Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Szombati elrendelt munkavégzés?

Szombati elrendelt munkavégzés?

Figyelt kérdés
Van-e szabály arra,hogy a szombaton elrendelt munkavégzést mennyi idővel elötte kell bejelenteni a munkaadónak a munkavállalók felé?
2016. júl. 9. 09:41
 1/6 anonim ***** válasza:
Szabály az lehet, hogy van, csak éppen a munkaadók zöme nem tartja be. A dolgozó pedig vagy pattan dolgozni, vagy fel is út, le is út neki.
2016. júl. 9. 09:51
 2/6 anonim ***** válasza:

A változó munkarendben dolgozókra van a Mt-ben egy jogszabály, hogy a következő heti beosztást előtte való hét utolsó munkanapján közölni kell a dolgozóval, de legkésőbb az adott hét első munkanapján meg kell kapniuk a heti beosztást.

Természetesen, ha a szombati munkavégzés ekkor már ismert, akkor arról is akkor kell tájékoztatni a dolgozókat.

Általában az adott hét közepén szokott az kiderülni, hogy a munka csúszásban van, valami rendkívüli körülmény miatt szükséges a szombati munkavégzés. Éppen ezért normál körülmények között, normális főnök esetében az ilyen berendelések inkább közös megegyezéses alapon, és kötelező erejű berendelések, ill. ilyeneknek kellene!! lenniük.

2016. júl. 9. 10:33
 3/6 anonim ***** válasza:

#2-es vagyok:

inkább közös megegyezéses alapon, és kötelező erejű berendelések, ill. ilyeneknek kellene!! lenniük.

helyesen: és nem kötelező erejű berendeléseknek kellene lenniük!!

2016. júl. 9. 10:36
 4/6 anonim ***** válasza:
Nálunk előtte 24 órával kell közölni. tehát, ha péntek reggel 6:01 -kor bejelentik, hogy szombaton kötelező túlóra, akkor jogom van nemet mondani... igaz nálunk olyan a légkör, ha a főnököm azt mondja szombat reggel, hogy szombaton legyek ott 14-22-ig, akkor megyek, ha nincs elhalaszthatatlan programom. én így segítem őt, ő meg ezt dupla bérrel + emelt bónusszal honorálja
2016. júl. 9. 12:12
 5/6 anonim ***** válasza:
Még szép tőle, hogy kifizeti a különböző pótlékokat, ezekre a Mt. könyve kötelezi!
2016. júl. 9. 14:48
 6/6 anonim ***** válasza:

Utolsó, igazad van abban, hogy törvény kötelezi a pótlékok kifizetésére, de nem mindegy, ha 50%-os helyett 100%-os tólórapótlékot kapsz és a fizetéseden felül teljesítménybónuszt, ha nem kell menni szombaton akkor is, ha kell menni akkor is... nekem a túlórákból és bónuszból elég összeg összejön ahhoz, hogy lemondjak pár szabad szombatról.

Illetve, ha közbejön nekem valami, csak betelefonálok a fönökömnek és aznapra ad szabadságot, nem hetekig kell könyörögnöm egy szabadnapért, mint másoknak. nálunk ez ilyen kölcsönös dolog.

Valaki persze a családjával szeret lenni, kirándulni, kertészkedni, hobbijának élni, pihenni, én őket sem ítélem el. nem vagyunk egyformák.

De tény, hogy a munkavállalónak joga van nemet mondani a kötelező túlórára, ha nem időben értesíti erről a munkaadó.

2016. júl. 9. 16:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!