Mi lehet az oka, hogy nem tudtam beilleszkedni a munkahelyi közösségbe?
Egy évvel ezelőtt kezdtem részmunkaidőben a munkahelyemen. Döntően 35-65 éves nők a kollégáim, én 22 éves vagyok és bár nagyon kedvesek velem és segítőkészek, mégsem éreztem úgy, hogy akár barátot is szerezhetnék. Ezt a korkülönbségnek tudtam be, ők központi témaként hozakodnak elő mindig olyan témákkal, mint a háztartás, gyerekek, olyan emberekre hivatkoztak, akiket nem smerek, így nem tudtam mindig szerves része lenni a beszélgetéseknek. Inkább akkor csevegtem egy jót a kolleginákkal, ha valakivel kettesben maradtam, de ha már csoportosan voltunk, soha senki nem szolitott meg. Nem igazán zavart.
Azonban most jött egy velem egykorú lány a céghez és fél év alatt megszerezte mindenkinek a telefonszámát, együtt kávéznak, vásárolgatnak az idősebb munkatársnőkkel, így a korkülönbség-elméletem megdölt. Elkezdtem morfondírozni, hogy vajon miben vagyok mások, mint ők, hogy én nem tudtam belefolyni ténylegesen a közösségbe?
Egy időben volt pár hétig gyakorlaton egy srác, aki nagyon ott volt a tudományok terén, és egyedül vele tudtam igazi barátságot kialakítani, és ez azóta is tart, hogy már máshol dolgozik. Egyszer beszélgettünk valami fizikai elméletről és annyira felmérgeltük a főnökünket, hogy beszüntette a közös munkánkat.
Nem biztos, hogy mindig arra kell várni, hogy téged szólítsanak meg vagy kérdezzenek, ha olyan a beszélgetés, szállj be te is magadtól. Biztos van olyan téma is, amihez te is hosszá tudsz szólni, nem csak a háztartás meg gyereknevelés. Annak a másik lánynak valószínűleg nem csak az ölébe hullottak a telefonszámok, hanem tett is érte, hogy megszerezze őket. Te kérted már el valakiét? Nemet mondott?
Valahol meg tudlak érteni, én 19 voltam mikor kezdtem dolgozni, és egy srác kivételével 30 fölötti volt mindenki. Ahogy te is mondtad, ezek a korkülönbségből fakadó ellentétek több helyen is kiütköztek, ettől függetlenül, ha nem a gyerek meg a háztartás volt a téma, akkor jól el lehetett velük beszélgetni. Ha azt várom mikor szólít meg valaki, még mindig ott lennék, hogy csak a nevüket tudom.
Szóval a kérdésem az lenne, te mit tettél azért, hogy beilleszkedj a közösségbe?
Lehet, hogy az a fiatal csaj szintén ugyanazokról a dolgokról beszélt.
Nálunk is fő téma a háztartás, gyerek, mit csinált előző nap a pasijuk/férjük, ki mit fog főzni aznap, meg hasonlók. Más témát fel se lehet nagyon hozni, max a többi dolgozó kibeszélése jöhet még szóba.
Vegyesen vagyunk, vannak fiatal 20-25 évesek is, tehát ez az unalmas személyiség nem korfüggő.
Ha nagyon össze akarsz barátkozni velük, akkor meg kell próbálnod ezekhez a témákhoz hozzászólnod.
Az életkorukra fogni ezt marhaság. Én 25 vagyok, és ismerek-jóba vagyok egy 53 éves nővel. Esti iskolában ismertem meg, beszélgetünk, összejárunk a suli óta is. Szóval erre fogni szerintem kár.
Olyan van, hogy valaki nehezen nyit, alakít ki kapcsolatokat nehezen ismerkedik egy adott környezetben. Lehet ilyen vagy te is, vagy te nem érdekled őket valami miatt.
Ha nem megy velük a barátkozás, vedd figyelembe azt, hogy egy munkahelyre elsősorban dolgozni járunk nem pletykpartizni. Munkaidő vége, munka leadva, húzás haza, a melós dolgokat aznapra elfelejteni, ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!