Lehet felelősségre vonni egy munkahely összes dolgozóját egy adott dolgozó hibája miatt ha teljesen egyértelmű ki hibázott és semmi magyarázattal se lehetne másra kenni? Elvileg.
Munkahelyen ott dolgozik a főnök fia. „Dolgozik”: hát havonta 1-2 x bevonaglik. Munkája nem tudni mi mert a státusza szerint „operatív tanácsadó”. Az mi nem tudja senki mindenesetre valami távmunka lehet…
Egy tényleges dolga van: havi negyedéves KSH jelentések szolgáltatása neten.
Senki másnak nem dolga ez nincs is hozzáférése a netes felülethez másnak. Jelszó stb.
Szóval ha felmerülne a felelősség kérdése: csak az lehet ezért a feladatért a felelős akinek dolga és joga a munkát elvégezni. Egy azaz 1 darab konkrét ember. Nem lehet másra kenni elvileg.
A KSH ezer felszólítást küldött adatszolgáltatási késedelem miatt, a „munkatárs” bokros teendői közepette sz-----art rá. Be se jött.
Na megbüntette a céget a KSH. Nem piskóta: 480.000 HUF.
Honnan tudom: MERT LEVONTÁK A FIZETÉSEMBŐL!!!!
A főnök közölte: ő ezt a büntit ki nem fizeti. Majd a dolgozók fizetik.
Eredmény: a 480.000-at a főnök szétdobta 30 felé ahány dolgozó van és mindenki fizet. Mindenki fizet egy olyan hiba miatt amit el se követett amihez a világon semmi köze amire a világon semmi ráhatása. És levonnak. Nem csak fenyegetnek: a levonás már megtörtént.
Ehhez hozzá tudunk szólni?
" a főnök pici fia összetöri a 10 millás bömöst "
A főnök pici fiának Saabja van céges autó....
Újonnan olyan 8-10M környékén.
És kell is neki a céges autó mert amikor havonta 1-2x betéved hát csak nem jöhet már gyalog. Kell neki a céges kocsi benzinkártyával.
Kollega vidékről jár, a jogszabály szerint járna neki a 86%-os utazási támogatás. De arra nem futja már. Nem kap semmit, elvitte a pénzt a Saab.
Semmi extra kérdés nincs. Ahogy írtam: Ehhez hozzá tudunk szólni?
Csak érdekelt ki mit szól.
Feleségem első nap mikor meghallotta azt kérdezte miért nem vágtam pofán a főnököt.
Majd 1 nappal később már arról beszélt hogy szar meló szar pénz de mi lenne velünk ha ez se lenne.
És ezzel össze is foglalta a lényeget.
Melldöngetni lehet de ha jön a sárga csekk akkor mi van?
A volt cégemnél napi szinten volt a kollektív bűnösség elve. Olyan mozgóbér rendszert alakítottak ki, hogy véletlenül se lehessen 100%-ot elérni. Voltak részlegek, ahol 20-30%-os mozgóbért kaptak a dolgozók. Különféle kritériumok alapján alakult és 80-100
3 műszakban dolgozó , egymást csak arcról ismerő ember teljesítményét vették egy kalap alá. A mozgóbér olyan bruttó 20000 körül volt elméletben, de rengeteget spórolt így a nagy német multi magyar rabszolgatartója.
"De ha ti nem tesztek ellene semmit"
Tudod mindenkinek fontosabb az hogy holnap leygen kenyér az asztalon mint az hogy évek múlva egy jogi hercehurca után esetleg születik majd egy nesze semmi ítélet.
Még akkor is ha évek múlva esteleg visszakapnám a jogtalanul elvett pénzt bírósági ítélettel.
Nagyon szép és addig?
Mint írtam 5 éve nem élek otthon, iszonyat nagy különbség van ezen a téren a 2 ország munkavállalói közt. Ausztriában az a normális hogy ilyen esetben mindenki elballag a munkaügyre ahol elbeszélget az ügyéről, ott elmondja az előadó mik a lehetőségek, ha jogsértés történt akkor elindul egy eljárás, a törvény a dolgozót védi és keményen büntet. Emiatt a magatartás miatt a munkáltató nem is gondol arra hogy ne fizessen, levonjon, stb.
Persze ehhez kell egy olyan munkaügyi bíróság, meg egy jóval erősebb munkaerő piac, bár ilyen eset után ha jól tudom védve van a dolgozó, nem küldhető el csak úgy.
"meg egy jóval erősebb munkaerő piac, "
Hát ja ha én is tudnám hogy kirúgnak 1 hónapon belül találok másik állást én se haboznék pofán kenni a főnököt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!