Ha felmondtak nekem, akkor csak a mostani havi fizetést kell megkapnom, vagy a következő hónapit is?
Nem olvastam végig a válaszokat, de már az elején ennyi hülyeséget összehordani elég nehéz lehetett. :)
Létszámleépítés van a cégnél, tehát a munkáltató felmondott Neked. Ez nem azonnali hatályú, mert azt csak szerződésszegés és társai esetén lehet meglépni.
Normál esetben a felmondást írásban megkapod, amit átvetetnek Veled. Az átvételt követő napon indul a felmondási időd. Ez Neked jár, ettől maximum Te tekinthetsz el, és kérheted, hogy előbb szüntessék meg a jogviszonyodat, mint ahogy lejárna a felmondási időd. Ehhez nem kell közös megegyezés, csak egy írásbeli kérés részedről. A munkáltató nem fog nemet mondani, hiszen anyagilag jobban jár, ha nem kéred a felmondási időt.
De Te ilyen butaságot nem fogsz elkövetni, mert ami jár, az jár! :)
A felmondási idő az MT szerint 30 nap, amely hosszabbodik aszerint, hogy mennyi időt töltöttél el a cégnél megszakítás nélkül. Maximum 6 hónapra nyúlhat, kivéve, ha kollektív szerződés többet ír elő. Akkor akár 1 év is lehet.
Munkáltatói felmondás esetén a felmondási idő felének megfelelő időtartamra köteles a munkáltató felmenteni a munkavégzés alól. A felmentési időd időpontját Te határozod meg, ami maximum két részletben kérhető. A felmentési időre távolléti díj jár Neked munkavégzés nélkül is. A munkáltató saját hatáskörben akár a teljes felmondási idő alatt felmenthet a munkavégzés alól, ilyen esetben is jár a díjazás.
Véleményem szerint most ez történik Veled. Felmentett teljesen a munkavégzés alól, és fizetni fogja azt, ami törvényileg jár erre az időszakra. Tehát Te a felmondási idődet töltöd, ami teljes egészében felmentési időként működik most.
A kilépő papírokat legkésőbb a felmondási idő utolsó napján meg kell, hogy kapd, de kiadhatják előbb is, és előbb is kifizethetnek, de ettől még a munkaviszonyod mindenféleképpen a felmondási idő utolsó napjáig tart. Ebből nem engedünk!
Semmiféle olyan iratot ne írj alá, amivel nem értesz egyet, vagy hátrányos Rád nézve!
Örülj, hogy otthon lehetsz úgy, hogy nem kell dolgoznod, és még bért is kapsz rá végig. Addig legalább van módod másik munka után nézni. Ha már legalább 3 éve ott dolgozol, akkor még végkielégítés is jár.
A fentieket abban a tudatban írtam le, hogy nem próbaidő alatt mondtak fel Neked. Mert ha próbaidő alatt mondtak fel Neked, akkor más a jogi helyzet.
... engem az egész dologban csak az zavar (de nagyon), hogy a munkáltatói felmondás nincs a kezedben..., azért írtam azt, hogy "normál esetben".
Nem tudom, hogy a munkáltatód mennyire megbízható és csak a papírmunkában hanyag, egyébként etikailag kifogástalan. Mert ha ez a helyzet, akkor nincs miért paráznod, viszont ha nem olyan megbízható, akkor akár gondok is lehetnek.
Ha kifizette a szeptembert, akkor valószínűleg a többit is ki fogja fizetni. Legalábbis reméld.
#23-as! KÖSZÖNÖM!
És mindenkinek. Sosem voltam még ilyen helyzetben, nagyon eldobva és megalázva érzem magam, az ilyen dolgok viszont erőt adnak, hogy ennyien próbálnak segíteni a válaszadással. Jövő héten intézem papírokat, semmi olyan nem lesz aláírva, ami rám nézve hátrányos.
Még egy utolsó kérdés: ha a felmondó papíron az fog szerepelni h el akarnak tekinteni a felmondási időmtől, és ebből kifolyólag fizetni sem akarnak, és én ezt nem írom alá, akkor az milyen jogi következményekkel jár? Vagy ilyet ezek szerint nem tehetnek meg, mert a "felmondási idő jár"?
Egyébként 1 év, 8 hónapot dolgoztam a cégnek.
Mint amint már írtam. Munkáltatói felmondás esetén a felmondási idő a dolgozót védi, dolgozói felmondás esetén pedig a munkáltatót.
Neked a munkáltató mondott fel, tehát Neked az jár. A felmondási idő lényege, hogy az alatt tudjál másik munkát keresni, és ne legyél azonnal "ellátatlan".
Ha Te mondtál volna fel, akkor a munkáltatónak jár a felmondási idő, amit le kell a dolgozónak töltenie. Annak pedig az a lényege, hogy a felmondási idő alatt a munkáltató tudjon helyetted valakit találni, vagy betanítani, biztosítva ezzel a folyamatos munkavégzést.
Munkáltatói felmondás esetén bolond lenne a dolgozó "eltekinteni" a felmondási idejétől, hiszen ezzel ő kap haladékot. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy ezt kéri. Én viszont semmiféle okot nem találok arra, hogy így legyen. De ez csak a dolgozó írásbeli kérésére mehet, munkáltató ilyen kikötést nem tehet!
Ha ilyet aláírat Veled a munkáltató, és Te nem vagy tisztában azzal, hogy ténylegesen ez mit jelent, és később jössz rá, hogy "átvertek", akkor munkaügyi per keretén belül - hivatkozva arra, hogy megtévesztettek - kérheted azokat a juttatásokat, amelyek normál esetben járnának Neked. Tehát nem meghalt dolog az ilyesmi, csak igen nehézkes a végére érni a pernek. Ezért kell elolvasni, hogy mit akarnak aláíratni Veled, és ha nem érted azt, ami le van írva, vagy nem értesz vele egyet, akkor kérdezel, vagy nem írod alá.
Ha még 3 éve nem vagy ott, akkor nem jár végkielégítés. Az ott letöltött időd alapján 30 nap a felmondási időd, tehát 15 napra a munkáltató köteles felmenteni a munkavégzés alól. Erre a 30 napra jár bérezés + az időarányosan járó, de ki nem vett szabadságot kell megváltaniuk pénzben, ha a mostani 30 nap FELMONDÁSI idő alatt nem küldtek el szabadságra. A FELMENTÉSI időt nem töltheted szabadságon! Arra munkavégzés nélkül kötelező jelleggel jár a díjazás!
Jogilag most úgy néz ki a dolog:
Október 01-jével felmondtak, akkor október 02-ával elindult a felmondási idő, amely október 31-én jár le. Eddig tart a munkaviszonyod, október 31. kell, hogy legyen az utolsó napja. Ez alatt 15 napig nem kell munkát végezned, és jár rá a díjazás, a többi napon akár szabadságon is lehetsz. A 15 munkavégzés nélküli napot Te határozod meg úgy, hogy maximum 2 részletre tagolhatod.
Most a Te esetedben erre nincs szükség, hiszen az első naptól kezdve nem kell menned dolgozni, a felmondási idő letöltésétől a munkáltató - ráutaló magatartással - eltekintett. Tehát nem a felmondási időtől tekintett el (mert ilyet nem tehet), hanem annak letöltésétől, vagyis nem kell a 15 napot sem munkával töltened, a másik 15 napot amúgy sem kellett volna.
Persze a jogi viták elkerülése végett jobban örülnénk, ha minden papíron futna, mert soha nem lehet tudni, hogy rossz szándékú a munkáltatód vagy sem.
Én a papírokat még mindig nagyon hiányolom, remélem törvényesen fog minden a végére érni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!