A pincér munka tényleg ennyire nulla dolog?
2-3 tányért meg villát átvinni Aból Bbe?
Kiviszi a kaját a konyhából az asztalig, köszön, kiviszi az étlapot, mondja hogy jó étvágyat, majd megmondja, hogy mennyit kell fizetni...
Majd még kéri a borravalót, mert olyan nehéz a munkája... :D
És ezt tanulni kell a szakközépben, hogy kivigyek pár dolgot az asztalhoz, meg köszönjek, legyek kedves???
Ez arra emlékeztet, mikor gyerekkoromban azt gondoltam, hogy a körzeti orvosnak a legkönnyebb a melója: belenéz a torkodba, meghallgatja a tüdődet, aztán felír valamit köhögésre meg lázra, és csókolom :)
Bár én nem dolgoztam soha vendéglátásban, még kívülről is látom, hogy mennyi meló ez! Szerintem nagyon nehéz lehet, én nem is vállalkoznék rá!
Aki szerint meg alja meló, és lenézi őket, az ne járjon étterembe! :P Nehogy keverednie kelljen a "pórnéppel" :D
(Sose értettem, miért kell lenézni egyes szakmákat... Pl. ha nem lenne takarító meg kukásember, akkor ránk rohadna a szemét, kosz. Szinte minden munka hasznos, fontos!)
"
Ha meg nem akarsz borravalót adni,
akkor főzz otthon, vagy menj
önkiszolgálóba, tahókám :)."
Nem mindenhol kotelezo adni. Van ahol a szamla resze de nem mindenhol.
A pincérnek nem csak annyi a dolga, hogy kiviszi a kaját az asztalhoz. A teljesség igénye nélkül:
- felszolgál - nem mindegy, mit hogyan, mert megvan a szabályos módja annak, hogy pl. hogyan kell bort/pezsgőt kiönteni, tányért lehelyezni a vendég elé, melyik fogáshoz milyen evőeszköz kell stb.
- ételekkel kapcsolatos kérdésekre válaszol - származási hely, összetevők, allergia, diéta és egyebek
- megterít
- letakarítja az asztalokat, székeket - sok vendég nagyon undorítóan eszik étteremben, mert ugye nem neki kell maga után takarítani
- padlót seper, porszívózik
- takarítja a vécéket - szintén undorító módon szokták használni egyesek, de gondolom, nem kell részletezni, mindenki látott már nyilvános budit
- mosogat
- edényeket políroz
- feltölti a hűtőket, árukészleteket - ez sokszor 30-40 kilós súlyok cipelését jelenti
Mindezt napi 10-12 órában, egyetlen 20-30 perces szünettel (vagy jó esetben kettővel), változó műszakokban. Sok helyen egyáltalán nincs is olyan, hogy fix időintervallumban lenne a délelőttös és a délutános műszak, hanem csak annyit mondanak, hogy ma épp x órától y óráig kell bent lenni, ami mindig változó, kiszámíthatatlan, és maximum 1-2 héttel előre mondják meg, vagyis kb. semmit nem tudsz előre eltervezni magadnak, nulla magánélet. Munka közben leülni tilos, folyamatosan talpon kell lenni. Ha nincs mit csinálni, nem állhatsz neki facebookozni, mint az irodai melóknál, hanem folyamatosan mozgásban lenni és figyelni, mikor hol van szükség rád.
Mellesleg soha életemben nem találkoztam még olyan pincérrel, aki kérte a borravalót.
Nagyon sokan szépen leírták, hogy mennyi mindent kell tudnia egy felszolgálónak.
Én érettségi mellé kaptam a szakmát, nagyon szeretem. Változatos munka, nagyon sok embert megismerhetsz, ha sok tapasztalatod van benne, már akkor el tudod mondani egy vendégről, hogy milyen lesz emberileg, amikor még csak az ajtót nyitja. Ha nem vagy udvarias, nem vagy nyugodt és türelmes, akkor nem neked való ez a szakma. Ja, és muszáj elengedned a füled mellett a dolgokat, mert még akkor sincs neked igazad, ha egyébként neked van.
Hogy a pincérnek csak ennyi a dolga? Ugyan kérlek. Kezdjük azzal, hogy mindent precízen meg kell tanulnod. Élelmiszerismeretet is tanulod kell, ami nem csak annyiból áll, hogy van a répa és kész. A répa részeit, ásványi anyag, vitamintartalmát is meg kell tanulni, emellett az sem hátrány, ha tudod is, hogy milyen ételekbe rakják. Felszolgáló vagy egy A'la carte étteremben, megkérdezi a vendég, hogy mi az a bécsi bundázás, mi az az orly bundázás, akkor neked tudnod kell válaszolni, mivel nem szaladgálhatsz a konyha és a vendég között, hogy megkérdezd a szakácsot, ráadásul időd sincs erre.
Az se mindegy, hogy hogyan teríted meg az asztalt, arra is van szabály, hogy a tányér és az asztal széle között hány centi lehet a hely, illetve az se mindegy, hogy a széket hogyan állítod be, ugyanis mindig az abrosz lelógásához kell igazítani a szék elejét. Van egyszerű éttermi terítés, aminél kanál, villa, kés, tányér és pohár kerül az asztalra, de ezt meg lehet cifrázni akkor is, ha reggelihez készítesz terítést, mert akkor kellenek pluszban dolgok.
Van angol 1, angol 2, francia 1, francia 2, lengyel és orosz felszolgálási mód és mindegyik eltér egymástól nyílván. Tanuld meg, hogy az egyiknél a vendég magának szed, de a másiknál már jobb oldalról közelíted meg a vendéget. Ez igaz a bor és a pezsgő felszolgálására. Nem elég, hogy elé teszed és igyad...el kell mondanod az évjáratát, származási helyét, típusát. Be kell mutatni a vendégnek az üveget, az se mindegy, hogy azt hogy mutatod be. Utána a vendégek előtt nyisd ki a bort és akkor nézd azt, hogy ki nő, ki a férfi, kinek milyen rangja lehet, a kort is nézni kell és erre nem sok időd van, hogy eldöntsd, esetleg nehogy megsérts valakit.
Ja és még annyit mondanék, hogyha a vendég az ajánlatodat kéri, akkor nyílván nem ajánlhatsz neki gyümölcslevest, orly módon készült rántotthúst rizzsel és tartárral, ennek fejébe egy jó kis kávét, vagy fagyit, mert totális káosz lesz ott bent.🙂
Szeretem a vendéglátást, azt nem szeretem, amikor ilyen emberekkel találkozok, akik azt hiszik, hogy én csak kiviszem a kaját meg elveszem a pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!