Mikor dobtátok ki az összes középiskolai tankönyvet füzetet az érettségi után?
Én tegnap kaptam kézbe az összes hivatalos érettségi eredményt (bizonyítványt még nem, de enapló kivonatot). Ezt azzal ünnepeltem meg hogy az összes középiskolás füzetet könyvet jegyzetet tételt mind kivágtam. Az utolsó papírlapig, semmi se maradt. Üres a polc. Repült az atlasz, a függvénytábla, minden.
Nagy megnyugvás volt. Hál istennek ennek a szar 4 évnek is csak vége lett egyszer.
Ti mikor dobtátok ki azt a csomó szart?
"az új NAT pedig jó eséllyel pont a matematikát nem fogja alapvetően érinteni. "
Khm.... tök 8 érinti -e mert a tanár azt mondja nekem az ABCDF kódszámú könyv kell. Pistike neked az ABCDE számú van? Nem jó.
Vegyél újat. Ez így működik!
AZ egyikben X feladat az X oldalon van, másikban X feladat az X+2 oldalon. Már nem jó, már nem kell.
Nekem azért kellett lecserélni az irodalom szgy-t mert az "újba" bekerül Wass Albert 2 műve.... 2x 3 oldal. A többi tök ugyanaz. Nem baj le kellett cserélni...
"És mi köze az én földrajz kémia biol stb könyvemnek az egyetemhez? Vagy felvesznek vagy nem, de pl ezekre semmiképp se lesz szükségem ott, lévén tök más szakra megyek."
Ha nem vettek volna fel, akkor szükségem lett volna még pár könyvre, hogy újra érettségizzek. Nem volt kedvem egyszer kiválogatni és kidobni, amire biztosan nem lesz már szükségem, aztán kidobni a többit is, amikor felvettek, azt a kb másfél hónapot ki tudtam várni, ameddig kiderült a felvételi eredmény. Nekem semmi különösebb élvezetet nem okozott kidobni őket, nem ünnepeltem, simán bedobtam a szelektív gyűjtőbe és kész, tök mindegy volt, hogy mikor teszem meg.
"Ha nem vettek volna fel, akkor szükségem lett volna még pár könyvre, hogy újra érettségizzek."
ezt a gondolatmenetet én már követni se tudom. AZ összes érettségim még az emelt is ötös, vagy felvesznek egyetemre vagy nem de újra érettségizni minek is kéne? Hova javítsak még az eleve ötös jegyeken?
En is regebben erettsegiztem. Most kint jarok tavoktatasban, erdekes modon az e-oktatas koraban is kikuldtek papir alapu konyveket. Na mindegy.
A masik meg az, hogy en szeretek kinyomtatni dolgokat, old-school jegyeztelni, mechanikus tollal, ehhez mind hely kell.
Én nem így éltem meg sem a középiskolát, sem az érettségit, nekem boldog 5 év volt -nyelvi nulladik osztállyal.
28 leszek idén, még mindig megvannak a könyveim és a tételeim is, ha pakolászás közben a kezembe kerülnek én mosolyogva nézek rájuk, nem idéznek bennem negatív érzéseket.
" nem idéznek bennem negatív érzéseket."
Hát én meg úgy örülök hogy vége mintha egy mázsás követ kellett volna cipelnem és most végre letehetem.
Gyűlöltem megvetettem lenéztem a tanárokat az osztálytársaktól hánytam, undorító volt az egész.
Milyen okádék volt pl hogy a tanár égő cigivel a kezébe szól rám az udvaron hogy tilos a dohányzás... és amikor megkérdem hogy hello és akkor az mi? AKkor még neki áll feljebb.
meg a tesitanár aki teherbe ejtett egy diákcsajt erre az lett belőle hogy áthelyezték más suliba.. stb.
Okádék emberek.
Nem dobtam ki, nem vagyok ennyire primitív.
De a tisztánlátás kedvéért ki is fejtem részletesen.
Az első ok: ezek valamilyen szinten emlékek. Lehet, hogy nem nekem voltak a legemlékezetesebb iskolás éveim, de akkor is életemnek egy fontos, és hosszú időszaka volt.
A második ok: nem tudni, hogy mikor lesz rá szükség. Nem csak arra gondolok, hogy lehet, hogy én utánna szeretnék nézni valaminek, hanem arra is, hogy ezek a könyvek egy rokonnak, barátnak, ismerősnek, vagy akár a jövőben a gyerekeimnek még jól jöhetnek.
A harmadik: számomra a tudás érték. Ezt persze az, akinek életcélja minél kevesebb megszerzett tudással végigbukdácsolnia a tanulóévein, az nem fogja megérteni. Sajnos vannak, akik körében menő butának lenni. Ilyenek mindig is voltak, de talán az utóbbi 2-3 évtizedben egyre nagyobb a létszámuk. De persze az ő dolguk. Engem nem befolyásol, hogy más arra veri a mellét, hogy felnőttként egy általános iskolás műveltségi teszten elhasalna - főleg mondjuk természettudományos téren, ahol kifejezetten divat ostobának lenni -, de én kicsit sem tudok azonosulni ezzel a hozzáállással. Az meg ne legyen érv, hogy nincs hely a könyveknek. Ha máshol nem, a sufniban, padláson, stb. egy dobozban elférnek azok.
Negyedrészt: elvből sem tennék ilyet. Nincsenek holmi hitleri könyvégető ambícióim, és messzemenően barbár hozzáállásnak tartom az ilyesmit.
"Tekintve hogy évről évre új könyvek jönnek ki, és épp most lesz új NAT ennek zéró értelme van, hiába van meg valakinek az X matekkönyv ha a suli az új Y matekkönyvet kéri."
Ez a gondolat több sebből vérzik. Számtalan olyan könyv van, amit több évtizede adtak ki, de mégis azt használják. Én még ugyanabból a kémia- és biológiakönyvből tanultam, amiből szüleim. A feladatgyűjteményekről, példatárakról, vagy pl. a Négyjegyű függvénytáblázatról nem is beszélve. De például egy történelmi atlasz esetén is irreleváns, hogy melyik kiadást használod.
Sokszor pedig van, hogy nem a "kötelező" könyv a legjobb. Igen, persze, kötelező megvenni... de senki nem fog korbáccsal a kezében melletted állni, hogy nézze, vajon tényleg abból tanulsz-e. Egyetemen, főiskolán pláne nem. Ott az érdekli őket, hogy teljesítsd a vizsgakövetelményeket. (Most azt az egy-két beképzelt, pénzhajhász, indokolatlanul magas pozícióba került kamuprofesszort ne vegyük ide, akik abból élnek, hogy ZS-kategóriás saját jegyzetet adnak ki horror áron, és kollokviumon direkt rákérdeznek valami máshol nem fellelhető, tökéletesen lényegtelen információra.)
Persze, ezt is csak az fogja megérteni, aki egy kicsit is hajlandó az önképzésre, és nem pusztán sodródik a legkisebb ellenállás irányába.
"És mi köze az én földrajz kémia biol stb könyvemnek az egyetemhez?"
Nem csak egyetem létezik. Az embert nem csak egy dolog érdekelheti, egyébként meg soha nem tudhatod, hogy milyen információnak kell utánanézni. Bár te ezt úgysem fogod megérteni, és a stílusodból és hozzáállásodból ítélve te egyetemre legfeljebb takarítóként fogsz menni.
"tesóm egyetemista már lassan végez. 1 szál könyve sincs, de 1 db se.
Minden e-jegyzet, ekönyv, epub pdf... nem is ad ki az egyetem már papír könyvet."
Legyen büszke magára tesód. :D
Nem csak az egyetem ad ki könyveket. Sőt... a legtöbb komoly szakkönyvet nem az egyetemek adják ki. Egy intelligens és kompetens embernek pedig az az egyik ismérve, hogy keresi a tudást. Nem csak azt fogja megvenni, amit az oktatási intézmény kötelezően előírt, hanem mindent, ami számára érdekes, és/vagy hasznos.
Az elektronikus formátumokkal meg van azért pár gond. Kétségtelenül sok előnyük van, és nagyon divatos technikáról beszélünk, de van jópár hátránya is. Mondjuk az, hogy az elektronikus jegyzetek könnyebben elvesznek. Egy könyvnél ilyen nincs. Az is amortizálódik, de jóval lassabban. Nekem van olyan könyvem, amit 1956-ban adtak ki, és még nagypapámé volt. Igaz, már jócskán megsárgult, a borítója szakadt, és pár lapot vissza kellett ragasztani, de 64 év után is olvasható, használható. Vajon egy elektronikus jegyzet meddig lesz használható? Hiszen már most belefutok olyan közép- vagy főiskolai elektronikus jegyzetekbe, amiket a mai szoftverekkel nem lehet megnyitni. (Vagy nagyon kell keresgélni olyan program után, ami képes ezeket még kezelni.) Meg aztán a háttértárak sem a legbiztonságosabbak. Természetesen rendszeres biztonsági mentések mellett ez nem okozhat gondot, de erre meg az embereknek kb. a 2%-a szentel figyelmet. De még ekkor is probléma lehet magának a háttértárnak az elavulása.
"AZ egyikben X feladat az X oldalon van, másikban X feladat az X+2 oldalon."
Akkor lapoz kettőt. Probléma megoldva.
De még ha tényleg van olyan, aki ebbe beleköt, attól az a kaidvány egyéni gyakorlásra még tökéletes. De tudom, ez számodra egy ismeretlen, és a tudományos fantasztikum határát súroló fogalom.
"ezt a gondolatmenetet én már követni se tudom. AZ összes érettségim még az emelt is ötös"
Igen. Nekem meg 8 doktorim van a Harvardon, 2 a Yale-en, és 16 a Cambridge-en.
Egy betegesen beszűkült látókörű ember vagy, nulla logikával, és pocsék anyanyelvi kompetenciákkal. Neked akkor lesz ötös az érettségid, ha az Ecserin megveszed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!