Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » A pincér munka tényleg ennyire...

A pincér munka tényleg ennyire nulla dolog?

Figyelt kérdés

2-3 tányért meg villát átvinni Aból Bbe?

Kiviszi a kaját a konyhából az asztalig, köszön, kiviszi az étlapot, mondja hogy jó étvágyat, majd megmondja, hogy mennyit kell fizetni...

Majd még kéri a borravalót, mert olyan nehéz a munkája... :D

És ezt tanulni kell a szakközépben, hogy kivigyek pár dolgot az asztalhoz, meg köszönjek, legyek kedves???


2015. júl. 2. 22:52
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
91%

El vagy tévedve valahol a "pávák" között...

Szakközép: szakosodsz valamire, amire több órát veszel fel, vannak külön tantárgyaid, amiből később érettségit tehetsz.

Szakiskola: tanul egy szakmát, annak minden csínját-bínját elsajátítja majd szakképesítést szerez.


A pincéreknek nagyon sok mindent meg kell tanulniuk, nem ennyiből áll, mint ahogy leírtad. Nálunk a pincérek voltak a legjobb fejek az egész suliban. Jó kedvűek voltak mindig, bolondosak, kreatívak. A legtöbbjük SZKTV-t nyert. Nagyon jó térlátás kell hozzá (nem azért, hogy elférj az asztalok között) pl. a terítékhez. Milyen stílusban díszíted fel az asztalt (jó, ha önkiszolgáló menzára mész tányérszedőnek, akkor erre nem kell adni... ne is olvasd tovább). Az etikett minden oldalát ismernie kell valamint jobb iskolában pszichológussal is kivizsgáltatják a diákot, mielőtt gyakorlatra küldik. Stílussal, egyediséggel, kreativitással kell hogy rendelkezzenek. Ha benned ez nincs meg, akkor csak egy kocsmába leszel jó csaposnak.

2015. júl. 2. 22:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/19 anonim ***** válasza:
90%
A pincérnek tudnia kell azonnal fejből válaszolni, ha egy vendég megkérdezi, miből készül ez vagy az az étel. Tudnia kell fejből azonnal ajánlani valamit pl. egy ételallergiás, cukorbeteg vagy egyéb diétán lévő vendégnek. Tudnia kell, milyen alkalomra, milyen napszakban, milyen fogásokhoz hogyan terítjük meg az asztalt. Melyik ételhez milyen edényt, evőeszközt kell kivinnie. És még egy csomó más dolgot, amit te tök természetesnek veszel, amikor beülsz egy étterembe.
2015. júl. 2. 23:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/19 anonim ***** válasza:
90%
Hozzáteszem, a fentiek mellett sok helyen ők takarítanak, mosogatnak, mindezt minimálbérért napi 10-12-14 órában. Hát ja, ennyire "nulla dolog".
2015. júl. 2. 23:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

Nehogy azt hidd.


Az előttem szólóak szépen leírtak mindent, de egy pincérnek ugye a konyhában is meg kell állnia a helyét. Nekem van ismerősöm aki pincérnek tanult de konyhába is kellett dolgoznia, ételek összetevőit, ugye a vendéglátással kapcsolatba mindent tudniuk kell, akkor italokról is sokat kell tudniuk, meg ugye az intelligencia, a jó modor a beszéd, az illemek, ugye nagyon nagyon sok helyen elvárt az idegen nyelv tudása, legtöbb helyen elég az angol, de módosabb helyeken főleg szállodákban vagy olyan helyeken ahol első a turizmus ott elvárt a 3 nyelv beszéde. Magyar, Angol, Német, vagy Francia


Egyik haverom tavaly végezte el ezt a szakmát és ugye ő szállodákba próbálkozott munkát keresni mert a gyakorlati helye egy egyszerű csárda étterem volt ott mondták hogy nem tudják nagyon jól megfizetni, egyébként nagyon jó hely az is, de szállodákba, népszerű éttermekbe már mondták neki hogy egy idegen nyelv ismerete kötelező főleg az angol, de elég erős szinten, igaz nem kértek emelt vizsgát de középfokról még igazolást is kértek, és bizony tesztelték is!

Másrészt ugye ha nagyobb csoport érkezik, előre lefoglalták a helyet vagy csak egy kis részt ott ugye a pincéreknek mindenben képben kell lenniük, kapnak rendelést egy 20 fős társaságból 7 en mondjuk innának kávét a többiek nem rendelnek és ugye egy módosabb helyen elvárják hogyan pincérek tudják hogy pontosan ki rendelt kávét! Nagyon sok helyen amikor kiviszik kérdezik hogy ki rendelte stb... és vannak emberek akik megjegyzik hogy hamar felejt a pincér stb... és bizony jogosan háborognak a főnöknél aki akár fegyelmivel is jutalmazhatja a pincért. Én láttam ilyen esetet a pincér srác véletlen rossz embernek adta a kávét, és ott belázadt az egyik vendég, lehívatta a főnökét és bizony a vendégnek ugye mindig igaza van ez megy mindenhol és szegény srácot jól le is cseszték. És azét legtöbb helyen 12 óráznak vagy még többet lenyomnak akár feketén és bizony elég fárasztó egy munka. Én futárként dolgoztam étterembe fél évet, és volt hogy a főnököm már annyira maga alatt volt hogy pincérhiánya van hogy kínjába rám bízott 3 órát abból 20 perces kis előadást tartott a dolgokról aminek a 70% át 1 perc alatt elfelejtettem, és nagy mázlim volt hogy jó vendégeket fogtam ki, végzettség nélkül de olt egy kötekedős aki köpött a főnökasszonyomnak aki mindenki előtt megalázva lecseszett utána kettesbe elnézést kért, hogy ezt csak azért csinálja hogy megmutassa mennyire figyelmes, én akkor csináltam azt hogy szépen letettem mindent úgy a szűk ruhámba amit rám tukmált kötény, még a pénztárca is nálam volt beültem az autóba és hazamentem, és annyira berágtam hogy a telefonom is kikapcsoltam, és 2 napig nem adtam magamról életjelt.Persze a főnököm fosott tőlem nem mert még rendőrt sem hívni persze volt bennem annyi hogy azért a pénzt azt a 4 ezer forinttal elszámoltam maximum a ruhák árát vasalhatta volna be aztán szépen visszamentem, vissza adtam mindent, és közöltem vele hogy én befejeztem és pincér sőt még szakács a büdös életbe nem leszek! És csodálkozik hogy alig talál embert még futárt is.


Én ebbe a pár órába még bele is kóstoltam ebbe én alapból udvarias vagyok mert kb a futári munkához hasonlít annyi hogy ember elé kell tegyem szépen az ételt, de ha kifogok egy hisztis vendéget én szívem szerint ráborítanám az asztalt. Én világ életembe nem akartam pincér lenni, már régen tudtam hogy ez kínlódásos munka és nagyon sok helyen nincsenek megfizetve sokan a borravalók miatt keresnek csak úgy ahogy jól...

2015. júl. 2. 23:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/19 anonim ***** válasza:
71%
Én sajnos alkalmatlan lennék pincérnek, nem tudnám elviselni a monotonitást és a pörgést, ráadásul előbb-utóbb úgyis ráborítanám az asztalt egy vendégre. Nem vagyok agresszív, de ha velhúznak, váratlan dolgokat is képes vagyok tenni.
2015. júl. 2. 23:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/19 anonim ***** válasza:
100%

Azért, mert ilyen egyszerűnek látszik, nem az. Meg kell jegyezni az összes ételt, azt, hogy miből és hogyan készül. Tudni kell ajánlani bort (amit nem elég bemagolni), ajánlani ételt vegetariánusoknak, tudni kell, hogy laktózérzékenyek, mogyoróallergiások pl. miből válogathatnak a menüben. Tudni kell, mi fogyott el, mi a napi ajánlat


Az ételek kivitele sem egyszerű feladat. Próbálj meg egyszer 4 kajával megpakolt tányért kivinni egyszerre, úgy, hogy elegánsan járj közben. Azt is meg kell tanulni, hogy a legprosztóbb vendéggel is kedvesen, udvariasan kell beszélni - hidd el, a legtöbb ember azonnal robbanna és anyázna.


Ha az étterem zsúfolt és mozgalmas, észben kell tartani, hogy melyik asztalé melyik rendelés, ha van problémás vendég (a sültkrumplis lazacot kérem, de ha lehet, akkor nem sültkrumplival, hanem héjában főttel és az uborkasaláta helyett xy salátával, a limonádéba sztíviát kérek, a desszertből féladagot stb.)... és mellette tudni kell ízlésesen teríteni, jól letakarítani az asztalt, termet.


Ha meg nem akarsz borravalót adni, akkor főzz otthon, vagy menj önkiszolgálóba, tahókám :).

2015. júl. 3. 14:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/19 anonim ***** válasza:
89%

Ha egy napig csinálnád vagy beleőrülnél vagy kirúgnának szóval ennyire nulla dolog...

Ha csak azt nézzük, hogy mennyi barom kötekedő nagyképű ember jár be éttermekbe és ezekhez mind jó pofát kell vágni ,udvariasnak kell lenni ,miközben beszólogat, jópofizgatva becsmérel és tudod ,hogy a főnököd nem melléd fog állni ,akkor is elismerésre méltó ez a szakma, és akkor még nem beszéltünk a tudásról amire szükség van ,étel ital ismeret ,memorizálás,perfekt nyelvismeret, etikett stb. Én nem csinálnám ha megfizetnék se, de így hogy legtöbb helyen a vendégek "alamizsnájából" kell megélni bérkoldussá züllesztették a szakmát.

2015. júl. 3. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/19 anonim ***** válasza:
61%

Sok mindent nem kell tudni hozzá, úgyhogy tényleg röhejes dolog a pincéreskedést évekig oktatni, de ugyanez egy rakás más dologra is igaz. A legtöbb szakmát pár hét, max. néhány hónap alatt ki lehet tanulni, feleslegesen rohasztják az embereket az iskolapadban.


Ebből mondjuk nem következik az, hogy a munka maga könnyű lenne. Egész nap mászkálni, cipekedni és közben még jó képet is vágni a sok baromhoz nagyon is embert próbáló feladat lehet.

2015. júl. 3. 14:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/19 anonim ***** válasza:
23%
Csicska munka.Kiszolgálsz másokat mint egy cseléd.
2015. júl. 3. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/19 anonim ***** válasza:
89%
9. ennyi erővel a munkák 90%-a csicska munka, mert azok is kiszolgálnak másokat. A tanár, az orvos, a vállalkozó, a drogdíler is :D.
2015. júl. 3. 16:25
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!