Mondtak már fel nektek próbaidő alatt? Megindokolták?
2 hónapja dolgoztam az első rendes munkahelyemen (mérnöki területen), és egyik napról a másikra elküldtek. Reggel a főnök azzal fogadott, hogy keressem fel a HR-en XY-t, ők pedig elém tolták a szerződésem felmondását aláírni. Indokot nem közöltek velem (nincsenek is rá kötelezve ugye), a közvetlen főnököm csak annyit mondott, hogy biztos benne, hogy megtalálom a számításaimat máshol. Az előző hetekben egyszer sem mondta senki, hogy probléma lenne a munkámmal, vagy a hozzáállásommal, éppen kezdtem belejönni. Szóval tippem sincs, hogy rajtam kívülálló ok (pl. leépítés) miatt küldtek el, vagy tényleg én szúrtam el valamit, és csak nekem nem nyilvánvaló. Több ezer alkalmazottat foglalkoztató multicég volt. Most már persze mindegy, mert jövő héttől megint dolgozok egy másik cégnél, egy napon belül ajánlatot kaptam, amit el is fogadtam.
Vannak hasonló sztorijaitok?
". A munkáltató - nyugdíjas munkavállaló kivételével - köteles felmondását megindokolni. "
"A munkáltató felmondását köteles megindokolni."
Summa summarom, próbaidő alatt indokolniuk is kell.
Nekem nem, de egy kolléganőmnek igen; megcsinálta a kötelező traininget, ami után jött dolgozni és első nap már láttuk, olyan szintű hiányosságai vannak, amik miatt nem fog sikeresen belerázódni a munkába. Másnap jött be, a Manager behívta és sírva jött ki az irodájából; kirúgták - természetesen megindokolták a miértjét. Összepakolt és hazament rögtön (lévén próbaidős volt), azóta se hallottunk felőle.
Ami Veled történt; tény és való, hogy próbaidő alatt úgy, ahogy Te elmehetsz egyik pillanatról a másikra, ők is elbocsáthatnak így - de, amennyire tudom (és a linkek is alátámasztják), meg kell indokolniuk, nem mondhatják azt, hogy "ki vagy rúgva, cső!".
(De lehet, rosszul tudom és a cikkeket rosszul értelmeztem.)
Már azért se ártana tisztázni az elbocsátás indokát a munkáltatónak, mert akkor nem áll megszeppenten a munkavállaló, ahogy Te, hogy "Mi volt velem a baj:? Mire figyeljek oda a köv. munkahelyen?".
Nekem nem mondtak fel, én mentem el 2 helyről is próbaidő alatt, de még én is mindig megindokoltam, hogy miért. Tudom, hogy nem kötelező, de ez akkor is fontos visszajelzés a másiknak.
Sajnálom, hogy így jártál.
#1 A saját (2.) linkedben is benne van, hogy próbaidő alatt nem kötelező az indoklás.
"79. § (1) Azonnali hatályú felmondással - indokolás nélkül - megszüntetheti
a) a fél a munkaviszonyt a próbaidő alatt,"
"A törvény szabályozza az indokolás nélküli azonnali hatályú felmondással történő munkaviszony megszüntetés eseteit. E körbe tartozik, ha a fél a munkaviszonyt a próbaidő alatt szünteti meg, továbbá, ha a munkáltató szünteti meg azonnali hatállyal a határozott idejű munkaviszonyt."
Ha ilyet csináltak mint írtad, akkor lehet bármekkora a multi, egy szar hely volt.
Amúgy meg szinte biztos hogy nem benned van a hiba, hanem ekkora idióták dolgoznak a cégnél, pl. lehet az ismerősét akarja berakni a helyre.
1. voltam. Elnézést a rossz információért, amit írtam! Pedig átböngésztem a linkeket megosztás előtt alaposan és így sem vettem észre :(
Még egyszer elnézést!
Ahhoz továbbra is tartom magam, érdemes lenne indokolni az elbocsátást, mert ez egy remek visszajelzés lenne a beosztottnak; mire kéne odafigyelni a következő munkahelyén.
Hát ők tudják, de nem hinném, hogy túl sok értelme 2 hónapra kezdő mérnököt foglalkoztatni. Annyi idő alatt esélyem sincs tényleg produktívan dolgozni, oktatásokra járok, és tanulok a kollégáktól munkavégzés közben. Ha nem megszűnt a pozícióm, hanem jön rá új ember, az is minimum ennyi ideig nem lesz teljesen önálló.
Ezzel egyetértek, én is örültem volna indoklásnak, tanulni biztosan tudok belőle, ha velem kapcsolatos okból küldtek el. Annyi van, hogy ha indokolnak, akkor annak valós oknak kell lennie, amit szélsőséges esetben a bíróság előtt is bizonyítaniuk kell. Így inkább senkinél sem indokolnak.
Ja és semmi gond, mindenki megkapta a zöld kezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!