Egy tanár a magánéletben is tanár? Viselkedésével minden esetben példát kell mutasson?
Van egy huszonéves férfi tanár munkatársam, akiről tudjuk, hogy rendszeresen füvezik és alkoholt is sűrűn fogyaszt. Haverokkal kocsmázik, tudjuk mikor másnapos mert olyankor enerváltabb de mondja is, hogy másnapos. A fűről is ő beszélt, hétvégén szokott, nem iskolaidőben. Na már ezek az infók is megosztották a tantestület tagjait, volt aki azt mondta, hogy senkinek semmi köze hozzá mit csinálunk a magánéletben, van aki szerint a tanár a magánéletben is tanár tehát bizonyos normákat akkor is képviselnie kell.
Megtörtént, hogy diákok találkoztak a kocsmában vele, másnap pedig mondták a suliban mindenkinek, a tanár úr be volt b@..van. Nem alkoholista, normálisan jár dolgozni, a munkáját jól végzi, de elég szabadelvűen gondolkodik és talán túl őszinte és nyitott e téren. Én nem akarok véleményezni főleg, hogy jelenleg a villámhárító szerepét töltöm be a kollégák között. De kíváncsi vagyok más tanárok és nem tanárok véleményére, szerintetek hol a határ?
19-es, ha látszik rajta a másnaposság vagy érződik rajta az alkoholszag, akkor nem magánügy.
Egyébként magáncégtől is azonnal kib...nák az olyan embert, aki ügyfelekkel foglalkozik, és a másnaposság látható-érezhető jeleivel ül le az ügyfelekkel szemben.
Akár egy banki ügyintézőről van szó, akár egy cég recepciósáról, vagy éppen egy adóhivatali dolgozóról.
Ha viszont semmi nyoma rajta, akkor honnan tudnák róla? Csak onnan, hogy ő mesél róla. Ez mondjuk megint olyan, hogy mi a tökömnek viszi be a magánéletét a munkahelyére? Nyilván ezért nem kell kirúgni, de egy főnöki elbeszélgetés azért kéne neki, hogy ezekkel ne dicsekedjen már a munkahelyén. Pláne nem diákok előtt, ha tanár.
21, tanúsíthatom, hogy nem, én világéletemben emberekkel foglakoztam, több, mint tíz éve, és nem, soha nem rúgtak ki azért, mert másnapos voltam. Az emberek meg észre sem veszik, mert vesznek minket emberszámba, de ez egy más kérdés.
20, hát akkor szopás, de szerintem te is jól tudod, hogy ha idiótákat tanítotok, akkor örültök bárkinek, aki hajlandó még tanítani ezeket, és szóba sem kerül, hogy kibasznának bárkit bármi miatt. A szar tanárokat is mindig meg fogják tartani, és ezzel nem kívánom lemínősíteni a munkatársad, de lássuk be, nem fogják kirúgni, ha nincs kit felvegyenek a heylére.
Közelítsük meg más oldalakról a kérdest...
1, ha elfogadjuk, hogy az iskola felkészít az életre, a nagyvilágra, akkor azt is el kell fogadni, hogy ezek a dolgok is részei a nagyvilágnak... mennyire hiteles az, aki olyan dologról beszél, amit nem ismer, nem élt át, és a "tudása" csak elméleti... Ezzel nem azt mondom, hogy követendő példa, csak azt, hogy az ő tudása értékes... jobban felkészítheti a diákokat az ilyen dolgokra... És el kell fogadni: ha nem beszélünk a diákjainknak a drogról, szexről, alkoholról, majd más fog...
Egyébként erről eszembe jut a volt ofőm, aki egy rehabot megjárt ismerősét hívta be drogprevenciós előadást tartani, aki azzal indított, hogy "Nektek mindenhol azt mondják, hogy a drog rossz. Pedig, a drog kvajó! Ha rossz lenne, nem használnák!" Majd elmondta, hogy tette őt tönkre, mik az intő jelek, amiket észre kellene vennünk, ha valaki függő, de még tippeket is adott, hogy hogyan segíthetünk valakinek a mentők kihívásán kívül, ha alkoholmérgezést, vagy túladagolást sejtünk, és, mit mondjunk azoknak a barátainknak, rokonainknak, akik miatt aggódunk, hogy esetleg túl sokat isznak, vagy használnak, vagy, mik lehetnek a jelei annak, ha valaki valamilyen biofűt szívott, vagy még nem ismert drogot használt, és a viselkedése alapján hogyan védhetjük meg magunkat. A leghasznosabb előadás volt, amit hallgattam, sokkal hasznosabb, mint a szexuális felvilágosítás, ami annyi volt, hogy "na, srácok, így kell felrakni a gumit, de amúgy inkább ne dugjatok, mert terhesek meg AIDS-esek lesztek". Nyilván bajba került miatta az ofőm.
Mondjuk ha a diákoknak elmondja, az gáz, nektek szerintem határeset, munkahelye válogatja, hogy ennyire kezeljük ezt nyiltan, az enyém pl. teljesen leszarja, amíg el tudod végezni a munkád, addig jöhetsz másnaposan, bárhogy.
Nem vagyok tanár (volt amikor annak készültem, de nem lett belőle végül semmi), de szerintem fel kellene fogni, hogy a tanár is ember. Persze, mutasson példát, de megvan neki is a joga a magánélethez, szórakozáshoz.
Most erről az jutott eszembe, hogy egyszer hallottam egy óvónőnek tanuló egyetemista lánytól, hogy sokan ki vannak azon akadva, ha ő bulizni megy, mert hát óvónőnek készül… Na és? Ha valaki rendesen elvégzi a munkáját, hadd csinálhasson szabadidejében azt, amit akar. Jobb ez, mint az álszentség.
Egy tanár csak annyira mutasson példát a viselkedésével, mint a politikusaink és oligarcháink tették a közelmúltban! Gondolok itt Borkai Zsoltra, Szíjártó Péterre, Szájer Józsefre, Orbán Viktorra, Mészáros Lőrincre és még sorolhatnám.
Egy tanárnak miért kéne jobban példát mutatnia, mint a politikusainknak?
26-os, ha egy tanár arra vágyik, hogy annyira tartsuk, mint a fent említett politikusokat, akkor viselkedhet úgy, csak rajta!
Ha azt szeretné, hogy tiszteljék a diákjai és azok szülei, akkor egészen már mércéhez kéne igazodnia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!