Szerintetek mennyire normális, ha egy iskola beleszól a diákok kinézetébe?
Arra gondolok, amikor egy iskolában házirend tiltja pl. a hajfestést, sminket, stb. Szerintetek ez mennyire elfogadható?
Egyébként nem rég olvastam egy kicsit ezzel kapcsolatos kérdést az oldalon és az egyik válaszoló azt írta, elvileg törvény tiltja, hogy egy iskola a házirendjében szabályozza a gyerekek öltözködését, sminkhasználatát, stb. Ez tényleg így van? Csak mert amikor általános iskolába jártam, kitalálták, hogy mivel néhány lánynak már 4.-5.-es korában műkörme volt, megtiltják a lányoknak a körömfestést és az igazgatóhelyettes néha random benyitott óra közben a tantermekbe és végignézte a lányok körmeit. Akit "rajtakapott", hogy ki van festve a körme, azt magával ráncigálta a kis irodájába, ahol tartott körömlakklemosót meg vattakorongokat és lemosatta. Egyszer úgy mentem, hogy ilyen félig-meddig átlátszó, rózsaszín körömlakkal ki volt festve a körmöm (tényleg alig látszott, kb. olyasmi színű volt, mint a körömágyam és legalább 5-6 réteget rá kellett volna festenem a körmömre, hogy teljesen befedje, ha nem lettek volna benne apró csillámok, szerintem senki nem is látta volna, hogy ki van festve) és persze mehettem az igazgatóiba. A poén az egészben, hogy pont a műkörmös lányok miatt kezdték ezt az egészet és végül pont ők voltak azok, akiket nem büntettek meg, mert rájöttek, a műkörmöt nem lehet lemosni..De ettől függetlenül akin csak sima körömlakk volt, azt továbbra is hordták az igazgatóiba, akinek meg 12 évesen 2-3 cm hosszú műkörme volt, az még egy ejnyebejnyét se kapott.
Amúgy már régóta elballagtam onnan, de a mai napig felháborítónak tartom ezt a kettős mércét és ha tényleg igaz, amit annál a másik kérdésnél írt az egyik kommentelő és a gyerekem járna ilyen iskolába, tuti nem hagynám annyiban.
De amúgy ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy egyetemen egy csoporttársam mesélte, hogy náluk a gimiben is ilyen szigorúak voltak, az osztályából egyszer egy lány befestette a haját (szőkésbarna volt eredetileg és középbarna lett...) és hazaküldték az iskolából, majd megmondták neki, hogy addig nem teheti be a lábát az iskolába, amíg vissza nem csinálja valahogy.
Nálatok voltak ilyen öltözködésre, sminkelésre, testékszerekre vonatkozó szabályok az iskolában? Szerintetek ez normális?
Szerintem nekem se volt rossz, hogy nem nézhettem ki útszélinek tizenévesen, és most se rossz.
¯\_(ツ)_/¯
Egy 6 évfolyamos budai gimibe járok. Nálunk a bekerüléskor aláírattak egy papírt a szülőkkel a házirend elfogadását. Több diáknak volt zöld haja, vagy ciklámen körme. Ezen diákok szüleit behívatta az igazgató és az orruk alá dugta az általuk aláírt szabályzatot. Egy hetet adott, a változtatásra. Két gyerek átíratkozott egy másik gimibe amit azóta nagyon megbántak mert nem tudtak beilleszkedni. A többiek a suli szabályzatához igazították az öltözkődésüket.
Én személy szerint jónak tartom ezeket a szabályokat, mert már a beíratkozáskor tisztázva voltak. Akinek nem tetszik az ne íratkozzon be. Lehet ezzel egyet nem érteni.
Ha egy bankban dolgozol és egy hatalmas orrpiercinggel meg spagettipántos topban ülsz az íróasztalnál akkor másnap már nem kell menned dolgozni. Az iskolának nem csak oktatni, hanem nevelni is kell.
"14. Igazad van, mivel nem értek egyet a többséggel, abból az következik, hogy szellemileg fejletlen vagyok "
Pedig én is általános iskolás gyereknek, max gimnazistának gondoltalak volna, miután azt se tudod, hogy a munkahelyek megszabhatják, mit hordhatsz és hogyan nézhetsz ki.
Nem vagyok benne biztos, hogy az effajta dress code a nevelés leghatékonyabb módszere, de van abban ráció, hogy próbálják a diákokat rávenni a kultúraltabb öltözékre, mivel ahogy már előttem is írták, sok helyen kirúgnának már másnap, ha irodába nem blúzba vagy ingbe mész be.
Vannak persze ésszerűtlen, konzervatív megkötések is néha, de ennyire azért nem mennék bele a témába.
#20, Azért ez röhejes. Rossz, hogy nem festheti a gyerek a körmét? Jajj szegény, megszakad a szívem érte.
Mint mondtam, nevelni és fegyelmezni kell. A mai gyerekeket is :) 25N
Hát én 20 éves vagyok, egyetemista. Műkörmöm soha sem volt, csak géllakkos vagy sima körömlakkal kentem le a körmöm. Volt néha, hogy gimiben fekete körmöm volt, de sose szóltak emiatt, másoknak 5 centis körme volt, tesin nem is tudtak csinálni semmit. Általános iskolában megértem a szabályozást, gimiben már lehet lazább a vezetőség, ha az nem nagyon extrém, nem veszélyeztet vele másokat, nem kihívó. Extrém hajfestett sosem volt a sulinkban max szőkéről barna lett valaki. Én most egyetemistaként befestettem a hajam rózsaszínre (melíroztattam), nem szóltak egyetemen se (egy lány teljesen kopasz, mert egészségügyi problémái vannak, nem skinhead). Óvónőnek tanulok, voltunk már gyerekek között, ott se szóltak az óvónők, hogy tegyek valamit a hajammal, de a gyerekek aranyosan megjegyezték, hogy rózsaszín a hajam. A későbbiekben már nem fogom újra átfesteni se rózsaszínnel, se más kirívó színnel, mert a pár éves gyermek is ezt látná és szeretné utánozni a felnőttet, és véleményem szerint ez nem lenne egészséges. Ha valaki bolti eladó akkor nem igazán érdekel a haja, tetoválása, piercinge, de egy bankárnál előnyösebb a természetes megjelenés.
Összegezve: egyetértek az előttem szólókkal, egy gyerek legyen gyerek, öltözzön igényesen. Lehet valaki csinosan is igényes és igénytelen is.
Nekem most ezt olvasva esett le, hogy 4 éve járok a jelenlegi gimimbe, de a házi rendet egyszer se olvastam el :D
De most mindjárt elfogom, mert kajak érdekel, hogy ilyen rendelet van e nálunk. Bár kétlem, mert van osztálytársam aki zöldre festette a haját és nem szólnak érte, bár szerintem kár lenne érte szólni, mert k**vára jól áll neki :D
Egyébként erről a köröm- és hajfestésről azt gondolom, hogy nem 10-12 éveseknek való, de manapság ezt már lehetetlen korlátozni. Én láttam olyat is, hogy 3.-os gyereknek ki van festve a körme. Maximum annyit korlátoznék, hogy amíg a gyerek alsó tagozatos addig ne járhasson kilakkozott körmökkel, műkörmökkel és festett hajjal. Felsőbe már ugyan mindegy és felesleges korlátozni. Viszont azt megszabni, hogy ne járhasson haspólóba és szakatt farmerba azzal nem értek egyet és számomra vérlázító ha ilyenért beszólnak. Hadd járjon mindenki abba amibe szeretne és jól esik neki. Arra hivatkozni pedig, hogy munkába se járhat majd bármibe ostobaság, mert nyilván akkor már felnőtt lesz, kitanulta az adott szakmát és tudatában lesz a munkavédelemmel és annak súlyosságával. Ígyis r*hadt kényelmetlen szerencsétleneknek egy deszkából meg 2 vasból összekorbácsolt széken görnyedni napi 6-7-8 órában. Emellett tapasztalatból mondom, hogy elég nagy stressznek is vannak kitéve. Legalább is aki komolyan veszi az iskolát és nem a 2-esre hajt. Legalább ennyit hadd engedjenek már meg szerencsétleneknek, hogy úgy járjanak ahogyan nekik jól esik, legalább ebbe ne szóljanak bele. Arról nem is beszélve, hogy anno nekem azért is beszóltak, mert kézzel ettem a rántott húst. Hát ha nekem így esett jól. Ki is iratkoztam a menzáról, inkább vittem magammal kaját, undorító szokás ez, hogy mindenért kritizálnak.
Lehet lepontozni nyugodtan, de én egyetértek a kérdezővel és abnormális amiket elvárnak :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!