Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » A munkáltatók miért “utálják”...

A munkáltatók miért “utálják” ennyire a pályakezdőket?

Figyelt kérdés

Csak egy kis töprengés a munkaerőpiacról egy forró júliusi délutánon. Leírom, hogy én hogyan látom a helyzetet, aztán ha gondolod, akkor vitassuk meg alább!

Személyes tapasztalatom, hogy pályakezdőként nagyjából veszett fejsze nyele olyan helyet találni, ahol nem hátrány az, ha valaki tapasztalatlan. Ismerőseimtől is ezt hallom, hogy a cégek nem jeleznek vissza vagy szinte azonnal elutasítanak. Őszintén, nem is igazán ezt szeretném kifejteni, hanem azt, hogy miért nem mindegy a munkáltatónak a tapasztalati szint. Eleve nincs olyan, hogy valakit felvesz a cég és nulla betanulás kell az illetőnek. Ebben az esetben nem könnyebb egy kezdőt betanítani, aki még rugalmas, mint egy olyat, aki az előző munkahelyéről hozza a berögződéseket? Ráadásul két munkahely sem csinálja ugyanúgy a dolgokat, tehát hiába van tapasztalata, ha az mégsem ugyanaz, mint amit egy másik cég kér.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy semmit nem ér a tapasztalat, hanem azt, hogy lehet, hogy a cégek kicsit kezelhetnék ezt lazábban.

júl. 17. 16:31
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
0%

Igazad van 18-as.

És félek attól a világtól, amikor a magadfajta boomerek kihalnak a szakmából.

júl. 17. 20:11
 22/38 anonim ***** válasza:
90%

"Köztudott, hogy a valós tudatást a munkaerőpiacon lehet összeszedni, úgyhogy szerintem senkitől nem elvárható, hogy kalap, kabát kijön az egyetemről és azonnal mindent tud. Be kell tanítani."

Éppen ezért nem egy kezdöre kell bízni egy ajánlatkérést - az rendben, hogy csinálja meg a legjobb tudása szerint, de ezután egy hozzáértö valakinek le kell ellenörizni, kijavítani és eközben elmondani a szerencsétlennek, mit csinált rosszul.

júl. 17. 20:27
 23/38 anonim ***** válasza:
19%

22

Te sosem voltál "szerencsétlen kezdő"?

18

Itt nem csak az a baj, hogy kezdő kerül egy céghez. Az mégnagyobb baj, hogy egy emberrel akarnak minimum 3 emberre is elegendő, mindent is a nyakába sózni. Akkor is, ha nem az ő munkaköre. Tökmindegy kezdő e vagy sem. Aztán megy a hüppögés, hogy neem jóó!

júl. 17. 20:43
 24/38 anonim ***** válasza:
100%

DE, voltam kezdö, csak én TUDTAM, hogy az vagyok és eszemben sem lett volna a saját kútfejem után elküldeni más cégnek fontos dolgokat anélkül, hogy a tapasztaltabb munkatársnak ne mutattam volna meg. A gond még mindig nem az volt az adott esetben, hogy az illetö kezdö, hanem hogy azt hitte, nem az, és ezért csinált hülyeséget!

Idövel, amikor már félig-meddig betanultam az adott területen, akkortól lehetett önállóan elküldeni valamit, elötte nem.

júl. 17. 21:42
 25/38 anonim ***** válasza:
100%

Régen sem kapkodtak értük. Az inkább szakmai hiányoságok voltak. Jelenleg szakmai hiányosságok, és magatartás problémák vannak. Meg kell tanítani nekik a szakmát. Az iskolában csak az alapokat oktatják. A szakmát a munkahelyen tanulja meg. Ez mellett meg kell tanítani 8 órában fegyelmezett magatartással dolgozni.

Utóbbi években megváltozott a családok anyagi helyzete. 15-20 éve: elmész dolgozni és veszel magadnak...! Jelenleg sokaknak meg van mindene csak kérnie kell otthon. Nincs motiváció.

júl. 20. 00:27
 26/38 anonim ***** válasza:
22%

Mert fogalmuk sincs a munka világáról. Munkahelyen nem az van, mint az egyetemen, hogy végigalszod a hátsó padban az órákat. És be se mész előadásra, ha olyan kedved van.

Meg a munkában keményen tartani kell a határidőket és a megrendelő igényeit. Nincs idő egy pályakezdővel tötymörögni.

A tapasztalat sokszor nagyobb kincs, mint maga a végzettség.

júl. 20. 03:59
 27/38 anonim ***** válasza:
78%
26-os: TE garantáltan nem jártál egyetemre!
júl. 20. 11:15
 28/38 anonim ***** válasza:
0%
Nem is, csak főiskolára. 2 diplomám van.
júl. 20. 13:02
 29/38 anonim ***** válasza:
100%

Sok helyen akkora munkaerőhiány van, hogy egy ember gyakran több munkáját látja el egyszerre, így egyszerűen nincs is meg a kellő kapacitás arra, hogy még a pályakezdővel is kellően, rendesen tudjanak foglalkozni. Az is gyakori (mondjuk a hotel/szállodaiparban nagy a fluktuáció), hogy mire egy pályakezdőt rendesen eljuttatnak arra a szintre, a gyakorlatban is, hogy már úgy mozog, dolgozik, akár a többiek, akiknek több tapasztalata van a háta mögött, ő megpattan onnan, és máshová megy.

Egyfajta rizikó is, mivel ők gyakrabban is ejthetnek hibákat, nincs meg a kellő tapasztalat, gyakorlat, hogy bizonyos helyzeteket le tudjanak reagálni megfelelő módon. De ez meg ördögi kör, mert (ahogy előttem is írták többen) pont, hogy munkahelyen, a valóvilágban tanulunk igazán.

Meg... nagyon határozottak a generációs különbségek is. Egyetemi szakmai gyakorlatot végeztem nemrégiben, mikor is mellettem volt egy középiskolás lány is, illetve egy olyan is, aki korban pontosan kettőnk közt volt. Mindketten hozzá voltak ragadva a telefonjukhoz, főleg a középsulis. Rendes csaj volt, nagyon jókat lehetett vele beszélgetni, de dolgozni sajnos nem. Amikor nem kellett egyszerre 100 dolgot csinálni, vagy nem volt, aki "felügyelte" leült és telefonozott, hiába toronyosult a munka felette. Írogatott másoknak, Instagram-ot, TikTok-ot böngészte, de az is gyakori volt, hogy magát fotózgatta, videózgatta. Mellettem is csinált ilyent, amikor már nagyon túlzás volt, többször szóltam neki, és visszább vett.

júl. 21. 15:15
 30/38 anonim ***** válasza:
100%
Kiváncsi lennék, hogy van-e arról statisztika, hogy mi lett azokkal a fiatalokkal, akik munka helyett telefonoztak és mindig elbocsájtották őket, de a szüleik is lemondtak róluk mert már 20x évesek. Hajléktalanok lesznek az ilyen munkaképtelen fiatalok?
júl. 21. 16:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!