Hibáztam ha egy munkahelyen beintettem a túlórákra mert 6 hónapja nem kaptam egy fillér túlórapénzt se? Nem vállaltam többet, ki is rúgtak.
6 hónapon dolgoztam egy munkahelyen, a fizetés minimálbér. Már a kezdettekkor túlóráztattak, de azt ígérték, persze ez ki lesz fizetve külön. Én meg hittem, noha régebbi dolgozóktól hallottam hogy ne várjak semmit. De nem tartottam elképzelhetőnek, hogy emberek minimálbérért ledolgozzák a napi 8 órát, és egy héten 3-4x (nem egy hónapban , egy héten!) még ráhúznak 2-2 órát és mindezt ingyen, mert külön pénzt csak ígéretben kapnak a valóságban nem.
Ja a túlóra itt nem úgy működik hogy megkérdik tudok-e maradni tovább hanem közlik, ma +2 óra. Vagy épp amennyi, akár +4 is.
Eltelt hat hónap, ezerszer kértem a pénzt, 1000x hallottam hogy majd, jön a könyvelő, el lesz számolva stb.
Na beintettem, a múlt héten túlóra, mondtam majd ha fizetik az összes 6 havi elmaradt pénzemet, majd akkor. Lejárt a munkaidő, hazamentem.
Majd múlt héten behívott a főnök, felmondás mehetek isten hírével.
Nem voltam elég „rugalmas” munkavállaló a cég szerint, elvégre ők „mindig mindent fizetnek” csak „néha van egy kis csúszás”. 6 hónap az kis csúszás.
De aki évek óta itt dolgozik, annál évek óta tart a kis csúszás.
Persze az elmaradt túlórapénzekről szó sincs, most se kaptam semmit.
A környezetem szerint hülye vagyok és miért nem fogtam be a szám és örüljek hogy van (volt) munkám, és most jobb stb.
Valóban hibáztam, mert mertem MINIMÁLIS szinten öntudatos lenni?
Vagy ez a tanulság: kisember, dogozz és kussolj. Ez a dolgod. Örülj hogy luk van a valagadon.
Jól tetted!
Nekem még 1 éves munkaviszonyom sose volt, mert én mindig kinyitom a szám. Utáltak is a kollégák érte, mert ők sose merték és sose fogják merni ezt megtenni.
Sem a főnök, sem a kollégák nem többek tőlem. Ha valakit nincs miért tisztelni én nem is fogom. Ha igazságtalanság van azt sem tűröm. Ha semmibe akarnak nézni azt sem. Ingyen munka sem jár tőlem senkinek.
Mindig dolgoztam rendesen, becsületesen, de ha ez nem elég akkor sajnálom.
Mindenki azt mondogatja, hogy jajj jobb mint a semmi.
Hát nem. A büszkeségem, a lelkivilágom többet ér a rabszolgamunkánál. Ha valakinek a munka fontosabb, de nincs élete mellette és/vagy nem nézik semmibe, ő dolga ha csinálja továbbra is.
Ha mindenki beintene az ilyen munkáltatóknak akkor változna a helyzet, de amíg csendben fejet hajtanak, hülyék lennének nem kihasználni a helyzetet. Sajnos az összefogás nem annyira jellemző az országunkra.
Így van. De az átlagjózsi aki be van szarva hogy ha megnyikkan kirúgják (és lám tényleg kirúgják mint az én példám is mutatja) az nem fog a munkaadó ellen vallani hanem remegve kussol.
Ez a valóság.
"Ha az összes tanú elmondaná, hogy nekik sem fizettek soha túlórapótlékot"
"De az átlagjózsi aki be van szarva hogy ha megnyikkan kirúgják (és lám tényleg kirúgják mint az én példám is mutatja) az nem fog a munkaadó ellen vallani hanem remegve kussol."
Az attól függ, én sem fogtam be a számat anno, elég sok ...rt kavartam a munkaadóm szemszögéből, persze ez elsősorban az ő autokratikus vezetési stílusa miatt adódott.
Más viszont fülét-farkát behúzva kussolt, fel is mosták vele a padlót rendszeresen. Pedig még "pótolhatatlanabb" volt a cégnél nálam, csak ilyen volt a habitusa, hogy nem szól semmiért, inkább csendben duzzog.
Végül én mondtam fel, mert elegem lett.
Nem is kell az összeset kirúgni elég egyet, az összes többi pedig, akik eleve be vannak szarva hogy jaj mi lesz ha kirúgják őket most duplán be lesznek szarva!
Ha eddig nem mertek megszólalni most még annyira se mernek majd.
És ne áltassuk magunkat mesékkel, hogy "ha a dolgozók összefognának akkor". Nem fognak összefogni. Mindenki behúzza fülét farkát és remeg és örül hogy nem épp őt rúgták ki.
"Nem fognak összefogni. Mindenki behúzza fülét farkát és remeg és örül hogy nem épp őt rúgták ki."
Igen, sajnos ez a realitás. Sokan még akkor sem állnak ki magukért, ha csak valaki más mögé kellene odaállni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!