Felmondási időszakra vonatkozó időt hogyan számoljuk?
Jelenlegi munkahelyemen fel szeretnék mondani munkavállaló rendes felmondással.
Olvasgattam ez ügyben a neten, de szeretnék kérni megerősítést, hogy jól is értelmeztem.
Szóval november 29-én (péntek) keltezéssel adnám be a felmondásom.
Ha jól értettem, akkor az ezt követő napon- igen naptári nap a mérvadó- tehát szombattal már ketyeg a 30 napos felmondási időm.
Ha jól számoltam akkor ezek szerint december 30-án lejár a felmondási idő, és megszűnik a munkaviszonyom.
Jól értelmeztem? Elsősorban olyanok válaszát várnám akik már megjárták ezt az utat.
A kérdező vagyok, lenne még egy kérdésem:
A cégnek ahol dolgozom, egy kirendelt területi telphelyén vagyok.
Itt van egy telephelyi vezetőm, aki mondjuk úgy hogy az én közvetlen főnököm. Amikor felvettek ide, nála voltam állás interjún-és minden ügyes bajomat vele, illetve rajta keresztül intézem.
Viszont a munkaszerződésen nem az ő neve van mint munkáltatói jogkorgyakorló, hanem van egy központi vezető.
Kérdésem az, ha a telephelyemen felmegyek az én helyi főnökömhöz, mert nyilván neki is elmondom, akkor elég ha hozzá viszem fel a felmondásomat? Gondolom továbbítja felfelé.
Vagy küldjem postán egyenesen a
központba a felmondást?
A közvetlen fönöködnek oda adod a felmondásodat írásban, egy példányt aláíratsz vele, és azt megtartod magadnak
A többit a közvetlen fönököd intézi.
De persze semmi nem tiltja hogy emailben elküld a cég titkárságára, vagy a jogi osztályra.
Akkor 29-lesz. Rosszul számoltam, de nem is nagyon érdekel mert a karácsony és szilveszter közötti időszakot (munkanapokat) kötelező szabadságra írják ki nekünk.
De mivel nem tartom hülyének őket, ezért úgy gondolom hogy a felmondási idő ledolgozásától elfognak tekinteni, vagy csak
felére csökkentik. Ha nem így tesz, és ragaszkodik a felmondási időmhöz, akkor is max 23-ig dolgozom.
"Ha nem így tesz, és ragaszkodik a felmondási időmhöz, akkor is max 23-ig dolgozom."
Hát ez nem így működik ám. Ha ragaszkodik a felmondási idő letoltesehez, akkor te bizony 29.-en bizony még dolgozni fogsz.
De bizony nálunk így működik
Dec 23(hétfő munkanap)
Dec 24(kedd pihenőnap, amit ugye 7-én ledolgoztatnak)
25-26 karácsony
27 (péntek szintén pihenőnap amit 14-én dolgoztatnak le.
30-31 (pedig kötelező szabadságba kiadják.
Hozzáteszem, a ledolgozandó hétvégéket sem kell nekünk ledolgoznunk, ugyanis ezeket kötelező szabadságba adják ki.
(Az éves szabadság tervezetünket is úgy kellett
saját magunknak kikalkulálni, hogy bent kellett hagynunk kb 6-8 napot. Pont ezekre a ledolgozós hétvégékre, illetve a karácsonyi év végi időszakra.)
Szóval nem, nem fogok dolgozni 23-a után semmiképp. Senki nem lesz bent, zárva lesz az egész kóceráj.
• November 29-én a munkáltatónak átadott felmondás esetén a 30 napos felmondási időd december 29-én telik le. Aznap meg is szűnik a munkaviszonyod.
• Dolgozói felmondás esetén a munkáltató nem köteles munkavégzés alóli felmentési időt biztosítani. Az neki csak egy lehetőség. Vagy saját hatáskörben dönti el, vagy eleget tesz a dolgozó erre irányuló kérésének. Ilyenkor nem eltekint a felmondási időtől (mert azt nem teheti), hanem a felmondási idő alatti munkavégzés alól menthet fel. Ha a felmondási időtől tekintene el (azt kizárólag a dolgozó kérésére tehetné meg), akkor a munkaviszony nem akkor szűnne meg, amikor a felmondási idő alapból letelne. Ő a felmondási idő alatti munkavégzéstől tekinthet el, nem pedig a felmondási időtől. A két dolog nem ugyanaz jogilag. Az egyikre jár bérezés (felmentési idő), míg a másik a munkaviszonyodat szünteti meg eltérő időben (eltekintés a felmondási időtől).
• A felmondási idő alatti események semmiben nem másak, mint anélkül. A felmondási idő egyszerűen csak előrevetíti a munkaviszony végét, más funkciója valójában nincs.
• A felmondás a közléssel vált ki joghatást. A közlés maga az, hogy írásban átadod a felmondásod a munkáltatónak. Mivel fontos jogilag a felmondás dátuma, ezért a felmondást két egyező példányban kell megírni, a nálad maradó példányon DÁTUMMAL át kell vetetni a munkáltatóval. Ha nem a közvetlen főnököd a munkáltatói jogkört gyakorló, akkor én e-mailben is jelezném a munkáltató felé a felmondási szándékom, és azt, hogy a felmondási iratot Buga Jakab X. Y. napon átvette tőled, majd továbbítja nekik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!