Mennyire kell közvetlennek/őszintének lenni állásinterjún?
Fél éve diplomáztam nem tudok elhelyezkedni a szakmámban. Nem is láttam még annak megfelelő hirdetést, ismerősöm nincs aki bejuttatna valahova. Mivel értek a számítógéphez, ECDL vizsgám is van nem csak mondom, van angol nyelvvizsgám, és diplomám, így irodai jellegű munkákat pályázok meg. Adminisztrációs munka, asszisztens ilyesmik, amihez nem kérnek külön könyvelői vagy bérszámfejtő vagy olyan végzettséget ami nekem nincs.
Igyekszem normálisan megjelenni, közvetlen és nyílt lenni, leplezni hogy izgulok stb.
Lenne pár kérdésem:
Nem vagyok egy "plázacica" típus, hétköznap farmer póló. Ennek ellenére azért ha olyan helyre megyek összekapom magam. Sötét nem koptatott farmer, olyan póló amin nincs a szokásos márkajelzés meg ilyenek szóval egyszínű fekete, ha nincs 40 fok van egy fekete blézerem, hogy kicsit elegánsabban hassak. Biciklivel megyek az interjúkra így ez az amit ki tudok hozni. Azt gondolom mivel ezek zömmel irodai háttérmunkák és nem ügyfelekkel találkozok, plusz az interjúztatok se kiskosztümben szoktak lenni ez így megfelel. Tévednék?
Bizonyos kérdésekre mit válaszoljak?
Ott keresek állást ahol egyetemre jártam, mivel ott ismertem meg a páromat és szeretnénk összeköltözni, de amíg nincs keresetem nem költözöm hozzá, a szüleimnél vagyok más városban. 90%-ban rákérdeznek valamilyen formában, hogy helyi vagyok-e. Mit mondjak? El szoktam mondani, hogy még nem itt lakom, a páromhoz költözöm amint kapok munkát, tehát megvan hova jövök. Ha holnap reggel 8kor kezdeni kellene tudnék. Ez nem jó, hátrány? Általában nem látom az arcukon hogy gond lenne, főleg így magyarázatostól. Egy volt aki elkezdett szívózni és megkérdezte, hogy mi lesz ha szakítunk?
Ha rákérdeznek, hogy milyen a családi állapotom arra mit mondjak? El szoktam mondani, hogy van párom, most költöznénk össze, tök jól elvagyunk. Nyilván ha kérdeznek válaszolok nincs ebbe semmi, de ez hátrány lehet?
Túlóra? Egyszer egyszer belefér, ha valami olyan határidős munka van és nem állandó jelleggel.
Mi a véleményetek?
Igazából én arra jöttem rá korábban, hogy tök lényegtelen mit mondasz. A megjelenésed (amin egy kosztüm nem fog javítani/rontani) számít és az első benyomás. Mosolygós legyél és vidám. Lássák rajtad, hogy értelmes vagy és gyors a felfogóképességed. Ha ez megvan, akkor nem lehet gond.
Kivéve, ha olyan diplomád van, ami nem keresett/sokan végeztek évente.
Én konkrétan január végén végeztem, márciusban pedig jelentkeztem egy állásra (előtte pihentem, szóval nem igazán vittem túlzásba az álláskeresést), aznap még felhívtak, aztán azon a héten pénteken mentem be beszélgetni. Egyszerű póló, nadrág stb. Semmi cicó. Kedden már kezdtem is.
Viszont tény, hogy erre a pozícióra már állítólag évek óta kerestek embert, szóval nem csoda, hogy ott tartottak.
Adminisztrációs munkára viszont sorban állás van sajnos. A diplomásnak meg nem mindig örülnek, mert sokat kérnek és azonnal lelépnek, ha találnak egy jobban fizető állást.
Az számít, hogy a végzettséged, esetleges előző munkahelyeid, tapasztalataid és a megjelenésed, gesztusaid, beszédstílusod mennyire illik bele az adott munkahely profiljába.
Kell az őszinteség és kell, hogy el tudd adni magad. Nem az számít, van-e kosztüm rajtad, vagy magassarkú a lábadon. Egyszerűen el kell érni, hogy téged akarjanak.
Én most voltam állásinterjún, egy farmerban és egy melegítő jellegű felsőben, smink nélkül.
Azzal kezdtem, hogy már hallottam a helyről, voltam is megnézni és szeretnék itt dolgozni. Ezután rátértem a végzettségemre. Első körben átnyújtottam a jeles bizonyítványom másolatát, utána az önéletrajzomat. Szándékosan mosolygós képet raktam bele, amin nem sminkkel/beállítva vagyok, hanem egy sima jól sikerült kép volt. Az önéletrajzom első fele amerikai stílusú volt, tömören az adataimmal, nyelvtudásaimmal, végzettséggel. Ezt nem kell túlragozni, átláthatóságot akar a munkaadó többnyire.
Utána írtam 6-7 sort arról, hogy nekem mik az elvárásaim a munkahelytől és én hogyan végzem a munkám (pl. a munkatársakkal való jó viszony, csapatmunka stb.)
Ezek után pár fénykép azokról az írásokról, amiket gyakorlati helyeimről kaptam, a jó ajánlásaimról hogy lássák, hányan voltak velem megelégedve és mik voltak azok a dolgok, amiket különösen jónak találtak.
Az igazgató elolvasta, megkérdezte, mennyire komolyan akarom az állást. Azt mondtam, halálosan komolyan. Erre felhívta az előttem lévő csajt, akit felvett volna, hogy ne haragudjon, mégsem fogadhatják el a jelentkezését. És engem vett fel :D
Sokszor pont azt szeretik, ha a munkavállaló egyszerű, letisztult stílusú sallangok nélkül, nem beképzelt, de alátámasztja miben miért jó, ki ajánlotta.
" Egy volt aki elkezdett szívózni és megkérdezte, hogy mi lesz ha szakítunk? "
Jogos kerdes, plane osszekoltozes elott (olyankor szoktak egymas agyara menni az addigi alomparok - lakva ismeri meg az ember a masikat)
"Ha rákérdeznek, hogy milyen a családi állapotom arra mit mondjak?"
Elviselhetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!