Egy büfészakos egyetemi diploma valójában semmivel sem ér többet egy érettséginél?
Nekem büfészakos diplomám van, környezetmérnök.
Irodai adminisztrátor voltam 3 évig nettó 200 ezres fizetés alatt, adatokat kellett ellenőrizgetni, másolgatni, utána rövid ideig még áruházi eladó, tanácsadó is voltam.
Most épp átképzem magam, már azon a területen dolgozom.
Volt csoporttársaim is hasonló sorsa jutottak, néhányuknak pedig sikerült elhelyezkedniük a munkavédelem-EHS területén.
sokan hajlamosak rosszindulatbol mar mindenre ramondani, hogy ‘bufeszak’, szoval eloszor ezt kene konkretizalni, hogy mit is jelent a bufeszak.
mert pl. egy nyelvszak nem bufeszak, hiaba human es ha ritka nyelvet valasztasz, akkor tolmacskent, forditokent baromi jol is lehet keresni vele, megis sok 8 altalnost vegzett prolit hallottam mar frocsogni, hogy az bufeszak.
egyebkent sok munkahelyre alapkovetelmeny, hogy legyen diplomad, anelkul szoba de allnak veled. es teny, hogy sok buta ember is elvegzi ezeket a szakokat valahogy, de van egy csomo inetlligens, ertelmes is, akit egyszeruen ez erdekelt es azert valasztotta az adott szakott
egyebkent meg ha elvegzed, akkor jo esetben megirtal elotte egy szakdolgozatot (meg rengeteg beadanot elotte), aminek lehet, hogy maga a temaja nem annyira eladhato a munkaeropiacon, de hidd el, azert az ertekelheto dolog, hogy ossze tudsz tenni egy 40-50 oldalas, megszerkesztett, logikusan felepitett irast es tudod, hogy kell formazni, helyesn irni, hivatkozni. valoszinuleg erre egy 8 altalanost vegzett vagy szakmunkas nem lenne kepes.
es most lehet mondani, hogy ez hasznontalan tudas, de hidd el, azert nem mindegy, h megtanulod-e ertelmesen, osszeszedetten kifejezni magadat 3 mondatnal hosszabb terjedelemben vagy sem. persze ezt meg lehet tanulni diploma nelkul is, alairom, de a legtobb diploma nelkuli ismerosom keptelen lenne erre, meg egy sima hivatalos level ertelmezese/megirasa is gondot okoz.
erdekes, hogy legtobbszor azon szoktak frocsogni nagy pofaval, higy fuj ‘bufeszak’ akik amugy keptelenek lennenek elvegezni es az erettsegin es epphogy vertizzadva atbukdacsoltak.
így van. a diploma egyfajta belépő hogy bizonyos szint felett egyáltalán SZÓBA ÁLLJANAK az emberrel.
ha még egy kommédia diploma sincs, a küszöböt se léphetem át
egyebkent ha szerinted csak gyartosorra lehet menni vagy a mekibe, akkor nagyon ostoba vagy es korlatolt. ilyen helyekre pont azok mennek valojaban, akiknek csak erettsegijuk van, vagy meg az sem.
meglepodnel, hogy egy-ket ‘bufeszakos’milyen penzeket keres multiknal. ismerek olyat, akinek atlag 6-700 ezer korul van a nettoja. persze olyan is van, aki 180-ert robotol, de ez csak az o eletkeptelenseget bizonyitja, nem a ‘bufeszak’ hibaja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!