Péntek délután szól a főnököm, hogy másnap, szombaton kötelező túlóra?
Lehet ilyen embertelen dolgot csinálni?
Nekem nagyon fontos csaladi programom volt szombaton, amit már egy héttel előtte elterveztünk a családdal. Hiába mondtam a főnöknek, hogy ez nagyon fontos családi dolog és semmiképpen nem tudok jönni, nem érdekelte. Nem mentem be, állt a termelés szombaton, most lehet hogy kirúgnak, még nem tudom.
Ha törvényes így elrendelni a túlórát, akkor meg kellett volna indokolniuk írásban is?
Részletesen, hogy valóban indikolt-e a túlóra?
Gyanítom, hogy csak többet vállalt a vezetőség,mint ami belefér hétfőtől péntekig, mert kapzsi pszichopata mindegyik és szerintem ez nem ok a rendkívüli túlórára.
Egy tanács: Tudom, hogy fekzaklatott a dolog, de inkább érdemesebb normálisan, értelmes kérdés formában fogalmazni, és nem kijelentő mondatot kérdesnek álcázni, ha nem akarsz trollkodó válaszokat. Például: "Péntek délután szól a főnököm, hogy másnap, szombaton kötelező túlóra. Ez jogszerű?"
Amúgy nem az. A túlórát min. 48 órával előbb közölni kell. De konkrétan milyen reakciókat kaptál tőle hétfőn? Megfenyegetett?
Úgy ordított, hogy nyál fröcskölt a szájából. Az oldalt álló kollégák szerint remegett az arca jobb oldala. Csak annyit mondtam neki, hogy most beszélt velem így utoljára és elmentem a dolgomra. Később szóltam a műszak vezetőnek, hogy nyomtassa ki a felmondásomat, meg is tette. Az meg futott utánam és kikapta a kezemből a papírt, nehogy bevigyem az irodába.
A HR osztályon váltig állítják, hogy rendkívüli túlórát akár egy órával előbb is elrendelhetnek, a pénteki elrendelése teljesen szabályos volt. Szerintem embertelen is de mindegy.
Biztos, hogy 48 órával előbb közölni kell? Jó lenne hozzá az MT ide kapcsolódó része.
Esetleg írásban nem kell kinyomtatni és reszletesen megindokolni? Mert ezek semmit ne magyaráznak meg, csak általános szöveget nyomnak, higy anyagi érdeke a cégnek, stb.. oedig nem allunk felszámolás alatt, csak elképesztően kapzsi pénzéhes társaság a vezetőség. Túl vállalják magukat a mi kárunkra. Persze ők még soha nem voltak bent szombaton.
Erre is szukseged van:
52. A munkaközi szünet
103. § (1) A munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő tartama
a) a hat órát meghaladja, húsz perc,
b) a kilenc órát meghaladja, további huszonöt
perc munkaközi szünetet kell biztosítani.
(2) A beosztás szerinti napi munkaidőbe a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani.
(3) A felek megállapodása vagy kollektív szerződés a munkavállalók számára legfeljebb hatvan perc munkaközi szünetet biztosíthat.
(4) A munkaközi szünetet a munkavégzés megszakításával kell kiadni.
(5) A munkaközi szünetet legalább három, legfeljebb hat óra munkavégzést követően kell kiadni.
(6) A munkaközi szünetet a munkáltató jogosult több részletben is kiadni. Ebben az esetben az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérhet, de az (5) bekezdés szerinti tartamban kiadott részletnek legalább húsz perc tartamúnak kell lennie.
Aránytalan sérelmet nem okozhat ezzel a munkáltató, az meg ugye tág fogalom.
Keress kibúvót, amibe nem lehet belekötni. Vész esetére ott a lebetegedés, "bocs de belázasodtam" stb.
56. A rendkívüli munkaidő
107. § Rendkívüli munkaidő
a) a munkaidő-beosztástól eltérő,
b) a munkaidőkereten felüli,
c) az elszámolási időszak alkalmazása esetén az ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó
munkaidő, továbbá
d) az ügyelet tartama.
108. § (1) A rendkívüli munkaidőt a munkavállaló kérése esetén írásban kell elrendelni.
(2) Nem korlátozott a rendkívüli munkaidő elrendelése baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, elhárítása érdekében. *
(3) Munkaszüneti napon rendkívüli munkaidő
a) a rendes munkaidőben e napon is foglalkoztatható munkavállaló számára, vagy
b) a (2) bekezdésben meghatározott esetben
rendelhető el.
109. § * (1) Naptári évenként kétszázötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el. *
(2) A munkavállaló és a munkáltató írásbeli megállapodása alapján – az (1) bekezdésben foglaltat meghaladóan – naptári évenként legfeljebb százötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el (önként vállalt túlmunka). A munkavállaló a megállapodást a naptári év végére mondhatja fel.
(3) Az (1)–(2) bekezdésben foglaltakat arányosan kell alkalmazni, ha
a) a munkaviszony évközben kezdődött,
b) határozott időre vagy
c) részmunkaidőre jött létre.
97§
(4) *
Megállapította: 2018. évi CXVI. törvény 4. §. Hatályos: 2019. I. 1-től.
!!!!!A munkáltató a munkaidő-beosztást legalább egy hétre, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább százhatvannyolc órával korábban írásban közli. Közlés hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó. * !!!!!!<---- ez a valasz a beosztas valtoztatgstasara,hogy pakolaszhatja-e a munkanspot ide oda.
(5) * A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban módosíthatja. A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló írásbeli kérésére is módosíthatja. *
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!