Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » A szabadságot hogy lehet...

A szabadságot hogy lehet "levenni" az összes dolgozónak? Ezt nem az Mt szabályozza? Alapszabadság + évek után járó? Ennél a cég többet adhat de kevesebbet nem?

Figyelt kérdés

A főnök a dolgozókkal közölte: Sok a munka új ember kéne több is de nincs rá pénz. Ezért mindenkinek „leveszik” a szabit úgyhogy úgy kalkuláljon mindenki hogy 10 napot vehet ki év végig.

Eddig egy napot se volt még senki szabin.

Nem értem: van olyan hogy alapszabi, ami 20 nap. Ez jár még egy nulla perces friss pályakezdőnek is. + az évek után járnak napok. Ezt az MT szabályozza nem egy porbafingó szar kis cég segghülye főnököcskéje.

A cég dönthet ennél több szabi kiadásáról-de kevesebbről nem.

És az új Mt szerint a szabi a tárgyévben kiadandó át nem vihető és ki nem fizethető. Ki kell adni és pont.

De akkor hogyan értendő ez a kijelentés: levettük a szabit 10 napra? Mi az hogy levették? Ilyet tehetnek?

2016. jún. 2. 08:45
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
keress fel egy jogi tanácsadást, lehetőleg munkajogászt.
2016. jún. 2. 08:55
 2/11 anonim ***** válasza:
Tudtommal (de lehet tévedek) hivatalosan ilyen nincs. Ahogy kötelességed a munkád a rögzített pontoknak megfelelően ellátni, úgy az adott jogaid (pl szabadság) is érvényesítened kéne.Bár szerintem sajnos nem ritka eset ez. Én is dolgoztam hasonló helyen, amint lehetett, továbbléptem. Csak ott az volt a módi, h műszak vége előtt 10 perccel szóltak, h túlóra, amit persze nem fizettek ki mint aztán kiderült,csak ígérgetés volt rá.
2016. jún. 2. 08:58
 3/11 anonim ***** válasza:

A munka törvénykönyvétől a munkáltató csak úgy térhet el, ha avval kedvez a munkavállalónak, tehát jogilag nem. Mivel az emberek nagy többsége nem fog össze a főnöke ellen, ezért általában megtehetik.

Fogjatok össze és kérjétek írásban, illetve beszéljetek vele erről és készítsetek hangfelvételt (ami egyébként tilos, kivéve, ha sejthető, hogy valaki törvényellenes dolgot mond, de ennek pontosabban érdeklődjél utána ... ja és persze látom, indulatos vagy, ami érthető, de jobb tárgyalni higgadtan, vagy higgadtságot mutatva.). Ha azt mondjátok, hogy mindannyian (!!) felálltok, ha nem adja meg a 20 napot és egyben kéritek, hogy írásban adja át hogy tervezi kiadni a szabadságot akkor majd elgondolkodhat, hogy megéri-e az összes, vagy legalábbis a többség távozása vagy felvesz még valakit. Hiszen ha sok munka van akkor nagy valószínűséggel nagyobb a profit is. Nem tudom mit dolgoztok, de szinte minden munkakörre lehet felvenni akár 1-2 hónapra szerződéses dolgozót.

Vagy ha tényleg olyan vacak kis cégecske akkor egyszerűen felállsz, hiszen biztos találsz másikat.

2016. jún. 2. 09:04
 4/11 anonim ***** válasza:
Dehogy tehetik meg. De amíg a dolgozók egyre birkábbak lesznek (benyelnek szó nélkül mindent), addig a munkáltatók sem fognak leállni az egyre pofátlanabb stiklikkel. Lesz itt még ingyenmunka is nemsokára, figyeljétek csak meg.
2016. jún. 2. 09:40
 5/11 anonim ***** válasza:

A szabadságot jogszerűen "levenni" nem lehet. De vannak megoldások rá, hogy ne legyen meg az évi 20 nap alapszabadság sem. Az első az, hogy a munkáltató nem adja ki vagy nem engedélyezi a szabadságot. A szabadság ugye nem úgy működik, hogy "na, akkó' hónap nem gyövök, főnök", hanem elméletileg a munkáltatónak kell kiadnia. Ha ő meg sosem adja ki, még kérésre sem, akkor nincs szabadság. Aztán majd munkaügyi ellenőrzésen lehet, hogy nagyot csúszik a cég, mert kiderül, hogy az előző évben nem nagyon volt szabadság - de azért ezt nem kell készpénznek venni. Jó pénzért az OMMF (vagy hogy hívják most) ellenőrei sem vesznek észre mindent és olyan is van, hogy a szabálytalan munkavégzéssel sokkal többet keres a cég, mint a büntetés összege, ezért megéri neki.

A másik megoldás az, hogy megkapod a szabadságot, ki van írva, de a főnök szól: az csak papíron létezik. A jelenléti ívet "okosba" kell kitölteni, be kell írni a fizetett szabadságot akkor is, ha éppen túlórázol aznap, ha pedig ellenőrzés van aznap, senki semmit nem mond, az ellenőrt be kell küldeni a főnökhöz, majd ő megoldja. Ilyet is láttam már.

Az Mt. tehát nem ad lehetőséget ilyenre, de meg lehet oldani. Az élelmes dolgozó pedig ki tudja játszani az ilyen fenyegetést: elmegy a háziorvoshoz azzal, hogy nagyon fáj a haja vagy kétoldali munkaundora van, az orvos meg kiírja táppénzre valami olyan indokkal, amit nem lehet ellenőrizni - azt azért senki se gondolja, hogy a munkáltató majd kiküld hozzád valakit, hogy tényleg tízpercenként kell-e WC-re menned (nálunk is mindig, mindenkinek fosós-lázas betegsége van, mert az lehetetlen lenyomozni).

Ilyen esetben csak az segít, ha nem tartod be a főnökség ukázát. Sokszor csak fenyegetnek, mert a dolgozók már attól is megrettennek és fülüket-farkukat behúzva sprintelnek dolgozni, meg sem próbálják, hogy vajon tényleg beváltja-e a fenyegetését a nagyfőnök. Pedig ha annyi a munka, hogy még új ember is kellene, aligha fog titeket tömegével kirúgni, mert a végén még neki is dolgoznia kell, annál nagyobb katasztrófa pedig nincs. Most az egyszer nem fog működni a "ha nem tetszik, nem kell csinálni, százan verik a kaput, hogy feleennyiért is megcsinálnák" lózung.

Persze amíg csak egy-egy ember hőbörög, nem lesz eredmény. A renitenst kirúgják, hogy a többi jól megrettenjen és minden megy tovább. Ha már a létszám 20-25%-a egyszerre jelenti be, hogy márpedig ők el fognak menni 20 nap szabira, vagy ha nem lehet, akkor úgy elmennek, hogy vissza sem jönnek, akkor azzal kénytelen foglalkozni a cégvezetés. Csak ehhez ki kell lépni a "jajj, Istenkém, hát dehogy mondok én bármit is, hát ha kirúgnak, hol fogok dolgozni, jajj, jajj, jajj" hozzáálláson. Kicsit blöffölni kell, a főnök is ezt teszi most.

2016. jún. 2. 09:57
 6/11 A kérdező kommentje:

"Lesz itt még ingyenmunka is nemsokára,"

Már rég van. Túlórák dögivel amit sose fizetnek.

Meg is mondják: vagy elfogadjuk vagy el lehet menni.

2016. jún. 2. 11:16
 7/11 anonim ***** válasza:
Már fordul a kocka,de helyedbe én lelépnék.
2016. jún. 2. 12:49
 8/11 A kérdező kommentje:

Már fordul? Hol? Milyen kocka?

Én marhára nem látnám hogy fordul helyette egyre rosszabb.

2016. jún. 2. 13:09
 9/11 anonim ***** válasza:

Nalunk akinek volt meg ki nem vett szabadsaga, illetve nem fizetett plusz oraja - amit le kell csuszni. Azt szepen decemberbe elzavartak szabira. Volt akinek a januarba is atnyult. Nyilvan azert mert kell. Olyan nincs hogy nincs felhasznalva elmeletben.

Ha hagyjatok marad igy....

2016. jún. 2. 13:48
 10/11 A kérdező kommentje:

"elmeletben. "

Jól mondod. Elméletben.

Az egyik előttem szóló már kifejtette hogy a gyakorlatban meg lehet simán: hamis jelenléti ív, hamis szabis ív, ha jön az ellenőr boríték a zsebbe stb

2016. jún. 2. 13:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!