Jogos e az azonnali hatályú felmondásom?
Idén májusban kezdtem el dolgozni egy munkahelyen. A kisfiam 2 éves volt akkor.
3 hónap próbaidőm volt, ami augusztusban lejárt.
Egy nevetséges indokkal a mai napon azonnali hatállyal felmondott a munkáltatóm. (4 ora bejelentett mellett 12 orat dolgoztam, de ez igazából mellékes)
A kérdésem a következő: Szabályos ez a felmondás ebben a formában? A kisfiam még nincs 3 éves, védett személy vagyok?
Nem vágyom vissza, csak annyi sok rosszat kaptam a főnökeimtől hogy valamit az orruk alá akarok dörgölni, ezert érdekelne hogy jogellenes e a lépésük.
Amire jogot formálhatsz: Végkielégítésre nem, mivel a feltételek nem állnának fenn amúgy sem. Felmondási időre járó távolléti díjadra, valamint nem anyagi (erkölcsi) kártérítésre annak okán, hogy a munkáltató ezzel a magatartásával mind a magad, mind a kiskorú gyermeked megélhetését súlyosan veszélyeztette.
Valamint az kérheted még, hogy a munkaviszonyt állíttassa vissza a bíróság, de ezzel a lehetőséggel a dolgozók nem szoktak élni. :)
Továbbá: Már maga a bíróságtól érkező idézés is szokott hatni a munkáltatókra. Beijednek. Innentől kezdve nyugodtan lehet velük egyezkedni, hátha peren kívül szeretnék ezt rendezni Veled, mivel tisztában vannak azzal, hogy van vaj a fülük mögött.
Lehet, hogy egy próbát megér, és akkor még csak tárgyalás sem lesz.
Attól nem kell félni, hogy évtizedekig elhúzódik egy ilyen per, mivel az azonnali hatályú felmondás bírósági tárgyalás szempontjából is "sürgősséginek" számít, még az ítélkezési szünetben is tárgyalják ezeket a pereket. Nagyon rossz esetben is 2 év alatt lerendeződik általában. Ami nem, az már egy nagyon komplikált, baleseti jellegű stb. munkaügyi per, amely szakértőket is igényel.
Sok szerencsét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!