Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » A munkáltatók miért “utálják”...

A munkáltatók miért “utálják” ennyire a pályakezdőket?

Figyelt kérdés

Csak egy kis töprengés a munkaerőpiacról egy forró júliusi délutánon. Leírom, hogy én hogyan látom a helyzetet, aztán ha gondolod, akkor vitassuk meg alább!

Személyes tapasztalatom, hogy pályakezdőként nagyjából veszett fejsze nyele olyan helyet találni, ahol nem hátrány az, ha valaki tapasztalatlan. Ismerőseimtől is ezt hallom, hogy a cégek nem jeleznek vissza vagy szinte azonnal elutasítanak. Őszintén, nem is igazán ezt szeretném kifejteni, hanem azt, hogy miért nem mindegy a munkáltatónak a tapasztalati szint. Eleve nincs olyan, hogy valakit felvesz a cég és nulla betanulás kell az illetőnek. Ebben az esetben nem könnyebb egy kezdőt betanítani, aki még rugalmas, mint egy olyat, aki az előző munkahelyéről hozza a berögződéseket? Ráadásul két munkahely sem csinálja ugyanúgy a dolgokat, tehát hiába van tapasztalata, ha az mégsem ugyanaz, mint amit egy másik cég kér.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy semmit nem ér a tapasztalat, hanem azt, hogy lehet, hogy a cégek kicsit kezelhetnék ezt lazábban.

júl. 17. 16:31
1 2 3 4
 11/38 A kérdező kommentje:
#10 Ezt nagyon elkeserítő olvasni, mert az ilyen “”“naplopók””” találnak állást, míg velem szóba se állnak, pedig én is beszélek inglisül és biztos nem kéne rám szólni, hogy legyek már szívesen megfelelően dolgozni, ha még fizetést is kapok érte. Ez most nagyon elszomorít.
júl. 17. 18:10
 12/38 anonim ***** válasza:
100%

11: igen, és ahogy írtam, ő volt a legjobb, mert van, hogy olyan önéletrajzok landolnak nálam, hogy a hajamat tépem,

Pár hete konkrétan az volt egy srácnak beleírva, hogy informatikai ismerete van pl szociális média használatáról, illetve van instagram fiókja. Erre nekünk épp nem volt szükségünk.

júl. 17. 18:26
 13/38 anonim ***** válasza:
36%

És akkor mégis hol szerezzenek tapasztalatot?!

Nemrég fejezték be a tanulmányaikat, még frissen van bennük. Az miért nem elég??

Bezzeg a fiatal husi kéne mi, meg az utánuk járó támogatás!?Mert aki 30 felett van, az meg azért nem kell, mert "öreg". Ja, hát a fiatallal is csak az a baj ha nő, hogy még szülhet is.

Elmehetnek a magyar munkáltatók az anyukájukba!

Teljesen jól teszi a friss generáció, hogy van kiállása, élelmesek, öntudatosak és nem fognak morzsákért csicskázni. Végre ez az idő is eljött.

júl. 17. 18:31
 14/38 anonim ***** válasza:
89%
majd ha netán 1x eljutsz arra a szintre, hogy alkalmazottaid lesznek és látod, hogy a kezdő bénáskodása neked 100 000-es kiadásban mérhető, netán milliós kiadásban, akkor jusson eszedbe a "cégek kicsit kezelhetnék ezt lazábban" mondatot és kezeld lazábban.
júl. 17. 18:37
 15/38 anonim ***** válasza:
25%

"És akkor mégis hol szerezzenek tapasztalatot?!" - munkahelyen, nem az igazgatói széket kellene megpályázni rögtön.

"Nemrég fejezték be a tanulmányaikat, még frissen van bennük. Az miért nem elég??" - az hogy átbukdácsoltak egy éppencsakkettessel. Az nem tudás.

"Bezzeg a fiatal husi kéne mi, meg az utánuk járó támogatás!?Mert aki 30 felett van, az meg azért nem kell, mert "öreg". Ja, hát a fiatallal is csak az a baj ha nő, hogy még szülhet is." Majd ha saját céged lesz megérted.

"Teljesen jól teszi a friss generáció, hogy van kiállása, élelmesek, öntudatosak és nem fognak morzsákért csicskázni. Végre ez az idő is eljött." sajnos sok munkaadó nem így tapasztalja.

Sajnos ami sok pályakezdőből már hiányzik, az az alázat, a munka iránt. És tisztelet az idősebb, tapasztaltabb felé.

Minden más csak rizsa.

júl. 17. 18:48
 16/38 anonim ***** válasza:
30%

"Majd ha saját céged lesz megérted".

Nem érdekel.

Sajnos nem lehet mindenki cégvezető.

Majd ha a munkáltató nem minimálbérért fogja várni a maximális teljesítményt, akkor esetleg majd lehetnek jogos igényei. Addig örüljön olyan dolgozónak, amilyen jut.

júl. 17. 19:08
 17/38 anonim ***** válasza:
100%

"Nem érdekel.

Sajnos nem lehet mindenki cégvezető." >"munkahelyen, nem az igazgatói széket kellene megpályázni rögtön."

Csak igazolod azt amit írtam. A minimál tudásért vársz milliókat. Ezt senki nem fogja neked megadni. Kezdőként kezdő bért kapsz, aztán dolgozd fel magad.

Majd ha a munkavállaló nem nyöszörög milliárdokét a nulla teljesítményért cserébe, akkor esetleg majd lehetnek jogos igényei. Addig örüljön olyan munkáltatónak, amilyen jut.

júl. 17. 19:46
 18/38 Micimacko67 ***** válasza:
53%
#13, vicces vagy! Komolyan! Mesélek egy jó sztorit neked a következő megjegyzésed miatt: " Nemrég fejezték be a tanulmányaikat, még frissen van bennük. Az miért nem elég??"....Én egy boomer korú vén szaki vagyok! Eltöltöttem az iparban már majd 40 évet! Most egy magyar kkv-nál dolgozom! Munkám kapcsán sok céggel, köztük multikkal illetve a dolgozóikkal vagyok kapcsolatban! Amikor én kezdtem, akkor bizony még a Commodore 64 is ritkaság volt! A közelmúltban az egyik multinál dolgozó kollégától kaptam megkeresést, egy ajánlatkérést! Nézegetem a kapott 3D modellt, olyan elb@szások voltak benne, hogy a hajam égnek állt! Felhívom a kollégát, hogy akkor ezt most mégis hogy is gondolta? A válasz: Bocs, én még most végeztem, nem igazán értek ehhez! Mert ez az ifjú titán, perfekt inglis, remekül rajzol a tervező programmal....csak épp fogalma nincs a tényleges technikai, műszaki megvalósíthatóságról! Na erre varrj gombot kedves 13-as!
júl. 17. 19:58
 19/38 anonim ***** válasza:
45%

Hol említettem milliós fizetést?

Nem milliókat, de az itthoni alapbérek szégyenletesek! Ezen kár vitatkozni, ez sajnos tény.

Nem milliós, de egy uniós átlagbért a magyar dolgozó is megérdemelne. Akár kezdő, akár nem. 350-400ezer kellene legyen a legalacsonyabb minimálbér is ahoz, hogy egy (bármilyen) dolgozó, emberként élhessen belőle a mai árak mellett és még nagyon keveset is mondtam!

júl. 17. 20:06
 20/38 A kérdező kommentje:

#18, #13

Köztudott, hogy a valós tudatást a munkaerőpiacon lehet összeszedni, úgyhogy szerintem senkitől nem elvárható, hogy kalap, kabát kijön az egyetemről és azonnal mindent tud. Be kell tanítani.

#14 Szerinted akkor a fiatalok hogyan induljanak el? Ekkora áldozatot egy nagy multinak nem ér meg, hogy lojális, képzett alkalmazottai legyenek?

júl. 17. 20:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!