Egy tanár a magánéletben is tanár? Viselkedésével minden esetben példát kell mutasson?
Van egy huszonéves férfi tanár munkatársam, akiről tudjuk, hogy rendszeresen füvezik és alkoholt is sűrűn fogyaszt. Haverokkal kocsmázik, tudjuk mikor másnapos mert olyankor enerváltabb de mondja is, hogy másnapos. A fűről is ő beszélt, hétvégén szokott, nem iskolaidőben. Na már ezek az infók is megosztották a tantestület tagjait, volt aki azt mondta, hogy senkinek semmi köze hozzá mit csinálunk a magánéletben, van aki szerint a tanár a magánéletben is tanár tehát bizonyos normákat akkor is képviselnie kell.
Megtörtént, hogy diákok találkoztak a kocsmában vele, másnap pedig mondták a suliban mindenkinek, a tanár úr be volt b@..van. Nem alkoholista, normálisan jár dolgozni, a munkáját jól végzi, de elég szabadelvűen gondolkodik és talán túl őszinte és nyitott e téren. Én nem akarok véleményezni főleg, hogy jelenleg a villámhárító szerepét töltöm be a kollégák között. De kíváncsi vagyok más tanárok és nem tanárok véleményére, szerintetek hol a határ?
9#
Miniszoknya rövidsége. Hát van olyan iskola Magyarországon, ahol ilyen tanárnőre enyhén szólva rágerjednének a diákok 😅
"Ez a füvezés meg nálam kiveri a biztosítékot. Nem az a baj, hogy egy tanár nem füvezhet, hanem ha ezt rendszeresen csinálja, szorongás kezelésére, akkor ott mentális probléma van, ami kezeletlen és szülőként biztos nem szeretném, hogy egy instabil lelkivilágú tanár tanítsa a gyermekemet, vagy tévedek?"
Tévedsz. Először is, nem biztos, hogy szorongás kezelése céljából használ füvet. Másrészt a tanár is ember, a tanárnak is lehetnek mentális problémái (sőt a magyar oktatási rendszer állapotából kiindulva biztosra veheted, hogy a többségnek vannak mentális problémái), a kultúránkban pedig nem igazán alakultak ki a szorongások hatékony kezelésének módjai sem a tanárok, sem az átlagember körében.
A füvezés nem legális tevékenység.
Ha iskolában még beszél is a diákjai előtt erről, akkor mindenképpen erkölcsileg-emberileg alkalmatlan a pedagógusi munkára.
"tudjuk mikor másnapos mert olyankor enerváltabb de mondja is"
Ha látszik rajta az előző nap fogyasztott alkohol hatása, az szintén megengedhetetlen. Valószínűleg még a szonda is kimutatná rajta. Úgyhogy az igazgató helyében minden reggel megszondáztatnám, és ha elszíneződik a szonda, akkor ki is rúgnám.
Szóval a kérdező által konkrétan említett tanárt - ha rajtam múlna - eltávolítanám erről a pályáról.
Azért általános iskola esetén nagyobb probléma, ha a diákok találkoznak a kocsmában a tanárral, mint az, hogy a tanár bemegy a kocsmába a munkaidején kívül. ÁLTALÁNOS ISKOLA!!! A nem bukott, időben kezdett diák az nyolcadikban kb 14 éves. Mit keres egy ennyi idős gyerek egy kocsmában? Na ugye...
A másnaposság már egy fokkal érdekesebb kérdés. Látszik, és nem tud teljesíteni, vagy látszik, de tud teljesíteni? Tulajdonképpen ha nem hangoztatja, hogy másnapos, simán lehetne éppen fáradt is.
16-os, ha látják rajta a diákjai, amikor másnapos, akkor igenis van hatása a munkájára. A tanár munkájába az is beletartozik, ahogyan megjelenik a diákjai előtt. Hiába tudja ugyanúgy elmondani a környezetismeret leckét, ha látják rajta, hogy másnapos.
És nem utolsó sorban: ha ő nyíltan beszél a diákjai előtt a "zülléseiről", akkor ő viszi be a magánéletét a munkahelyére, ami megengedhetetlen.
Volt diákként válaszolok, illetve tanárgyerekként.
Egy elég konzervatív, szigorú egyházi iskolába jártam, aminek az volt az egyik velejárója, hogy mi a tanárok elől bújkáltunk, ha kilógtunk cigizni, ők meg előlünk, mert hát példát kell mutatni. Mindenki tudta (a 2010-es évek elején érettségiztem, akkor még nem voltak elterjedve a különböző e-cigik és büdös bagószagúak voltunk), és emiatt borzasztó vicces volt látni az ilyekezetet, ahogy mindkét fél próbálja leplezni a leplezhetetlent. És ugyanez volt a piálásokkal meg a megborulásokkal is, ütközött nekem pogó közben matektanárnőm, aki annyit üvöltött, hogy "lehet, hogy a valószínűségszámítást nem érted, de legalább az ízlésed rendben van", én meg nem is azon gondolkoztam el, hogy láttam az egyik legszigorúbb tanárom részegen őrjöngeni egy koncerten, hanem, hogy ő abban az állapotban elsőre ki tudta mondani a "valószínűségszámítás" szót, és mondom, erre én biztos nem lettem volna képes, le a kalappal. De veregetett hátba kocsmában tanárom, azzal, hogy "rendes ember vagy te, mindig kedveltelek", letudtam annyival, hogy jó, hát ezek szerint ő a mindenkit szeret típusú részeg, ezt is megtudtuk, nem éreztem úgy, hogy tele kell kürtölni ezzel a hatalmas hírrel a sulit, hogy a tanáraink amúgy emberi lények, mindenki tudta amúgy is.
Viszont - és ezért nem leszek népszerű, de szerintem így van - nagyon nem mindegy, hogy mennyire értelmes emberek alkotják a diákságot. Az én volt iskolámba értelmesek jártak, nem akadtunk fenn túlságosan azon, hogy a tanárok emberek. Az egyik barátnőm nemrég végzett, egy budapesti gyakorlóiskolában tanít, ott szintén nem volt kérdés a diákjai számára, hogy ha ő fiatal, akkor nyilván eljár szórakozni. Volt, hogy épp iszogattunk, odajöttek hozzá diákok, köszöntek, megkérdezték, hogy a tanárnőnek mik a tervei péntek estére, én ki vagyok, jó szórakozást kívántak, elmentek. Viszont pl. édesanyám diákjai... hát nagyon más kategória. A többségüket alig lehet megtanítani bármire, és párszor volt, hogy hazamentem, és a megyeszékhelyen lófráltunk anyával, ahol én is láttam, hogy H. Szimonetta tényleg nem a legélesebb kés a fiókban. Egyrészt rácsodálkozott arra, hogy a tanárnő is vásárol, majd kérdezte, hogy hol volt, mondta, hogy a kórházban, meglátogatta az édesanyját, mire jött az, hogy a tanároknak is van anyjuk? Erre anyám mondta, hogy persze, gyerekeik is, én pl. az egyik lánya vagyok. Szimonetta elgondolkozott, majd annyit mondott, hogy "én azt hittem, a tanárok nem szülnek gyereket, mert hát van nekik elég az iskolában", és anyám a fejét fogta, miután elköszönt tőle, hogy "látod, miért vagyok kiégve?!", pedig szerintem ez egy nagyon aranyos gondolat lett volna Szimonettától, ha nem 17 évesen mondja ezt, hanem 7 évesen. Az ostoba, kulturálatlan diákok előtt tényleg nem lehet egy percre se vállalnod az emberi arcod, mert azonnal gyengeségnek hiszik, míg szerintem egy értelmes diáknak inkább a szimpátiáját növeli meg az adott tanár iránt - ha kocsmában találkoztak, akkor nyilván a kölykök is inni voltak ott, értelmes ember fel tudja fogni, hogy a tanára is ember, ő is kikapcsolódik így vagy úgy, ha épp látta úgy kikapcsolódni, hogy ocsortány részeg volt, arra szerintem nem az a normális reakció, hogy haha, a tanárom bebaszott, ez azok reakciója, akikben nincs empátia. Ha lett volna bennük bármennyi, akkor tudták volna, hogy ja, a tanár úr is ember, most épp szórakozik a barátaival, illene békén hagyni.
18
Ez nagyon jó válasz.
Sajnos a mi tanítványaink zömmel olyanok mint anyukádé 😥
A füvezéssel kapcsolatban, igen a fű nem legális. A munkatársam maga mondta, hogy azért füvezik mert nagyon szar a magány, elhagyta a felesége, sokmindenért szorong. Mindenkinek vannak problémái, de nem mindegy, milyen megoldást keres rá.
Az álszent képmutatás sem opció de az sem, ha fűnek fának ( és diáknak) elmondja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!