Szombati elrendelt munkavégzés?
A változó munkarendben dolgozókra van a Mt-ben egy jogszabály, hogy a következő heti beosztást előtte való hét utolsó munkanapján közölni kell a dolgozóval, de legkésőbb az adott hét első munkanapján meg kell kapniuk a heti beosztást.
Természetesen, ha a szombati munkavégzés ekkor már ismert, akkor arról is akkor kell tájékoztatni a dolgozókat.
Általában az adott hét közepén szokott az kiderülni, hogy a munka csúszásban van, valami rendkívüli körülmény miatt szükséges a szombati munkavégzés. Éppen ezért normál körülmények között, normális főnök esetében az ilyen berendelések inkább közös megegyezéses alapon, és kötelező erejű berendelések, ill. ilyeneknek kellene!! lenniük.
#2-es vagyok:
inkább közös megegyezéses alapon, és kötelező erejű berendelések, ill. ilyeneknek kellene!! lenniük.
helyesen: és nem kötelező erejű berendeléseknek kellene lenniük!!
Utolsó, igazad van abban, hogy törvény kötelezi a pótlékok kifizetésére, de nem mindegy, ha 50%-os helyett 100%-os tólórapótlékot kapsz és a fizetéseden felül teljesítménybónuszt, ha nem kell menni szombaton akkor is, ha kell menni akkor is... nekem a túlórákból és bónuszból elég összeg összejön ahhoz, hogy lemondjak pár szabad szombatról.
Illetve, ha közbejön nekem valami, csak betelefonálok a fönökömnek és aznapra ad szabadságot, nem hetekig kell könyörögnöm egy szabadnapért, mint másoknak. nálunk ez ilyen kölcsönös dolog.
Valaki persze a családjával szeret lenni, kirándulni, kertészkedni, hobbijának élni, pihenni, én őket sem ítélem el. nem vagyunk egyformák.
De tény, hogy a munkavállalónak joga van nemet mondani a kötelező túlórára, ha nem időben értesíti erről a munkaadó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!