Mindenkinek befolyásos ismerősei vannak?
Igazából relatív, hogy mi számít "protekciónak". Manapság minden állásra jelentkeznek 100-an, akik kb tök ugyanazt tudják, vagy épp olyan az állás, hogy egy majom is elvégzi.
És ha a munkaadó helyébe képzelem magam, én is előbb fogok szólni annak akit ismerek, hogy figyu van helyem, vagy előbb veszem fel azt akiért egy ismerős kezeskedik. Vagy ha voltam valahol gyakorlaton, látták hogy dolgozom, stb, akkor is nekem szólnak előbb.
Szerintem ebben nincs semmi meglepő.
"És ha a munkaadó helyébe képzelem magam, én is előbb fogok szólni annak akit ismerek, hogy figyu van helyem, vagy előbb veszem fel azt akiért egy ismerős kezeskedik. Vagy ha voltam valahol gyakorlaton, látták hogy dolgozom, stb, akkor is nekem szólnak előbb. "
Akkor te sem munkaadó nem voltál még, és nem dolgoztál még együtt túl sok olyan emberrel, akiért valaki ismerőse "kezeskedett".
Egy előző főnököm, akinek már nagyon sok beosztottja volt, mesélt egyszer arról, hogy miért nem vesz fel már soha többé ismerőse által ajánlott "megbízható" személyt. Egyszerűen ha nem válik be, mert nem ért a munkájához vagy lusta, vagy mégiscsak megbízhatatlan, akkor nagyon kínos kirúgnia. Veszített már el úgy barátot, amiatt hogy kirúgta azt a beosztottját, akit a barátja ajánlott. A barátjának a húga volt. Persze a tesó szereti a hugicáját, de ő maga sem tudja, hogy az a hugica a saját szakmáját mennyire érti... Az a csaj csak a cég kárára volt, esze semmi, de persze nagyon kedves és szerethető...
Meg amikor a főnök rokona ajánlotta be az egyik haverját, hasonló szitu volt.
Én meg magam tapasztaltam, hogy amikor egy helyen voltunk a legjobb barátaimmal gyakorlaton, hogy munkahelyen teljesen új oldalukat ismertem meg. Az egyik barátnőm olyan lusta volt és fájt neki a munka, hogy el nem tudom mondani. Hétköznapokban és a suliban egyáltalán nem tételeztem fel róla ezt...
Most meg egy apám főnöke kínlódik egy másik beosztottjától, mert az sem tud semmit és nem is igyekszik. De hát a nagyfőnök hozta oda, nem rúghatja ki...
Nem lenne semmi baj, ha olyan ismerős ajánlgatna csak, aki tudja is hogy dolgozik a beajánlott, akinek mondjuk kollégája is volt valamikor... Az tiszta ügy, ha igazat mond róla... De minden más eset kétes, és általában nem jól végződik a cég és a kollégák szempontjából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!