Más összeget írtak a munkaszerződésbe, mint amit megbeszéltünk, mi a teendő?
Gyakornoknak jelentkeztem egy céghez (HR gyakornok), két interjún voltam, a fizetés kérdés elől végig kitértek, azt mondták, majd ha biztos lesz, hogy hány napot tudok menni, akkor elmondják.
Ma kellett első nap mennem dolgozni, az a HR-es, aki a szerződést köti nem volt ott, pedig megbeszéltük, hogy 8-ra menjek, mert ott lesz. Maga helyett küldte a leendő főnökömet, hogy állítson munkába, de mivel nem tudtam semmi a fizetésről, így ellenkeztem, végül abban maradtunk, hogy amíg nem érkezik meg a hölgyemény, addig elmegyek orvosi vizsgálatra, hisz arra úgyis szükség lesz.
Végül 2 óra múlva megérkezett az illetékes HR-es, leültünk, felajánlott kétféle szerződést, az egyik esetében heti 4 napot kellett volna dolgozni 8 órában nettó 50 ezerért, a másik esetben pedig heti 40 órát nettó 67 ezerért. Ledöbbentem, mert ahol diákként dolgoztam ott is nettó 97 ezret megkerestem egy hónap alatt heti 40 órában, ezt el is mondtam neki, majd azzal takarózott, hogy az iskolaszövetkezeten keresztül volt, majd mondtam neki, hogy ott is szakmai munkát végeztem és felajánlották, hogy leigazolják a gyakorlatomat, a pénz is több, így ezt a munkát ilyen feltételek mellett nem tudom vállalni, hisz nem elég még albérlet+kajára se.
Végül megkérdezte, hogy mennyiért vállalnám, mondtam, hogy havi nettó 100 ezerért, majd kb. 20 perces gondolkodás után belement.
Mikor elém rakta a szerződést észrevettem, hogy a megbeszélt nettó 100 000 helyett bruttó 100 000 szerepel, rá is kérdeztem, hogy ez mi, nettóról volt szó. Erre azt a választ kaptam, hogy nettót nem írhat bele, mivel ezzel tisztában vagyok, ezért megkérdeztem, hogy miért nem írja bele a nettó 100 000-nek a bruttóját, mire az orra alatt annyit motyogott, hogy nem adózik, tehát hiába kértem, hogy írja át, ellenkezett, azt mondta, hogy nem írhatja át a formapapírt.
A kezdés időpontját is áttettük jövő hét keddre, de nekem továbbra sem tiszta, hogy engem néz-e hülyének és majd 67 ezer forintos fizetéssel kiszúrja a szemem plusz magyaráz mellé valamit vagy törvénytelenül akar nekem még fizetni 33 ezret? Arra nem gondol, hogyha átver akkor utána úgyis felmondok?
Hogyan vegyem rá arra, hogy írja át a szerződést a megbeszéltekre?
Inkább keress másik helyett. Ha ebben ilyenek, akkor minden másban is. Mi az, hogy nem adózik? Milyen bérpapírt kapsz így? Leginkább semmilyent, zsebbe fognak fizetni, amiért téged is büntethetnek.
AKi nem ismeri az előzményeket, annak itt a link: www.gyakorikerdesek.hu/emberek__munkahely-kollegak__7750229-uj-munkahely-eseten-miert-csak-az-elso-munkanapon-akarjak-elmondani-a-fizetest-e__oldal-1
Aki a kicsit nem becsuli, a nagyog nem erdemli.
En mernok diplomaval voltam 3 muszakban rabszolga. Most meg nagyon jo dolgom vsn.
Nem tudom felfogtad e hogy neked ez nagyon jo. Tapasztalat, amivel kesobb konnyebben alkalmaznak tobb penzert.
En azt mondom hogy menj vissza es kerj bocsanatot. Nem lenyeg hogy oszinte vagy nem. Mar hidd el elterjedt a hire hogy mit csinaltal.
Vagy hordd fenn az orrod, aztan sok sikert!
#3: Ja, persze, feketén. Inkább a NAV-nál kell felnyomni az ilyeneket, mert megérdemlik. Az ilyenek miatt húz el országból, aki csak teheti.
A végén még a kérdező örüljön, hogy éhbérért, feketén dolgoztatják.
Nem tudom mit akarsz diploma nélkül. Én két diplomával kerestem nettó 100-at frisdiplomásként.
Gyakornoknak?? Meg ingyen mentem volna, csak tapasztalatom legyen.
Szerintem ébredj fel az álmodbol.
Szerintem HR gyakornoki munkából van annyi 40 órás, amivel legálisan is kereshetsz 100e körül. Ha beszélsz angolul. Ha nem, akkor 80e-nél többet gyakornoki munkáért nem hiszem, hogy fogsz kapni. És ez főleg Pesten, Pesten kívül max ha irtó szerencsés vagy, vagy vannak kapcsolataid.
Az ilyen fekete dolgokat nem érdemes bevállalni, csak a baj van velük, mert nem csak a fizetésről kummantanak, hanem majd minden másról is. Vagy egyáltalán nem fizetnek ki, mert úgyis tök fekete az egész. És igazából még csak nem is panaszkodhatsz érte, mert nincs rendes szerződés.
Kedves 3-as!
Miből gondolod, hogy nincs tapasztalatom? Egyébként közgazdásznak tanulok, kontrolling szakirányon, 1,5 éve egy termelő vállalatnál dolgozom nettó 700 ft-os órabérért (havi 112 ezer ), könyvelés és egyéb pénzügyi teendőket látok el, a gondom az a céggel, hogy nehezen megközelíthető, így gondoltam váltok. Előtte is dolgoztam, hidd el megbecsültem a kicsit is, míg csak olyan helyen alkalmaztak, de ha már a kételyeiddel ellentétben van tapasztalatom, akkor miért adjam lejjebb? Nem gondolom, hogy nekem kellene bocsánatot kérnem azért, mert át akarnak verni. Én pusztán közöltem, hogy annyiért nem vállalom, felajánlottam, hogy akkor megyek is, hisz a kereslet-kínálat nem találkozik, ők ragaszkodtak hozzá, hogy maradjak, majd egy apróbb csellel a nettóból bruttó lett a papíron, amiből arra következtet egy épeszű ember, hogy vagy feketén akarnak dolgoztatni vagy át akarnak verni.
Kedves 5-ös! A hozzád hasonlók miatt becsülik ennyire alá a gyakornokokat a cégek, hisz ha kiállnátok magatokért, akkor nem kellene éhbérért dolgoznotok. Kíváncsivá tettél mégis milyen diplomádból van kettő is, hogy csak ennyit keresel? Vagy esetleg nyelveket nem beszélsz? A hozzád hasonlóknak szívesen felajánlom az állást, de tudod van akit nem a szülei pénzelnek és nem akar éhbéren megdögleni, sem hajléktalan lenni ingyenmunkáért csak azért, hogy tapasztalatot szerezzen.
Kedves 6-os! Teljesen igazad van, de ez minden munkára igaz. Igazából nem ragaszkodom a HR területhez, annyira nem is vonz, hogy őszinte legyek az állás úgy volt hirdetve, hogy "gyakornoki lehetőség gazdász és kontrolling szakos hallgatóknak", majd mire odaértem kiderült, hogy HR gyakornokot keresnek, "de a szomszédban van a kontrolling".
A problémám épp ez, amit te is írsz, hogy a szerződés olyan amilyen, ráadásul egy példányt sem kaptam még, mondván, hogy még alá kell írnia az ottani illetékesnek is, így ha holnap közlöm, hogy bocs mégse akarok feketemunkás lenni, akkor nem tudom milyen következményekre számíthatok. Később pedig ha meg is kapom a szerződés egy példányát, akkor ha kevesebb bért kapok nem tudok mire hivatkozni, hisz ki hallotta rajtunk kívül, hogy nem bruttó volt az az összeg, hanem nettó, ráadásul ha a céghez való belépés 3 órámba telt, akkor bele se merek gondolni, hogy a felmondás, kilépés mennyi időt venne el.
Igazából totál hülyének nézik a munkavállalót/hallgatót, például az orvosi vizsgálaton a szemész megállapította, hogy kellene szemüveg és ezt ráírta a papírra, mondta, hogy majd a cég fizeti egy részét. A HR-esnél rákérdeztem, hogy mekkora összeget fizetnek a szemüveg árából, mert rajta van a papíron, hogy kell, mire a HR-es elkezdet részletezni, hogy: a cég nem fizethet a szemüvegárba, mert nem leszek saját munkavállalója és egyébként sincs szükség a szemüvegre, mert ezek a mai modern számítógépek már nem olyan erős fényűek, hogy zavarják a szemet. Mire elismételtem neki, hogy távolra nem látok jól, ezt követően gyorsan témát váltott. Tehát itt már előjön az, hogy minden másról is kummantanak, próbálják elkerülni a kiadásokat ezzel hülyére véve a munkavállalót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!