Bolti eladók, ti hogy kezelitek a bunkó vevőket?
Érdekes sztori,de ez valamilyen szinten az eladó hibája is.
Aki dolgozott már pár évet a kereskedelemben és fejlődőképes,vagy dolgozik a saját hatékonyságán,az ránéz az emberre és a testbeszédéből,a testének az irányából,a hangsúlyából az öltözködéséből elmondja az ember élettörténetét,annyira jó emberismerő és játszma elemző lesz.
És persze azt is pontosan fel tudja mérni igen gyorsan,hogy van-e vásárlási szándék,vagy csak kontroll harcra vagy mozizásra készül a másik.
Nyugdíjasoknál általában az utóbbi szokott lenni,ahogy ebben a példában is,kivéve a hónap 12. napján mert akkor van nyugdíj és akkor vásárolnak is.
"Pl van egy típus a "lebeszélő".
Nézeget válogat 10 perce,odajön mellé egy másik vásárló,erre az első elkezdi lebeszélni,hogy ezek miért nem jók és rossz a minőségük,amikor nem az.
ilyenkor én simán közbelépek és felszólítom az azonnali távozásra. "
Hát ez azért nálam kiborítaná a bilit rendesen és az elküldött vásárlóval együtt én is elmennék. Ennek mégis mi a jó franc értelme van? :D
Az,hogy az emberek sokszor olyanok,mint a birkák.
Ha valaki feltűnően sugában hány,akkor a mellette álló is elkezdhet kritikusabban szemlélődni és megtörténhet az,hogy ennek hatására lebeszélheti önmagát a vásárlásról.
Vagy a lebeszélő vásárló nem kívánatos társasága miatt távozik gyorsabban a tervezettől.
Míg ha azt látják,hogy tömeg van és vásárlás,akkor ők is venni akarnak,viszonylag gyorsan is döntenek.
Ezért ha gyorsan leszerelem,egyébként teljesen normális stílusban,akkor az utána 1 perccel érkező másik 3 vásárló vélemény alkotásában már nem tehet kárt.
És ezért akár hajlandó vagyok beáldozni is egyet.Amúgy akivel volt ez legutóbb az is mondta nekem,hogy nem kérdezte a szenilis nő véleményét,de hát mondta a magáét.
Aztán vásárolt.
Egyébként ez a fajta viselkedés onnan ered,hogy szeretne vásárolni nagyon is,de vagy nincsen rá pénze,vagy sajnálja rá.
Ez frusztráltságot szül és e miatt kezdik el a fikázást.
Amúgy ha nem full para a helyzet,akkor bőven elég a közbelépés is.
Közéjük lépek,véletlenül a fikázó lábára,ez kizökkenti és megtöri a szituációt,elnézést kérek,aztán hátat fordítok neki közben megszólítom a lebeszéltet,lassú hátrálással "kilökve" a lebeszélőt,vagyis elkülönítem őket.
Évek óta kereskedelemben dolgozok és mostanában kezdek rájönni, hogy a legesleghálátlanabb feladat eladóként emberekkel foglalkozni.
Hihetetlen mennyire sokan kihasználják "a vevőnek mindig igaza van" szabályt, én úgy látom sokan csak azért mennek vásárolni hogy feszegessék a határokat és kötekedjenek..
Egyébként érdekes, nekem is az 50-60 év körüli nőkkel van gondom legtöbbször.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!