Miért ilyen igazságtan az élet munka területén?
Na szóval CNC gépbeállítóként dolgozom. (A végzettségem gépgyártástechnológiai technikus). 1,5 éve dolgozom, de nem akarnak adni többet, mint a szakmunkás minimálbér, még most sem. (Múlt évben 1038, most 1121 forint óránként, bruttóban).
Aztán más pozícióban itt a cégnél, a hegesztők kapnak 1600-1700-at óránként, idejön egy full pályakezdő hegesztő, ő egyből kap 1500-at óránként.
Hogy is van ez?
Én úgy tudtam, hogy CNC-sek jobban keresnek, mint a hegesztők, én meg miért nem?
Ja és az igazságtalansághoz még hozzá tartozik, hogy a hegesztő dolgozik 8 órából 5-öt, legfeljebb 6-ot, én meg kidolgozom a 8 órámat.
Ja és hegesztő nem egy olyan hosszú ideig tartó OKJ képzés, ráadásul nem is érettségihez kötött. A gépgyártástechnológiai technikus meg az, ráadásul sokkal bonyolultabb.
Most akkor miért ilyen igazságtalan az élet?
Tudod, hogy mikor volna igazságtalan az élet?
Akkor ha nem lehetnél te is hegesztő. Végezz el egy gyorstalpalót és megoldva a problémád.
Bruttó 1500 egy hegesztőnek? Az azért elég kevéske ebben a szakmában.
Amúgymeg azért kap többet, mert a jó hegesztéshez rengeteg gyakorlat és egy kis tehetség is kell, CNC-t pedig bárki tud kezelni. Apám előző munkahelyén 8 általánost végzett, félalkoholista nők kezelték a cnc gépeket minimálbérért.
Piaci érték határoz meg mindent.
Neked 1121 forint az értéked egy órára ... Téged nem kényszerítenek, hogy ott maradj és nyílván ha máshol többet ajánlanának oda mennél.
Szóval jelenleg ebben a munkakörben a te tapasztalatoddal ennyit érsz.
A munkakörönkénti eltérés meg kereslet kínálat, plusz érék termelésből adódik ki.
Annak aki valamilyen mérnöki szakok végig egyetemen (mondjuk villamosmérnök) nyílván több jár, mert nehezebb bejutni a szakmába, kevesebb ember van, nagy a kereslet és magas értéket képvisel. Azaz megtervez valamit, amit mondjuk a hozzád hasonlóak legyártanak.
Itt érték beli külömbség van. Más az amikor egy programozó 2 hét alatt összedob egy rendszerező programot, amivel egy-két munkaköri pozíciót felszabadít a cégben. Azaz potenciálisan megspóról a cégnek kb 10 milliót, mint amikor valaki a gyárban X munkafolyamatot csinál, ami könnyen elsajátítható és bárki megtudja csinálni.
Ez is érték beli külömbség...
Van hogy valamiből kicsi a kínálat és nagy a kereslet. Valószínűleg a te példáddal is az lehet, hogy kevesebb hegesztő van a piacon, mint kéne így magasabb fizetést ajánlanak nekik. A te OKJs képzéseddel meg lehet megvan telítve a piac...
Nem igazságtalan az élet...
#2 CNC gépbeállítót mondtam, nem CNC gépkezelőt, kettő nem ugyan az
#3 nagyon kevés CNC-s van a megyémben, és keresett is, még sem fizetik meg.
Kérdésedre kérdéssel válaszolok:
A magyar szakmunkások többsége miért mindig a mások órabérével foglalkozik, ahelyett, hogy a saját karrierjét próbálná építeni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!