Plázákban az egyes üzletek eladói jogosultak hozzá szólni ahhoz, aki benéz kívülről a boltba?
Bárki megszólíthat téged bármilyen üggyel.
Diákként virágüzletben dolgoztam (2019 és 2022 között) és rendszeresen megszólítottam a kint bámészkodókat, hogy tudok-e segíteni vagy szeretne-e venni valamit, vagy érdekli-e az adott virág.
"Direkt elkerültem a tekintetét, hogy ne szóljon hozzám."
Kérdező, te nem tűnsz fogyatékosnak.
Miért nem tudod kiejteni a szádon, ha kérdeznek, azt az egyszerű mondatot, hogy köszönöm, csak nézelődöm!?
20-as: Itt nem csak puszta szóbaelegyedésről van szó, hanem arról, hogy üzleti ügyben, munkaügyben. Tehát nem a pontos időt kérdezte, hanem felajánlotta, hogy nézzek körül. Az pedig munkaügy, és arra voltam kíváncsi, hogy azt teheti-e úgy, hogy az üzleten kívül vagyok.
21-es: Az rendben van, de attól még nem biztos, hogy szabályos. (Nem mintha le akarnálak szólni; biztosan jól végezted a munkádat. ;))
23-as: Nem kívántam vele szóbaelegyedni.
24-es: Annál sajnos betegebb társadalomban élünk.
Teljeséggel szabályos, efelől biztos lehetsz. Bárki megszólíthat bárkit, bármilyen okkal, akár éppen dolgozik, akár éppen nem.
(#21)
Te valamit nagyon összekavarsz. A büntetőjog meg a munkaköri leírás két külön dolog. Az eladó elmehet sárkényt eregetni munkaidőben, joga van hozzá. Max kirúgják, de törvényileg megbüntetni nem lehet érte. Bárki, így ő is hozzád szólhat. Joga van hozzá. Max a főnöke megkérheti, hogy csak akkor ajánljon fel segítséget az embereknek ha már üzleten belül vannak. De hülye lenne, neki érdeke hogy az eladó minél több embert becsalogasson. Elhiheted, hogy nem magától akart az eladó beszélgetni veled. Még max olyat tudok elképzelni, hogy maga a pláza szabályozhatná hogy kizárólag üzleten belül lehessen tukmálni az eladóknak, de nem hinném hogy bárhol van ilyen.
Ha végigmész egy sétálóutcán, akkor is megpróbálnak majd behívni éttermekbe, külön ember van erre. Plázákban is kis szappant nyomnak az ember kezébe, vagy épp biztosítást próbálnak eladni simán csak a folyosón is.
27-es: Értem, hogy van hozzá joga. Egyet értünk. Pont arra gondoltam, hogy a pláza szabályozhatja, hogy üzleten kívül ne szóljon hozzám. Max. annyit tennék hozzá, hogy a munkaköri leírásban esetleg lehetne-e olyasmi, hogy "naponta 8-tól 4-ig az üzlet területén köteles ellátni a vásárlókat" stb. Azt tudnám elképzelni, hogy ha van ilyen a munkaköri leírásban, akkor szabálytalanul járt el. Erre gondoltam.
Szintén 27-es: Hát, azt nem tudom, hogy az mennyire szabályos, hogy a sétálóutcán tukmálgat a pincér. Az függhet szerintem attól, hogy van-e rá külön engedélye ill. hogy az étterem tulajdona-e a terület. De ebben sem vagyok biztos; nem tudom pontosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!