:21
 30/36 anonim ***** válasza:
40%

Sőt, eszembe jutott még valami. Amikor tanár voltam, volt egy kollégám, aki még általános iskolás koromban tanított. Ő is felajánlotta nekem, hogy tegezzem, hiszen kollégák vagyunk, de visszautasítottam, és ugyanúgy néniztem, mint gyerek koromban. Ez kicsit lehet, hogy hülyén jött ki, mert más kollégáim is voltak, akik hasonlú korúak voltak, mint ő, de őket simán tegeztem...

Tudod, ez a tegezés-magázás dolog nem arról szól, amire te gondolsz, hogy ezzel a felnőtt megalázza a gyereket. Ez pont fordítva van, arról szól, hogy a fiatalabb megadja a tiszteletet a felnőttnek. De ettől függetlenül nem más ez, csak egy nyelvi formula, a magyar nyelvben ezek a dolgok így fejenődnek ki, és a felnőttek részéről semmilyen megalázó szándék, "úrhatnámság" nincs ebben. Majd, ha felnőtt leszel, talán megérted.

2021. okt. 21. 12:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!