Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » A próbaidő utolsó napján...

A próbaidő utolsó napján felmondani mennyire korrekt? Mi a menete?

Figyelt kérdés

3 hónap próbaidővel vettek fel, az első pár héten még tetszett a munka, de egyre kevésbé éreztem jól magam, a kollégák és a munkahelyi légkör egyre kevésbé tetszett, így nagyjából a második hónap eleje-közepe felé elhatároztam, hogy a próbaidő utolsó napjáig kihúzom - hogy addig is keressek pénzt - és az utolsó napon felmondok. Közeledik a próbaidő vége, szerintetek nagy szemétség az utolsó napo-n felmondani? Hisz ekkorra már valószínűleg nem is számítanak rá, mivel ha valakinek nem tetszik a munkahely, akkor nem vár a próbaidő utolsó napjáig.

Illetve a másik problémám, hogy a főnököm 10-11 körül szokott érkezni, sokat van megbeszéléseken, az épület másik felén ül, így hogyan kellene kivitelezni a felmondást? A HR vezetőnél is felmondhatok, aki felvett , ha a főnököm nem elérhető?

2017. júl. 11. 18:55
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
54%

A főnöknél kell felmondani. Úgy a hivatalos, ha írsz felmondólevelet és ő meg aláírja, lepecsételi. Akkor lesz róla bizonyítékod, hogy felmondtál, vége a munkaviszonyodnak, nem tud ottfogni több időre.

Én a helyedben pár nappal előtte már bemennék a főnökhöz és felmondanék, nehogy az utolsó nap ne jöjjön össze, csak a következő napon, mert lehet hogy bunkó lesz és akkor már nem lesz hajlandó aláírni egy egynappal visszadátumozott felmondást és letölteti veled a felmondási időt is.

2017. júl. 11. 19:02
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Fogalmazd meg írásban, legyen belőle több példányod, és írasd alá. Ahogyan a cég kivághat a próbaidő utolsó napján indoklás nélkül, te is elmehetsz a cégtől. Ezért próbaidő, mert neked is az, nemcsak a cég próbál ki téged.
2017. júl. 11. 19:03
 3/16 anonim ***** válasza:
84%

Jogodban áll bármikor felmondani, akár a próbaidő utolsó napján is. Az teljesen korrekt indok, hogy nem érzed ott jól magad. Bár a próbaidő alatt történő felmondást meg sem kell indokolnod.

Kérj előre időpontot a főnöködtől arra a napra vagy ha az nem megy és könnyebben elérhető a a HR-es vezető, akkor beszélj vele. A főnöködet mindenképpen értesítsd legalább emailben/telefonon, ha nem tudsz vele személyesen találkozni, de a papírmunkát vélhetően a HR-es is minden további nélkül el tudja intézni.

Ne bonyolítsd vagy gondold túl, hiszen a felmondás mindennapos dolog. Elmondod, hogy felmondasz, lepapírozzátok és ennyi.

2017. júl. 11. 19:03
 4/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget. Még sosem mondtam fel, ezért aggódom és izgulok picit.

A felmondást egyébként reggel érdemes elintézni, a nap végén vagy bármikor nap közben csak kapjam elő a felmondási papírt és induljak el vele?

Felmondás után amíg visszamegyek összeszedni a táskám addig a többieknek mit érdemes mondani? Eléggé minden lében kanalak, ezer százalék, hogy elkezdenek kérdezősködni, csak jelentsem be senkik, hogy felmondtam? Ezt követően az egész épületet járjam körbe és köszönjek el vagy elég csak a közvetlen munkatársaktól, esetleg az is elég, ha csak veszem a cuccom és egy "sziasztok" kíséretében már ott sem vagyok?

2017. júl. 11. 19:15
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

A kollégák felé való viszonyulásod személyes kérdés. Ha jóban voltatok, akkor természetes, hogy elköszönsz mindenkitől. Ha nem, akkor elég annyit közölni velük, hogy köszönöd az eddigi segítséget, te felmondtál, holnaptól már nem dolgozol itt.

Ha a főnök megkér arra, hogy ne mondd el senkinek, akkor méltányolhatod ezt, de ha nem tesz erre kérést, kizárólag rajtad múlik, hogyan kezeled.

2017. júl. 11. 19:20
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
Legyél túl rajta minél hamarabb. Az már a te döntésed, hogy kitől köszönsz el és hogyan.
2017. júl. 11. 19:21
 7/16 anonim ***** válasza:
Csináltam már ilyet, nem akartam ott maradni a cégnél, de kellett a meló, viszont folyamatosan kerestem helyette mást. Pont úgy jött ki, hogy a próbaidő végére kaptam egy másik lehetőséget, ami jobbnak bizonyult, szóval nem a semmire mondtam fel, hanem másik munka miatt. Nem számít, mennyire korrekt, jogilag megtehető, és nem mindegy, hogy milyen helyen és mennyiért gürizel a munkanapjaid jelentős idejében, ha már meg kell keresni a megélhetéshez szükséges anyagiakat.
2017. júl. 11. 20:59
 8/16 anonim ***** válasza:
0%
A cég nem sumákolhatja el a felmondást és nem tarthatnak ott, más kérdés, ha valaki balek és nem tájékozódik. Írásban kell beadni a felmondást, most már a próbaidős felmondást is (ez nem mindig volt így), legyen rajta dátum és írd alá, de próbaidős felmondást továbbra sem kell megindokolni, megteheted, de nem kötelező. Az írásbeliség viszont fontos, ezzel garantáltan véded magad, ha gubanc lenne.
2017. júl. 11. 21:06
 9/16 A kérdező kommentje:
Ez így van. A munkahelyi légkör csak az egyik oka annak, hogy fel akarok mondani, a másik az, hogy alacsony a fizetés. Valójában csak azért vállaltam el a munkát, mert felköltöztem Bp-re, és hirtelen jött is ez az ajánlat, de időközben rájöttem, hogy érdemesebb lett volna türelmesebbnek lenni, mert ennyi pénz elmegy a lakhatásra, kajára és mást nem is vettem.
2017. júl. 11. 21:10
 10/16 A kérdező kommentje:
8. Köszönöm. Tisztában vagyok a dokumentum formai és jogi követelményekkel, a problémám inkább a fizikai megvalósításra hegyeződik.
2017. júl. 11. 21:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!