Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Ha felmondtak nekem, akkor...

Ha felmondtak nekem, akkor csak a mostani havi fizetést kell megkapnom, vagy a következő hónapit is?

Figyelt kérdés
Adott egy igen nehéz szituáció. Tegnap a munkáltatóm felmondott nekem, létszámleépítésre vonatkozva. Azt mondta, hogy a döntés nem szakmai okokból született, elégedettek voltak velem, de nem tudják tovább fizetni a béremet. A dolog hideg zuhanyként ért, mert nagyon sok munkám volt a cégben és nem állok abban a helyzetben, hogy 1 hónapot is munka nélkül legyek. A munkaszerződésem náluk van, egyelőre nem írtuk alá a kilépő papírokat, de hétfővel már nem kell dolgoznom. A főnök kifizette a szeptemberi munkabéremet, így hogy nem kell a felmondási időt letöltenem, akkor további 1 havi fizu sem jár (gondolom)? Vagy ez nem úgy van, hogy 1 hónapnyi időt adni kell a munkáltatónak, amíg találok munkát? Sajnos nem voltam még ilyen szituációban, és kompetens sem vagyok a dolgokban. Tudna esetleg valaki segíteni abban, hogy ilyen jellegű felmondásnál mi a teendő a beletörődésen túl?

2016. okt. 1. 12:15
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:

Ha vége a munkaviszonyodnak, akkor mire fizetnének? Így nem kapsz semmit, ez azt jelenti, hogy megegyeztetek, hogy nem kell letöltened felmondási időt.

Akkor kapnál, ha abban egyeztetek volna meg, hogy a 30 nap felmondási időre felment a munka alól.

Annyit tehetsz, hogy ahhoz, hogy a felmondási időtől eltekinthessen, közös megegyezés kell, sima munkáltatói felmondásba nem írhatja bele.

Amennyiben az szerepel, hogy a felek megegyeznek, hogy eltekintenek a felmidőtől, nem írod alá, kérd, hogy munkáltatói felmondást írjon, felmondási idővel. De akkor benne van a pakliban, hogy a felét le kell dolgoznod.

2016. okt. 1. 15:13
 12/27 A kérdező kommentje:
Kis cégről van szó (10 fő alatti), egyelőre engem küldtek el, mert én vagyok ott legkevesebb ideje.
2016. okt. 1. 15:16
 13/27 A kérdező kommentje:
Értem. Tehát először akkor nézzem meg milyen papírt akarnak velem ezek aláíratni, és ha pl. közös megegyezésre hivatkoznak, meg arra, hogy átlépem a felmondási időt, akkor max. nem írom alá. Nem bánom ha felmondási időt felét le kellene dolgozni.
2016. okt. 1. 15:17
 14/27 anonim ***** válasza:
100%

ha még csak szóba közölték vele, hogy nem kell bemennie, akkor még él a munkaszerződése, fizetést kapnia kell. Persze ha jövőhét pénteken behívják, hogy a visszadátumozott felmondási papírt aláírja, és a kérdező meg is teszi, akkor persze nincs gond.

2016. okt. 1. 15:22
 15/27 anonim ***** válasza:
100%

Ha "a mai napon" nem kapsz papírt, akkor nehogy megtedd, hogy csak úgy nem mész be, mert azt mondták, onnantól aztán bármit mondhatnak, és a rendes felmondásból hamar rendkívüli lesz, neadjég fegyelmivel.

Mindenben, amit a munkaszerződés nem szabályoz, a Munka Törvénykönyve az irányadó. A közös megegyezés nyilván felülírhat dolgokat, mint ahogy a felmondási időt is. Ám semmilyen közös megegyezésre utaló magatartásról nem írsz, legfeljebb közölt tényekről: 1) a felmondás azonnali hatályú, 2) a felmondási időt nem kell ledolgoznod. Ettől még rendes felmondáskor az egy létező dolog, legfeljebb az időtartama alatt fel vagy mentve a munkavégzés alól (a fele alól törvényileg is) és munkabér jár érte. Aki egyébként mondta neked, hogy a felm. időt nem kell ledolgoznod, az ezzel tisztában lehet, hiszen közös megegyezéskor alapvetően fel sem merül ez az idő. Ha ők úgy gondolták, hogy úgy nem kell ledolgoznod, hogy ebben közösen megegyeztek és ettől eltekint mindkét fél, akkor ez az időszak nincs fizetve nyilván.

2016. okt. 1. 15:27
 16/27 anonim ***** válasza:
A szeptemberi bérét megkapta, októberben meg nem dolgozik. Szóban közölték, hétfőn eléteszik 30-i dátummal, és mit is kéne akkor még fizetni? Nem fognak októbert ráírni.
2016. okt. 1. 15:33
 17/27 anonim ***** válasza:

Ám semmilyen közös megegyezésre utaló magatartásról nem írsz, legfeljebb közölt tényekről: 1) a felmondás azonnali hatályú, 2) a felmondási időt nem kell ledolgoznod.

NEM!

Nem azonnali hatályú, hanem munkáltatói felmondásból közös megegyezés, hogy eltekintenek a felmondási időtől (nem pedig nem kell ledolgoznia, ne keverd a kettőt!)

Ez teljesen törvényes, elég sok munkáltató alkalmazza, mert pontosan tudja, hogy a dolgozónak gőze nincs a törvényről.

2016. okt. 1. 15:35
 18/27 A kérdező kommentje:

"A szeptemberi bérét megkapta, októberben meg nem dolgozik. Szóban közölték, hétfőn eléteszik 30-i dátummal, és mit is kéne akkor még fizetni? Nem fognak októbert ráírni."

NA IGEN. Én is pont emiatt fordultam a fórumhoz, mert nem vagyok otthon a törvényekben, amatőr fejjel én is csak annyit tudok, hogy elvileg egy 1 hónapos felmondási időt fizetni kellene nekik, de mi van akkor ha ők 30-ai dátummal elém raknak egy szerződést? Bennem is ez merült fel, ezért is kérdeztelek benneteket.... megtehetem, hogy nem írom alá? Mi lesz annak a következménye?

2016. okt. 1. 15:38
 19/27 anonim ***** válasza:

#17 - igen, ha ez közös megegyezés. De hol derül ki, hogy a kérdező szándékában áll(t) közös megegyezéssel megszüntetni a munkaviszonyt? Pont, hogy sehol, hiszen ő szerette volna letölteni a felmondási időt, tehát az ő munkaviszonyát a munkáktató rendes vagy (legfeljebb) rendkívüli felmondással szüntetheti meg. Szóval a munkáltató közösen megegyezett saját magával, és ahogy én látom, tette mindezt azért, hogy a munkáltatói rendes felmondásból eredő fizetési kötelezettsége alól mentesülhessen.

Az "azonnali hatály" pedig nem egy felmondási típus.

2016. okt. 1. 16:40
 20/27 anonim ***** válasza:

64. § (1) A munkaviszony megszüntethető

a) közös megegyezéssel,

b) felmondással,

c) azonnali hatályú felmondással.

Akkor micsoda???

2016. okt. 1. 16:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!