Ha felmondtak nekem, akkor csak a mostani havi fizetést kell megkapnom, vagy a következő hónapit is?
Ha vége a munkaviszonyodnak, akkor mire fizetnének? Így nem kapsz semmit, ez azt jelenti, hogy megegyeztetek, hogy nem kell letöltened felmondási időt.
Akkor kapnál, ha abban egyeztetek volna meg, hogy a 30 nap felmondási időre felment a munka alól.
Annyit tehetsz, hogy ahhoz, hogy a felmondási időtől eltekinthessen, közös megegyezés kell, sima munkáltatói felmondásba nem írhatja bele.
Amennyiben az szerepel, hogy a felek megegyeznek, hogy eltekintenek a felmidőtől, nem írod alá, kérd, hogy munkáltatói felmondást írjon, felmondási idővel. De akkor benne van a pakliban, hogy a felét le kell dolgoznod.
ha még csak szóba közölték vele, hogy nem kell bemennie, akkor még él a munkaszerződése, fizetést kapnia kell. Persze ha jövőhét pénteken behívják, hogy a visszadátumozott felmondási papírt aláírja, és a kérdező meg is teszi, akkor persze nincs gond.
Ha "a mai napon" nem kapsz papírt, akkor nehogy megtedd, hogy csak úgy nem mész be, mert azt mondták, onnantól aztán bármit mondhatnak, és a rendes felmondásból hamar rendkívüli lesz, neadjég fegyelmivel.
Mindenben, amit a munkaszerződés nem szabályoz, a Munka Törvénykönyve az irányadó. A közös megegyezés nyilván felülírhat dolgokat, mint ahogy a felmondási időt is. Ám semmilyen közös megegyezésre utaló magatartásról nem írsz, legfeljebb közölt tényekről: 1) a felmondás azonnali hatályú, 2) a felmondási időt nem kell ledolgoznod. Ettől még rendes felmondáskor az egy létező dolog, legfeljebb az időtartama alatt fel vagy mentve a munkavégzés alól (a fele alól törvényileg is) és munkabér jár érte. Aki egyébként mondta neked, hogy a felm. időt nem kell ledolgoznod, az ezzel tisztában lehet, hiszen közös megegyezéskor alapvetően fel sem merül ez az idő. Ha ők úgy gondolták, hogy úgy nem kell ledolgoznod, hogy ebben közösen megegyeztek és ettől eltekint mindkét fél, akkor ez az időszak nincs fizetve nyilván.
Ám semmilyen közös megegyezésre utaló magatartásról nem írsz, legfeljebb közölt tényekről: 1) a felmondás azonnali hatályú, 2) a felmondási időt nem kell ledolgoznod.
NEM!
Nem azonnali hatályú, hanem munkáltatói felmondásból közös megegyezés, hogy eltekintenek a felmondási időtől (nem pedig nem kell ledolgoznia, ne keverd a kettőt!)
Ez teljesen törvényes, elég sok munkáltató alkalmazza, mert pontosan tudja, hogy a dolgozónak gőze nincs a törvényről.
"A szeptemberi bérét megkapta, októberben meg nem dolgozik. Szóban közölték, hétfőn eléteszik 30-i dátummal, és mit is kéne akkor még fizetni? Nem fognak októbert ráírni."
NA IGEN. Én is pont emiatt fordultam a fórumhoz, mert nem vagyok otthon a törvényekben, amatőr fejjel én is csak annyit tudok, hogy elvileg egy 1 hónapos felmondási időt fizetni kellene nekik, de mi van akkor ha ők 30-ai dátummal elém raknak egy szerződést? Bennem is ez merült fel, ezért is kérdeztelek benneteket.... megtehetem, hogy nem írom alá? Mi lesz annak a következménye?
#17 - igen, ha ez közös megegyezés. De hol derül ki, hogy a kérdező szándékában áll(t) közös megegyezéssel megszüntetni a munkaviszonyt? Pont, hogy sehol, hiszen ő szerette volna letölteni a felmondási időt, tehát az ő munkaviszonyát a munkáktató rendes vagy (legfeljebb) rendkívüli felmondással szüntetheti meg. Szóval a munkáltató közösen megegyezett saját magával, és ahogy én látom, tette mindezt azért, hogy a munkáltatói rendes felmondásból eredő fizetési kötelezettsége alól mentesülhessen.
Az "azonnali hatály" pedig nem egy felmondási típus.
64. § (1) A munkaviszony megszüntethető
a) közös megegyezéssel,
b) felmondással,
c) azonnali hatályú felmondással.
Akkor micsoda???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!