Normális lenne ez?
#9 - Nem kamu kérdés. Tényleg ez történik, és épp azért kérdeztem, mert szeretnék lépni ezügyben. Ahogy hallottam, nagyon nem tettek semmit eddig az emberek, ha valaki tett, akkor az sikertelenül járt.
#10 - Igen, Békés az egy város, viszont sajnos nagyon nincs munkalehetőség.
Kezdjük ott, hogy 7 napot egyben NEM dolgozhat le az ember.
Ilyen nincs. Nem lehet.
Másrészt ilyen körülményeknek mellett már rég nagy visszhangú botránynak kellett volna lennie.
Jelentsd őket (ahogy én is jelentettem ezt a kamu kérdést).
Utánanéztem amúgy; tudnál váltanu, van lehetőséged rá. A cégnél dolgozó emberek beosztása ok, amennyire láttam, nem, amit leírsz (továbbra is; hivatalosan NEM dolgoztathatnak 7 napot) és ingázni is tudnál máshova.
Szóval, ilyenkor érdemes váltani, mert, amint jelented, ígyis-úgyis repülsz.
Havonta nettó 700.000 Ft. Nem adja meg, akkor ennél a cégnél itt ért véget a munkaviszony. Ennyi, nincs tovább.
"Normális lenne ez?"
Nagyjából kijelenthető, hogy jellemzően a középkori parasztok fa, vagy vályog házikókban, sokszor földbe vájt odúkban éltek (pl. Angliában, Skóciában), napi 12-15 órát dolgoztak földjeiken, és többnyire egyoldalúan táplálkoztak, húst a legritkábban fogyasztva. A legtöbb forrás a kását jelöli meg tipikus paraszti ételként, amihez csak kivételes napokon társult valamiféle állati termék (pl. tej vagy tojás), és a lehető legritkábban hús. A középkori parasztok Európa nagy részén, akkora földdarabon gazdálkodtak, mely éppen csak eltartotta családjukat. És persze ez a föld nem volt a tulajdonuk, csupán gazdálkodhattak rajta, aminek fejében pénz-, termény-, és munkajáradékkal tartoztak a földet valóban birtokló földesuraknak. A pénzjáradékot Magyarországon a korszak nagyobb részét tekintve évente kétszer fizették: tavasszal Szent György napján, és ősszel Szent Mihálykor. A terményjáradék a betakarított termés 10% -a volt. Nálunk ezt kilencednek vagy nonának nevezték, megkülönböztetve a püspöknek adandó decimától, azaz tizedtől. A munkajáradék vagy robot (servitum) pedig olyan ingyen-munkát jelentett, amit időnként (eltérő mértékben az egyes korszakok és országok szerint) a földesúr saját földjén (allódiumán, vagy majorságán) kellett letölteni. (A robot Magyarországon a középkor végén havi majd heti egy nap lett.) A parasztok a földesúr és a püspök mellett a királynak is adóztak, mégpedig három formában is: egyrészt a házuk után (nálunk ez volt füst-, vagy telek adó), másrészt hadiadó formájában (nálunk évente egyszer vagy kétszer kellett kifizetniük) és időnként a hadiszállítások és hadi-beszállásolások kötelezettsége révén. Mindehhez társultak bizonyos „egyéb” kötelezettségek is, mint például a földesúrnak évente többször (később havonta) teljesítendő kötelező „ajándék” (munera) és a gabona megőrléséért fizetendő pénz, vagy termény. Összességében a középkori paraszt rengeteg adót fizetett több formában is, és abból, ami számára megmaradt keservesen tudott csak megélni.
#13 - Elhiszem, hogy kamunak hiszed. Szerintem én is annak hinném, hogyha nem tapasztalnám meg.
#16 - Nagyon szépen köszönöm, hogy leírtad. Szeretem a történelmet, és hogyha tanulhatok valami újat.
#17 - Az a baj, hogy nagyrészt már öregek dolgoznak ott, de van egy pár 30-as évjáratú is, ahogy 40-es is, illetve 2-3 fiatal, köztük én is. Sokan csak mondják, hogy ott hagyják, de nem tesznek semmit, csak a szájuk jár. Van a másik réteg, melyek a főnöknek a kedvencei, akik sokkal több fizetést kapnak és kevesebbet kell dolgozniuk. Sokszor csicskázni kell utánuk, mert helyettük kell megcsinálni a munkájukat. Csak apám miatt dolgozok ennél a cégnél, mert nem akarom egyedül hagyni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!