Elvárhatja tőlem egy volt tanárom, aki a 80-as években folyton szívatott, gonoszkodott velem, hogy köszönjek neki az utcán vagy a boltban?
"ma már a tanár előre köszön a diáknak"
Nem, ma már nem jár tekintélyelven tisztelet. Azt ki kell érdemelni. Szerintem egy normális, tényleg jó tanárnak köszönnek a diákjai, mert örülnek, ha látják.
Azzal, hogy emberségesen bánik vele, tisztességesen szól hozzá, nem pedig gúnyolódva, és nem nézi le. Nem mondja el négy év alatt minden órán, hogy az osztály tanulói téesz-dolgozóként fogják végezni. Ennyi bőven elég lett volna a tisztelethez. Jolánka néninek, a halk szavú, végtelenül türelmes és gyermekszerető orosztanárnőnek a mai napig messziről köszönök. Hilda néninek is, a bohém és bolondos földrajztanárnőnek, mennyit kacagtunk az óráin, ő mindig megnevettetett bennünket! Ha szomorú diákot látott, azonnal megvigasztalta. Lenke néni és Helénke néni is maximális tiszteletet érdemelnek a mai napig tőlünk. Lenke néni olyan érdekesen és jól megtanította a történelmet, hogy a gimiben is az ő magyarázatainak az emlékéből éltem. Helénke néni pedig még a legügyetlenebb kezű diákkal is megszerettette a rajzolást. Azóta is, ha deprimált hangulatban vagyok, előveszek néhány rajzlapot és színes ceruzát.
Szóval azért voltak kiváló tanáraink is. De Baba nénit és Csuli bácsit sajnos nem sorolhatom ebbe a kategóriába, ők szégyent hoztak a hivatásukra. Ők aljasok voltak mindig.
Ha nekem kezdene parádézni hogy nem köszöntem, még le is tagadnám ott helyben, hogy ismerem. Végül ő sem vitte valami sokra úgy látom!
És nem, nem jár alapbl a tisztelet valakinek csak azért mert tanár, mert idősebb. Kit érdekel, mit tett le az asztalra? Bár én is negyvenes vagyok, de mindig is távol állt tőlem a tekintélyelvűség. Azt nézem, azt tisztelem a másikban, ahogyan viselkedik. A többi nem érdekel. És aki szarul bánt velem, bántott az onnantól számomra levegő, ha fejre áll, akkor is.
Magyarországon a tanárok dilettantizmusánál csak a nagyképűségük nagyobb.
Nekem is van olyan volt tanárnőm, aki vágja a pofákat, amiért nem köszönök. Ő volt az, aki adta a taslikat 8 éves koromban kidobós közben (mert rosszul játszottam ??) és amikor apukám képviselő lett, kifejtette, h „nem fogok más elbírálásban részesülni”.
na, ezekben a tanárokban semmi tisztelnivaló nincs. persze, még ma is nagyon sok félnótás proli van, aki szerint „ hát de tíszteld mee tanárr és idős””, de egyrészt a kor nem érdem hanem állapot, és a mára csúfosan megbukott magyar oktatási rendszerben tevékeny részese volt ez a sok versenyszférára alkalmatlan senkiházi tanár.
ne köszönj, és ha hápog, ugasd le. én sem köszönök a volt tanáraimnak, csak a normálisaknak.
egyébként meg elárulom, ha legbutább ügyfeleink a tanítónők és óvónők. ezért is rohadt jókat röhögök azokon, akik még mindig ott tartanak, h a 30 évvel ezelőtti módszerekkel oktatót, nyelvet alig beszélő tanároknak jár a tisztelet.
a tanárok egy bukott rendszer levitézlett dinoszauruszai, ignorálni kell őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!