Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Hogy keltsek így jó benyomást...

Hogy keltsek így jó benyomást állásinterjún?

Figyelt kérdés

Fontos, hogy most végeztem egyetemen és ez az első állásinterjúm. Egy hivatalhoz jelentkeztem egy olyan pozícióra, ami nem követeli meg a felsőfokú végzettséget.

A helyen már évek óta nincs osztályvezető és a pozícióban is már vagy fél éve egy ember dolgozik, nem tudnak senkit felvenni.

Mielőtt kérdés lenne, azért nem szeretnék egyelőre olyan helyre menni, amihez a végzettségem kell, mert nincs a környéken és nyilván komplexebb, nehezebb munka lenne. Én pedig szeretnék továbbtanulni mesterképzésen, így jó, hogy ez a hely a környéken van és "könnyebb" munka. Tapasztalatnak jó, illetve van már ismeretem, itt végeztem el a szakmai gyakorlatomat, van rálátásom a munkára, megismertem az embereket.

Ugyanakkor aki interjúztatni fog őt nem ismerem. Nem vagyok rászorulva szerencsére az állásra, sem a fizetésre, viszont nem szeretnék csak úgy tengődni szeptemberig míg megyek tanulni.

Mégis úgy vagyok vele, hogy itt járna kb. 326.000 bruttó fizetés, aminek a versenyszférában a 3-4-szeresét meg lehetne keresni.

Úgy tudom hivataloknál ez nem túl alkuképes, nem is szeretnék olyan túlzásokba menni, de úgy gondolom a végzettségemet tekintve, hogy 326-ért biztos nem megyek el, én egy 450-re gondoltam, de a 400-at már elfogadnám, úgyis a tapasztalat a lényeg, de egy határt akkor is meg kell húzni.

Az osztályvezető megköveteli a végzettségemet, de ahhoz kéne 3 év tapasztalat, amim pályakezdőként nincs. Viszont 2-3 éve nem találtak osztályvezetőt sem.

Valahogy azt szeretném kialkudni, hogy a 400-at legalább megkapjam, de ha nem is alkuképes, akkor vegyenek fel osztályvezetőnek. De ha most nem is, akkor a próbaidő letelte után lépjek elő ha megfeleltem. Különben nekem nincs értelme ilyen végzettséggel itt dolgozzak, ha nem tudok előrelépni.

És mielőtt az jönne le, ez nem nagyképűség, csak tényleg szerencsére nem vagyok rászorulva egy ilyen munkára és embert sem találnak, tehát nyilván nem szeretnék én kihasználva menni. A dolog 2 oldalú és nyilván nekem is van ennyi elvárásom. Illetve itt a környéken a szomszédos településen (megyeszékhely) Ráadásul a településem polgármestere jó barátunk és ő is azt javasolta, hogy butaság lenne nem megpróbálni az osztályvezetőire beadni.

Mégis ez az első interjúm, izgulós típus vagyok és a határozott véleményem ellenére nem fogok túl magabiztosnak látszani. És nem szeretném, hogy azt higgyék, hogy ettől a munkától függenék, tehát inkább ez egy "ajánlat", hogy ha meg tudunk egyezni idejövök, ha nem akkor viszont nincs miről beszélni. Hiszen tényleg senkit nem találnak, nekem van már itt kis tapasztalatom is, végzettségem is, megismertem embereket, van rálátásom a munkára stb. És azért szeretnék itt dolgozni mert környéken van, könnyebb munka ami mellett tovább is tudnék tanulni és tapasztalatot is szereznék. Lehet, hogy itt a garantált bérminimum miatt is kötöttebbek, de úgy gondolom 400-450 br. mai világban nem olyan nagy elvárás, főleg a versenyszférához képest, ahol háromszorosát megadnák.

Ehhez kérnék segítséget, hogy ezt hogyan tudnám tiszteletteljesen és meggyőzően tisztázni? Hogyan tudok jó benyomást kelteni?

nov. 24. 19:20
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
92%
Nulla munkatapasztalattal egyből osztályvezetőnek? Az komoly 😀
nov. 24. 19:28
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Határozottság.
nov. 24. 19:35
 3/13 anonim ***** válasza:
94%

Attól, hogy nem találnak osztályvezetőt, még nem fognak felvenni valakit, aki nyilvánvalóan alkalamtlan erre a pozícióra.

Nem tudsz jó benyomást kelteni, ha nem vagy tisztában a realitásokkal. Kérj annyit, amennyit elvársz, az ő bajuk, ha nem ők közlik az összeget, legfeljebb azt mondják, "bocs, de ennyit nem tudunk adni".

nov. 24. 19:54
 4/13 anonim ***** válasza:
82%
Legyél határozott, tisztelettudó. Ne vágj az interjúztatók szavába, egyenes háttal ülj, és ha lehet, kerüld az összefont karokat és lábakat.
nov. 24. 20:32
 5/13 A kérdező kommentje:

Igazából attól, hogy valakinek nincs meg a 3 év tapasztalata az nem jelenti azt, hogy nem alkalmas egy pozícióra, ezt butaságnak érzem kijelenteni. Ráadásul nem is vezetői tapasztalatot kérnek, hanem csak 3 év munkatapasztalatot, amin kívül minden kritériumnak megfelelek.

Nekem van nem egy ismerősöm, akit tapasztalat nélkül is felvettek már. Az az igazság, hogy a pozícióra nem találnak embert, pedig 1 osztályvezető + 2 "sima" dolgozóra lenne szükség, osztályvezetőjük pár éve nincs, fél éve pedig 1 dolgozó csinál mindent. Szóval ők rá vannak kényszerülve.

Én viszont nem vagyok. És minden nagyképűséget és felvágást félretéve, maximum abban látom az alkalmatlanságomat, hogy túlképzett vagyok és nagyobbak az elvárásaim. Ezért is mondom, hogy ez nekik egy lehetőség, amivel én is jól járok, ha nem élnek vele akkor pedig engem nem érdekel különösebben, akkor max. elmegyek versenyszférába. Legalább ott megköveteli a hely is a végzettséget, megbecsülik és megfizetik. Persze nekem előnyösebb lenne ha itt helyben tudnék dolgozni és az elején egy ilyen könnyebb munkám lenne továbbtanulás mellett, ahol tapasztalatom is van, de nem vagyok rászorulva, szóval nem kell minden áron.

Illetve ha én is így állnék hozzá, hogy "úgysem vesznek fel" és nem is jelentkeznék azzal csak egy lehetőséget dobnék el magamtól. Pont ez a hozzáállás az, illetve az ilyen "10 kritériumból nincs meg a 3 éves tapasztalat" azok a gondolatmenetek, ami miatt nem lehetne előrelépni az életben. Én pedig mindenre megadom a lehetőséget. Szerintem inkább pont ez az, ami értékelni való, hogy ilyen téren határozott vagyok és tisztában vagyok a képességeimmel. Nem csak egy átlagos jelentkező, aki hagyja, hogy kihasználják. Ha te is így állsz hozzá akkor magad vágod el a lehetőségektől és nem jutsz előre, ha pedig csak a szokásos rosszindulat, akkor nem tudok mit kezdeni vele.

Ráadásul azt is mondtam, hogy nem feltétlen szeretnék egyből osztályvezető lenni, ha letelt mondjuk a 6 hónap próbaidő és megfeleltem. De még az osztályvezetőhöz képest is többet ér a mérnöki végzettség és annak is többszörösét megfizetik a versenyszférában, szóval számomra vicces ez az "alkalmatlanság" kifejezés is.

De pont ezt mondtam, hogy én ezt egy lehetőségnek gondolom, amivel vagy élnek vagy nem. Nekem nem különösebben fontos, hogy bekerüljek. És tisztában vagyok vele, hogy nagy eséllyel inkább várnak még és felvesznek valakit aki kevésbé képzett és nincsenek ilyen elvárásai, aki pont úgy áll hozzá, hogy "áh, úgyis alkalmatlan vagyok, meg se próbálom".

Illetve annyit szeretnék hozzátenni, hogy mesélte nekem egy számomra fontos ember, hogy ő is úgy ment el első munkahelyére, hogy tudta milyen ott a helyzet. Ott ő is elmondta a saját elvárásait, amik jóval magasabbak voltak, mint amit a munkahely kínált, de rá voltak kényszerülve így muszáj volt elfogadják és ez nagyon sok esetben így van. Hasonlóan vélekedett a polgármester barátunk is, akire felnézek és tisztelem, ő is így ért el mindent.

Azt is hozzátenném, hogy ez egy olyan pozíció, hogy azon az egy dolgozón kívül lényegében senki nem ért hozzá, az interjúztató is teljesen más területen mozog és lényegében nem sok fogalmuk van a szakmáról. Ez kb. olyan, mint mikor meghirdetnek egy állást pályakezdőknek 3 év tapasztalattal. Mikor odaírják, hogy mérnököt keresnek, de elég egy középiskola. Sok esetben tényleg fogalmuk nincs róla.

Szóval az ilyen kijelentésekkel nem nagyon tudok mit kezdeni, de várható volt a kérdés kapcsán.

És tényleg nem nagyképűségből mondom, alapvetően szerény vagyok és tisztelettudó, de mégis ez a helyzet. Azt viszont láthatjátok, hogy határozott és magabiztos vagyok. Legalábbis határozott véleményem van és tisztában vagyok a helyzettel, a képességeimmel, szóval ez a fajta magabiztosság megvan. Mindemellett viszont sajnos nagyon izgulós típus vagyok és mivel még interjún még nem voltam, így kíváncsi vagyok másoknak a véleményére is, hogy hogyan, milyen formában közölnék ezt. Szeretek minél több helyről informálódni, hogy felkészüljek (nyilván nem a gyakori kérdések az első).

Szóval igen, meglenne az előnye, hogy erre a helyre menjek, de nekem ez olyan, hogyha lenne is rajtam kívül 100 ember, akkor is ezek lennének a feltételeim és mondanám, hogy nem célom versenyezni, ha nekik az a lényeg, hogy felvegyenek valakit, akinek éppen megvan az a végzettsége és megelégszik ezzel, akkor áldásom rá, engem cseppet sem fog zavarni.

És igen jogos a kérdés, hogy miért nem megyek versenyszférába alapból ha ennyit emlegetem. Hát a helyzet tényleg az, hogy a környéken nincs rá lehetőség, illetve a továbbtanulás mellett nehezebb lenne. Home Office-ra mondjuk lehetőségem lenne, de jövőre úgyis továbbtanulok és nincs kedvem most azzal húzni az időt, hogy pl. Pestre járogassak interjúkra, illetve a próbaidő leteltéig jelenlétiben dolgozzak ott, stb. Ezen a helyen pedig legalább van tapasztalatom, ismerettségem, így szívesen dolgoznék ott addig, de tényleg nem minden áron. Nekem csak az lenne a lényeg, hogy addig ne csak magamban tengődjek és ne töltsem hasznosan az időt, hanem kihasználjam, fejlődjek, ugyanis nem vagyok munkakerülő.

De egyébként köszönöm mindenkinek a választ! Picit nehéz ezt így írásban átadni, saját magam számára is nagyképűnek/ellenszenvesnek hangzik, pedig nem erről van szó. Szóval ezért elnézést ha valakinek így jön le, nem ez a célom, csak tényleg nehéz írásban, ismeretlenül átadni. Mégis muszáj kifejteni, de mégsem mehetek bele a legapróbb részletekbe sem.

De köszi mégegyszer a válaszokat!

nov. 24. 21:23
 6/13 anonim ***** válasza:
58%
El nem olvasom az tuti...
nov. 24. 21:49
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Legyél barátságos és lényegretörő.

Szófosást hagyd otthon.

nov. 24. 22:11
 8/13 anonim ***** válasza:
90%

Le tudnád ezt a sok felesleges dumát 4 mondatban?

326 ezer megajánlott bér helyett 400-at kérsz úgy, hogy nulla munkatapasztalatod van?

"még az osztályvezetőhöz képest is többet ér a mérnöki végzettség"

Nagyon el vagy tévedve, a mérnöki végzettségtől nem leszel jó osztályvezető és fordítva is igaz. Két teljesen különböző kategória a kettő.

nov. 24. 23:09
 9/13 anonim ***** válasza:
74%
"Mégis úgy vagyok vele, hogy itt járna kb. 326.000 bruttó fizetés, aminek a versenyszférában a 3-4-szeresét meg lehetne keresni." Friss diplomával, nulla tapasztalattal? Azt megnézem! :D Te valami álomvilágban élsz, a millás bruttó kezdő fizetéseddel, a megajánlott 326 helyett 400 kezdő bruttó béreddel, 0 nap tapasztalattal és az osztályvezetői pozícióval is.
nov. 25. 01:07
 10/13 A kérdező kommentje:

Nem tudom ezen mi olyan hihetetlen :D

Konkrétan körülöttem itt vannak a valós példák, családom, barátaim akik már végeztek és dolgoznak, stb.

Bár nyilván hihetetlennek hangzik azoknak, akik ennek csak a töredékét keresik meg vagy nem tanultak tovább. Sajna ilyen az átlag magyar ember és az irigység. Tőlük hallani azt is, hogy diplomával mehetsz a mekibe :D A saját szegényes kis valóságukat próbálják ilyen tévképzetekkel szebbé tenni.

Én valós példákon keresztül látom amit látok, de elég utánanézni a dolgoknak és lehet látni, hogy a mérnöki versenyszférában pályakezdőként, akár Home Office-ban is, 2024-ben nyilván munkakörtől függően ~ 900 bruttót megadják. De higgyetek amit akartok, pedig utána lehet járni ha nincs valós példátok.

Abból pedig, hogy valaki pályakezdő nem lehet megállapítani, hogy milyenek is a képességei. Ez csak egy standard alapján megy, ami csak inkább formaiság, mintsem realitás és a sík egyszerű emberek jelentik ki, hogy “pályakezdőként ne akarj semmit”.

De mindegy is, gondoltam, hogy meg fognak érkezni akik ezen leragadnak. De ezzel a végtelenül egyszerű gondolkodásmóddal nem tudok mit kezdeni, maximum nevetek egyet, hadd élvezkedjetek. :D

A továbbiakban ilyenekre reagálni sem kívánok (szóval felesleges bármiz is írnotok, bár gondolom úgyse bírjátok ki), még arra sem érdemesek. Szóval vicces lesz ha ezek után érkezik még erre válasz. De nyugodtan írjátok még le 100* és áltassátok magatokat is ezzel, akkor hátha szebbnek tűnik a kis nyomorotok. :D

nov. 25. 18:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!