Kockáztatnád az állásodat egy kiállhatatlan kolléga miatt?
Nagyon jó állásom van, 10 éve ennél a cégnél vagyok, elégedettek velem, jó a fizetésem, de sajnos jött pár éve egy kolléganő, aki megkeseríti a mindennapjaimat. Első perctől nem jövünk ki, én kerültem őt, amennyire lehet, de a folyamatos beszólások és szakmai ellentétek miatt végül nagyon kiosztottam, sírva csapta rám az ajtót.
Egy iszonyat se...nyaló, rosszindulatú, keserű nőről van szó, sajnos odáig jutottunk, hogy volt egy kiváló csapatunk, amit ez a nő kettébomlasztott. Néhány kollégát maga mellé állított, így nap mint nap feszültség volt. Én közben elmentem szülni, 2 évig voltam otthon, így pár hónap múlva ismét munkába állok. A kollégáim felkészítettek, hogy készüljek, mert a vezetőségnek is nagyon behízelegte már magát, előléptették, tehát valószínű, hogy már tőle fogom kapni a munkám egy részét. Jobban járok, ha visszaveszek a szókimondó stílusomból, mert könnyen az utcán találhatom magam.
Már előre rettegek, mert sajnos nekem ez az egy, ami nagyon nehezemre esik, hogy ne álljak ki magamért, vagy a cégért, de tudom, hogy részéről megindul a személyes bosszú, amint elkezdek dolgozni.
Vajon ilyen helyzetben mi a jó megoldás? Csendben húzzam meg magam (ami nagyon nem rám vall) és csináljam a dolgom, vagy ugyanúgy, mint régen, osszam ki?
Visszamesz,felméred a terepet es ha szükséges továbblépsz. Eleinte ilyen "kellemes" kollega nelkül is nehéz visszatérni gyed után, mert egyesek azt képzelik hogy reljesen meghülyülünk otthon.
Azt javaslom egy ideig fogd vissza magad.
Fel kell ismerni hogy valóságban nem léteznek gonosz boszorkányok, akik csak azért élnek hogy mások életét megkeserítsék.
Apró dolgok miatt is folyamatosan nőhet a feszültség két felnőtt között, ami aztán ideáig fajul.
Ami neked pl seggnyalás, lehet hogy ő nem is érzi annak, és fel sem tűnik neki (vagy egyáltalán nem is az, szimplán tudott alkalmazkodni a főnökeidhez, akik nem írták le "az első perctől fogva"). Most nem téged akarlak leírni, csak kétoldalú a dolog.
Persze, legyél nyájas. Ti honnan írogatjátok ezeket az ökörségeket? Hogy lehetne nyájas lenni egy ellenséggel? Jártatok már munkahelyen, ahol egy kolléga azzal éli ki magát, hogy mások életét megkeseríti?
Nekem is volt hasonló eset. Utcán elkaptam. Táppénzre ment 3 hétig. Utána néztem a táppénzének, megfázás. Ha-ha. 3 hét múlva jött dolgozni, és mint a kis angyal. Csend és hullaszag. Tudta, hogy hol a helye.
Én így tudtam elrendezni. Meg kell találnod a megoldást rá. Van aki másképp is eltudja az ilyet rendezni.
Egyébként én bosszúból rendszeresen rongáltam a dolgait. Gumi alá szög betámasztva, hazafelé félúton defektet kapott a 20 centis hóba. Sorolhatnám. Ha jó érzéssel tölt el az, hogy az ellenségednek keresztbe teszel, na így lehet nyájasnak lenni. Amikor ilyen görénységeket csináltam visszavágásként, egész nap jó kedvem volt, nem tudott visszavágni.
Hááát..
Nálunk is volt ilyen, hogy elment szülni valaki, és a helyére új embert vettek fel. Mivel ő máshogy csinálta a dolgokat, a közvetlen kollégának nem tetszett. Mivel nem fértek meg együtt, és a régi alkalmazottat végül áttették máshova, kevesebb pénzért, persze felmondott..
Nem jó dolog az, ha ilyen nagy összeférhetetlenség van 2 munkatárs között, ezt előbb-utóbb a vezetés sem fogja jó szemmel nézni.
Mivel szereted a munkádat ( gondolom, mivel 10 éve vagy ott), megér egy próbát, hogy elmégy és megnézed milyen lett, és célszerű lenne beszélni és leülni mondjuk egy kávé mellett azzal a kollégával, az együttműködés érdekében. Hidd el, hogy neki sem jó az ellenségeskedés, az ember alapvetően ez együttműködésre törekszik,
érdemes lesz kompromisszumokat kötnötök, elmondani kinek mi a sarkaltos pontja, ez mindkettőtök érdeke.
Ha pedig tényleg annyira kiállhatatlan, hogy ez sem működik nála, és nem vagy hajlandó meghúzni magad (márpedig nem vagy), akkor viszont valószínűleg nem fogsz tudni megmaradni itt tovább, és érdemes lesz más lehetőséget nézned.
Végezd el a dolgod tisztességgel, hogy fogást ne találjanak rajtad, ne legyél "lezser", ne késs, de főleg ne legyél semmilyen kibicelő tábor szószólója.
Családod van, gyereked van, a mai világban nem rugdosunk fel munkahelyet, ami egyébként minden szempontból megfelel.
A nővel legyél visszafogott, udvarias, semmi személyes érzelem, vagy privát beszélgetés.
Nem kell "meghúznod" magad, de súlyozz, hogy miért érdemes szólni.
Aki folyton nyelvel, vagy harcol, azt előbb utóbb nem veszik komolyan.
Ritkán kell észrevételt nyilvánítani, - megfelelő stílusban, - annak van súlya.
Lehetőleg azt is négyszemközt, mert az emberek nagyon nem szeretik, ha nyilvánosan vannak megszégyenítve, vagy esetleg főnökként kritizálva.
Visszamész a szülés után, simán elfogadható, hogy beértél, felnőtt nő vagy és már piszlicsáré dolgokon nem akadsz ki, .... különösen, ha ez a viselkedés az érdekeiddel ellentétes.
Légy diplomatikus!
Kisgyerekes anyaként lehet szükséged ennek a tyúknak a jóindulatára, esetleg segítségére (mondjuk a kicsi betegsége esetén pl.)különösen, ha a főnököd lett, vagy valamiért jól fekszik a főnökségnél, tehát ne menj fejjel a falnak!
Senkitől ne hallgass meg semmilyen pletykát, udvariasan hárítsd el, mert aki pletykál neked, az pletykál rólad is!
Ha ezeket sikerül megvalósítanod és mégis INDOKOLATLANUL piszkál, akkor fordulj mindkettőtök főnökéhez.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!