Az emberek miért nem értik meg, hogy nem olyan könnyű diplomával elvàllalni egy alapfokú tudást igénylő munkát?
Egyszerűen azért, mert a diplomás munkát az emberek nagy része nem tekinti munkának - kivéve persze a klasszikus menő szakokat, mint például a mérnök, a jogász vagy az orvos. Teljesen érthető, hogy nem akarsz olyan munkát elvállalni, amit bárki más is meg tud csinálni, hiszen pont azért fektetted bele az energiádat a tanulásba, hogy jobb munkád legyen annál, és hogy szeresd is azt csinálni. Csak sajnos le vagyunk ragadva ott, hogyha nem fizikai munkát végzel (fát vágsz az erdőben, árut töltesz fel a boltban, vagy épp szalagnál dolgozol), akkor rögtön megkapod, hogy "bezzeg diplomád az van, a munkáról neked fogalmad sincs", vagy épp "egy napot se bírnál ki abban a munkakörben, amit mi csinálunk", esetleg "mi lesz veled, ha nem lesz modern technika [seems legit]?".
Nem ezekkel az emberekkel kell foglalkoznod, hanem magaddal. Először is, van gyakorlatod a szakmádban, dolgoztál gyakornokként az egyetemi éveid alatt? Másodszor, mivel utasítanak el téged az állásinterjúk során; miért nem tudod meggyőzni a munkáltatót arról, hogy erre a pozícióra te vagy a legjobb ember?
Gondolom, nem hisznek benne, hogy van megtakarításod vagy ilyenek, esetleg abnormálisnak tartják, hogy valaki ne dolgozzon... Én sosem tudtam elhelyezkedni 1 év alatt sem diplomával s nem kerestem másmilyen munkát, bár abszolút semmi bajom sincs azzal sem, ha képes vagyok rá és nincs más (legalábbis elméletben. amikor ajánlottak részmunkaidős takarítói álláslehetőséget, nem mentem el, igaz, egy bankhoz sem mentem el programozónak 100 km-re a házamtól).
Igazából a te dolgod, hogy mit vállalsz el. Amíg nem panaszkodsz, hogy éhen fogsz halni, nincs igazán joguk ezt mondani. Mert amúgy de, ha nincs más és muszáj valami, akkor azt kell megfogni, elég sok embernek kellett már az életben messze a végzettsége alatt vállalni munkát s nem esett le az aranygyűrű az ujjukról. A munka az munka, nálam inkább az szokott lenni, hogy nem értek a képzettséget nem igénylő munkákhoz, csak bizonyos szűk területekhez a végzettségemnek megfelelő nagy témakörből (persze lehet új dolgokat is tanulni, de nem akármit).
Nem mindenkinek nehéz mást csinálni. Én évekig pont nem akartam azt csinálni, amire a diplomám szól, pedig eredetileg nagyon szerettem. Sokan vannak, akik nem a diplomájuknak megfelelően dolgoznak, ez még OK lehet. De kismillió okod lehet, hogy miért ragaszkodsz a saját elképzeléseidhez s jogod van hozzá, a te életed, nem?
Ezt többnyire a kormányidiótáknál tapasztaltam. Nem tudják vagy nem akarják elhinni, hogy a magyar munkaerőpiac ennyire szar helyzetben van, és hiába van diplomád, nem fizetik meg a tudásodat. A Viktátor ugye nagy pofával ígért 1 millió munkahelyet, ehhez képest még a meglévők száma is folyamatosan csökken. Erre jó magyar megoldásként - "szarva közt a tőgyit" - teremtett pár százezer alibimunkahelyet közmunkásoknak, szedheted a szemetet a sztráda mellett havi 47 rugóért, amiből jó esetben az élelmiszer kijön, más nem nagyon...
Ha így vesszük, büfészek valóban nem létezik,csak kevés munkahely.
Nézd, én elvállaltam, amikor muszáj volt, és nem tört le a kezem. Tudod, mire volt jó? Tapasztalatnak, kapcsolatépítésre, és további ösztönzésnek, hogy onnan biztosan tovább akarok lépni, ja, és addig is volt fizetésem. Volt, amit én sem vállaltam el, amikor volt lehetőségem nem elvállalni bármit, de azért törekedtem rá, hogy minél előbb legyen valami, ami megfelel, és amiből tudok továbblépni, ha éppen olyan sikerül.
Most a szakmámban dolgozom, és képzeld, még innen is akarok továbblépni. De most csinálom ezt, és közben próbálom képezni magam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!