Szerintetek mennyire normális, ha egy iskola beleszól a diákok kinézetébe?
Arra gondolok, amikor egy iskolában házirend tiltja pl. a hajfestést, sminket, stb. Szerintetek ez mennyire elfogadható?
Egyébként nem rég olvastam egy kicsit ezzel kapcsolatos kérdést az oldalon és az egyik válaszoló azt írta, elvileg törvény tiltja, hogy egy iskola a házirendjében szabályozza a gyerekek öltözködését, sminkhasználatát, stb. Ez tényleg így van? Csak mert amikor általános iskolába jártam, kitalálták, hogy mivel néhány lánynak már 4.-5.-es korában műkörme volt, megtiltják a lányoknak a körömfestést és az igazgatóhelyettes néha random benyitott óra közben a tantermekbe és végignézte a lányok körmeit. Akit "rajtakapott", hogy ki van festve a körme, azt magával ráncigálta a kis irodájába, ahol tartott körömlakklemosót meg vattakorongokat és lemosatta. Egyszer úgy mentem, hogy ilyen félig-meddig átlátszó, rózsaszín körömlakkal ki volt festve a körmöm (tényleg alig látszott, kb. olyasmi színű volt, mint a körömágyam és legalább 5-6 réteget rá kellett volna festenem a körmömre, hogy teljesen befedje, ha nem lettek volna benne apró csillámok, szerintem senki nem is látta volna, hogy ki van festve) és persze mehettem az igazgatóiba. A poén az egészben, hogy pont a műkörmös lányok miatt kezdték ezt az egészet és végül pont ők voltak azok, akiket nem büntettek meg, mert rájöttek, a műkörmöt nem lehet lemosni..De ettől függetlenül akin csak sima körömlakk volt, azt továbbra is hordták az igazgatóiba, akinek meg 12 évesen 2-3 cm hosszú műkörme volt, az még egy ejnyebejnyét se kapott.
Amúgy már régóta elballagtam onnan, de a mai napig felháborítónak tartom ezt a kettős mércét és ha tényleg igaz, amit annál a másik kérdésnél írt az egyik kommentelő és a gyerekem járna ilyen iskolába, tuti nem hagynám annyiban.
De amúgy ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy egyetemen egy csoporttársam mesélte, hogy náluk a gimiben is ilyen szigorúak voltak, az osztályából egyszer egy lány befestette a haját (szőkésbarna volt eredetileg és középbarna lett...) és hazaküldték az iskolából, majd megmondták neki, hogy addig nem teheti be a lábát az iskolába, amíg vissza nem csinálja valahogy.
Nálatok voltak ilyen öltözködésre, sminkelésre, testékszerekre vonatkozó szabályok az iskolában? Szerintetek ez normális?
Fogd már fel, hogy IGEN, van ahol meg van tiltva. Munkahelyi szabályzatban lehetnek ilyenek, amit elfogadsz felvételkor.
Amúgy nálunk a suliban anno egyenruha volt és már azért is szóltak, ha annak valamelyik része hiányzott (pl a köppenyedet nem vetted fel, másfajta kardigánt vettél fel, a térdzoknid nem olyan volt, amilyen kellett stb)
Ott nagyon jó oka kellett, hogy legyen, ha nem egyenruhában mentél be.
Ha körömlakkot tettél fel, már szóltak a tanárok. Még emlékszem is, hogy nekem átlátszó körömlakkal kenték otthon a körmöm, hogy ne rágjam és kiszúrták a tanárok és szóltak érte.
Én is szigorú suliba jártam. Nem lehetett körmöt és hajat festeni vagy ujjatlan pólót felvenni. Kell a nevelés és kell a fegyelmezés is. Nem engedhetsz meg mindent magadnak. Gyerek- és serdülőkorban sokat fejlődik az ember: fizikailag és szellemileg.
A felnőtt az más, a hajamat festhetném (nem teszem), de körmöt nem szabad festeni a munkahelyemen. Sőt öltözködési szabályok is vannak... Ez van.
Egy gyerek legyen gyerek!
Ezt baromi sok felnőtt elfelejti. Nézd meg most egy gyerek osztályon a tízévesre olyan cuccok vannak, amiket felnőtt nőkön nem látni. Kb úgy festenek, mint a minifelnőttek.
Egy gyereknek ne legyen se műkörme, se festett haja, főleg általános iskolába.
Persze annak idején mi is tragédiának fogtuk fel, hogy nem lehet lakkozott körünk, vagy ne járjunk magassarkúban.
Igazából itt a szülőket kéne elővenni, hiszen ők engedik meg és fizetik ezeket a dolgokat. Amikor beíratta xy iskolába a gyerekét, akkor elfogadta annak értékrendjét és házirendjét. Tehát, ha nem tetszik, akkor olyan iskolát kell keresni, ahol ezeket megengedik.
Külföldön sok helyen iskolai egyenruha van és nem csak az "elit" helyeken.
14. Igazad van, mivel nem értek egyet a többséggel, abból az következik, hogy szellemileg fejletlen vagyok 😔
Amúgy elég szomorú, hogy sokan arra hivatkoznak, hogy mivel nekik is rossz volt anno, mert még egyenruhát is kellett hordani, a mai gyerekeknek is legyen az. Bár nem is tudom, mi mást várhatták volna ezen az oldalon
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!