Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Szerintetek mennyire normális,...

Szerintetek mennyire normális, ha egy iskola beleszól a diákok kinézetébe?

Figyelt kérdés

Arra gondolok, amikor egy iskolában házirend tiltja pl. a hajfestést, sminket, stb. Szerintetek ez mennyire elfogadható?

Egyébként nem rég olvastam egy kicsit ezzel kapcsolatos kérdést az oldalon és az egyik válaszoló azt írta, elvileg törvény tiltja, hogy egy iskola a házirendjében szabályozza a gyerekek öltözködését, sminkhasználatát, stb. Ez tényleg így van? Csak mert amikor általános iskolába jártam, kitalálták, hogy mivel néhány lánynak már 4.-5.-es korában műkörme volt, megtiltják a lányoknak a körömfestést és az igazgatóhelyettes néha random benyitott óra közben a tantermekbe és végignézte a lányok körmeit. Akit "rajtakapott", hogy ki van festve a körme, azt magával ráncigálta a kis irodájába, ahol tartott körömlakklemosót meg vattakorongokat és lemosatta. Egyszer úgy mentem, hogy ilyen félig-meddig átlátszó, rózsaszín körömlakkal ki volt festve a körmöm (tényleg alig látszott, kb. olyasmi színű volt, mint a körömágyam és legalább 5-6 réteget rá kellett volna festenem a körmömre, hogy teljesen befedje, ha nem lettek volna benne apró csillámok, szerintem senki nem is látta volna, hogy ki van festve) és persze mehettem az igazgatóiba. A poén az egészben, hogy pont a műkörmös lányok miatt kezdték ezt az egészet és végül pont ők voltak azok, akiket nem büntettek meg, mert rájöttek, a műkörmöt nem lehet lemosni..De ettől függetlenül akin csak sima körömlakk volt, azt továbbra is hordták az igazgatóiba, akinek meg 12 évesen 2-3 cm hosszú műkörme volt, az még egy ejnyebejnyét se kapott.

Amúgy már régóta elballagtam onnan, de a mai napig felháborítónak tartom ezt a kettős mércét és ha tényleg igaz, amit annál a másik kérdésnél írt az egyik kommentelő és a gyerekem járna ilyen iskolába, tuti nem hagynám annyiban.

De amúgy ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy egyetemen egy csoporttársam mesélte, hogy náluk a gimiben is ilyen szigorúak voltak, az osztályából egyszer egy lány befestette a haját (szőkésbarna volt eredetileg és középbarna lett...) és hazaküldték az iskolából, majd megmondták neki, hogy addig nem teheti be a lábát az iskolába, amíg vissza nem csinálja valahogy.

Nálatok voltak ilyen öltözködésre, sminkelésre, testékszerekre vonatkozó szabályok az iskolában? Szerintetek ez normális?

2020. jan. 30. 12:48
1 2 3 4
 31/36 A kérdező kommentje:

25. Képzeld el, tudom, hogy vannak munkahelyek, ahol be kell tartani a dresscode-ot, de nem gondoltam volna, hogy még azt is szabályozzák, milyen színű lehet a haja valakinek, vagy lehet-e egyáltalán tetoválás/egyéb testékszere. Persze biztos velem van a baj, de nekem soha nem jutna eszembe kifordulni amiatt pl. egy bankból, mert idegösszeroppanásközeli állapotba kerülök attól, hogy meglátok egy banki alkalmazottat mondjuk rózsaszín hajjal vagy tetoválással. És szerintem ki is lehetne nőni ebből a mentalitásból így a 21 században.

22. Úgy van, mert a körömfestés, esetleg egy szolidabb műköröm egyenlő az útszéliséggel :D Gratulálok. Azt azért leírnád, merre laksz? Szívesen laknék olyan visszafogott környéken, ahol még a prostituáltakat is arról lehet megismerni, hogy színes a körmük!

Amúgy meg ha már szóba került a dresscode, mikor éljék ki magukat az emberek, ha nem tiniként? Csak mert ezek szerint Magyarországon még 2020-ban is itt tartunk, hogy az emberek 99%-a meg van rökönyödve azon, ha meglát egy közszférában dolgozót színes hajjal meg testékszerekkel. Ha ennyire megnehezíti az álláskeresést az átlagtól eltérő kinézet, miért kell már a suliban ellehetetleníteni a gyerekeket az önkifejezéstől? Jah, hogy mivel nektek anno nem lehetett hajat festeni az iskolában, akkor nekik se lehessen, mert a büdös kölke igenis tanulja meg, hogy majd mikor pár év múlva munkába áll, ott búcsút is inthet az állásának, ha be meri festeni a haját egy kevésbé népszerű színre, szóval már most szokjon hozzá, hogy soha az életben nem nézhet ki úgy, ahogy akar! Annyira igazatok van, hogy nem gondolhattam ebbe bele előbb!

2020. jan. 30. 19:09
 32/36 anonim ***** válasza:
57%
Rendben, akkor zárjuk is le a témát, legyen igazad. Jó éjt!
2020. jan. 30. 19:31
 33/36 anonim ***** válasza:
65%

Most 32 vagyok, és nálunk sehol nem volt ilyen szabály. Szerintem pont "birkaságra" tanít, hogy ne kérdőjelezz meg semmit. Pedig az *értelmetlen* szabályokat meg kell.

Nem értettem soha, miért csak tornadresszben lehet tesizni. Miért öröm az, ha nem lehet rajtam melltartó, és nem merek kézen állni, mert félek, hogy kicsusszannak a melleim? Emlékszem, aki menstruált, vehetett fel melegítőalsót. És akkor eldöntöttük mi lányok, hogy mindig veszünk fel melegítőalsót, mert kényelmesebb, ha nem kell folyton a seggünkből huzigálni a dresszt. És a tanár (férfi) megjegyezte, hogy orvoshoz kéne mennünk, ha mindig "bajunk" van. Nekünk meg az volt a gondolatmenetünk, hogy csak nem ellenőrzi a bugyikat, hogy épp ki vérzik.

A másik a gépírás óra volt, és voltak ott szabályok, amikkel egyetértettem, mert volt ÉRTELMÜK, és volt, ami hülyeség volt. Pl. aminek volt értelme, hogy ne legyen műkörmünk gépelésnél, és ne lógjon a szemünkbe a hajunk. Ez teljesen logikus, érthető kérés. Na de az, hogy a talpad egyenesen legyen a földön, és a térdeid derékszöget zárjanak??????? Nem lehet összekulcsolni a bokád, vagy magad alá húzni a lábad, esetleg kinyújtani? Na, ennek semmi értelme nem volt.

Azt pedig nem értem, hogy hogyan kötelezhet rá valaki, hogy pénzt költs arra, hogy visszaállítsd a hajszínedet? Az eredeti hajam barna, szőkítettem sokáig, majd visszaálltam, egy csomó idő és pénz volt benne, nem ment egyik napról a másikra. És soha nem zavart a tanulásban sem a hajszínem, sem a sminkem.

A helyi sztk-ban van egy aranyos nővérke, 40 felett lehet. A haja az egyik oldalon szénfekete, a másik oldalon neonrózsaszín. És többször láttam, nem rúgták ki.

2020. jan. 30. 22:52
 34/36 anonim ***** válasza:
75%

"Na de az, hogy a talpad egyenesen legyen a földön, és a térdeid derékszöget zárjanak??????? Nem lehet összekulcsolni a bokád, vagy magad alá húzni a lábad, esetleg kinyújtani? Na, ennek semmi értelme nem volt"

Munkahelyen ezt nemrég tanultuk. Nem azt segíti, hogy helyesen gépelh, hanem, hogy fizikailag ne legyen gondod, ha pl Te majd irodában fogsz dolgozni, ahol 8 órákat töltesz a gép előtt vagy ha esténként sokat gépezel.

2020. jan. 31. 06:45
 35/36 anonim ***** válasza:
21%

"nem gondoltam volna, hogy még azt is szabályozzák, milyen színű lehet a haja valakinek, vagy lehet-e egyáltalán tetoválás/egyéb testékszere"

Kérdező, te elmúltál már 13 éves egyáltalán? :D

Én előbb tudtam arról, hogy a hajszín és a tetkó necces lehet, mint hogy hallottam volna hogy mi fán terem a dresscode.

"mert a körömfestés, esetleg egy szolidabb műköröm egyenlő az útszéliséggel :D Gratulálok. Azt azért leírnád, merre laksz? Szívesen laknék olyan visszafogott környéken, ahol még a prostituáltakat is arról lehet megismerni, hogy színes a körmük!"

Sehol nem írtam ilyet, jelenleg is épített lila körmökkel pötyögöm ezt. :)

Csak én már mondjuk nem 12 éves kislány vagyok. Látom, hogy néz ki némelyik 12-14 éves, és igenis úgy, mint egy útszéli. Hosszú műköröm, színes (értsd: rózsaszín, kék stb) haj, bugyi méretű gatya, melltartó méretű "póló", és társaik. Akárhogy magyarázod, nem normális úgy kinézni egy gyereknek.

2020. jan. 31. 08:34
 36/36 anonim ***** válasza:
100%

"Nem azt segíti, hogy helyesen gépelh, hanem, hogy fizikailag ne legyen gondod, ha pl Te majd irodában fogsz dolgozni, ahol 8 órákat töltesz a gép előtt vagy ha esténként sokat gépezel."

Irodában dolgozom, és soha nem ültem ilyen szobor módon. Nem kényelmes.

2020. jan. 31. 12:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!