Hogyan kezeljek egy lusta munkatarsat?tobbi lennt...
Az uj munkahelyemre egy munkatarsammal ugy kerultun,hogy egy kurzusban kozosen veszunk reszt, es ennek kereten belul fel is vettek minket valahova.
Mar a tanfolyamon kaptam a munkatarsammal egy közös, kicsi projektet, amiben o egy pillanatot sem segitett, majd ugy adtuk elo, mintha mindkettonk munkaja lenne.Akkor meg ezt elneztem, de azert zavart egy kicsit, hogy azt mondta, hogy nincs ideje, majd a randevuirol kezdett meselni...Most egyutt dolgozunk es kaptunk egy projektet, aminek nincsenek a keretei szigoruan meghatarozva(az, hogy hogyan erjuk el a celt pontosan).A tervezes reszeben a kollegam nem nagyon vett reszt, sokszor azt mondta, hogy o ezt nem tudja, es nem fuzott a dologhoz erdemleges szellemi erteket.Konkretan folyamatosan arra var, hogy en majd megmondom, hogy mit csinaljunk, kitalalom, hogy hogyan legyen.En azota becsatlakoztam egy masik projektbe is(ot nem hivta a projelt tobbi tagja,szabadsagon volt)Most viszzajott a szabadsagrol es ramformedt egy nap utan, hogy szerinte en nem osztom meg vele amit csinalok a mi projektunkben, mikor mindig minden minden egy kozos szerveren volt tarolva.Tulajdonkeppen az a problemaja, hogy nem tud magatol kitalalni semmit, es nincs mit csinaljon es ez frusztralja amig en a masik projekten dolgozom/nem mondom meg neki, hogy mi a kovetkezo lepes.Nem tudom hogyan kezeljem ezt a szituaciot, nagyon idegesit a csaj. Amikor ramformedt, felemelte a hangjat, es a szemet forgatta, en nagyon higgadtan kezeltem a helyzetet.
Tulajdonkeppen mint szemely eddig kedveltem mert vicces, es sokat hulyeskedtunk, de nagyon azt latom rajta, hogy baromi lusta es masokkal akarja elvegeztetni a munkajat, mert "o azt nem tudja megcsinalni" ill "neki nincs gyakorlata".A kurzuson is betalalt maganak egy sracot, akirol mindent lemasolhatott gyakorlatilag.
Szamomra nagyon kellemetlen ez az egesz mert meg o akar most engem rossznak beallitani, es kellemetlen legkort teremtett a nezetelteresunk.Nem akarok semmitsem felhanytorgatni vagy ot baszogatni, csak megoldani a helyzetet, de ugy, hogy az nekem is jo legyen.Otletek?:)
Az a baj, hogy ez csak annyira kellemetlen...
Elmentem egy het szabadsagra, es amikor visszajottem kozolte, hogy o nem csinalt semmit, mert ram vart.1 hetig nem csinalt semmit!
Ekkor mondtam, neki, hogy pfu ez nagyon nem mukodik kozottunk, fogok irni a fonokunknek, hogy legyszives rakjon mar valakit mellenk, aki tud minket terelgetni, mert en nem vagyok a fonoke, nem fogm a munkajat ellenorizni, sem feladatokat kiszabni.Vagy, hogy csak az egyikunk folytassa a feladatot...persze utana nem irtam, mert nem akarom besarozni, kibaszni vele.
Konkretan a beszelgetesubk alatt ugy viselkedett mint egy kisgyerek.Ilyen kisgyerek hangott vett elo, es ugy mondta, hogy :Jaaj de nem tudtammm stb...wtf
A szabadsagom elott volt egy meetingunk valakivel aki probalt segiteni, hogy mit csinaljunk, azt hittem, hogy tiszta sor a terv, de nem... o ram vart, hogy visszajojjek a szabadsagomrol.Azt hittem h agyverzest kapok :D
Neki nincs mas dolga, konkretan SEMMIT nem csinalt abban az egy hetben.Mondom en ezt nem hiszem el.De mivel nem kell senkinek sem jelenteni, h mit csinalunk stb, igy az, h megjelent az irodaban, bezarkozott a mi szobankba az, mar "dolgozast" jelentett.
Elmeletileg most meg mindketten probaidon vagyunk.Remelem ,hogy a probaido vegen egyutt osszeulunk egy kozos megbeszelesre \ eflektalasra ahol mindketten elmondhatjuk, hogy mit csinaltunk a probaido alatt es akkor majd a foni magatol meglatja, hogy mi is a helyzet...Ha ot is felveszik ,akkor majd mondom, hogy egy projekt, ahol csak ketten vagyunk, szamomra nem leehtseges ...
“az a problemaja, hogy nem tud magatol kitalalni semmit, es nincs mit csinaljon es ez frusztralja amig en a masik projekten dolgozom/nem mondom meg neki, hogy mi a kovetkezo lepes.”
Főnökkel hármasban leülni és tisztázni.
A “kollégád” a hátadon akar teljesíteni.
Az ilyenek előbb-utóbb kisfőnökké avanzsáltatják magukat, s akkor már utasítanak, hogy helyettük végezd el a feladatot, aminek sikerét ő fölözi le, ha pedig sikertelen, akkor rád húzza.
Szabadulj meg tőle. Próbáld meggyőzni a főnököt, hogy adjanak neki önálló munkát. Te úgyis más terven dolgozol a másik csoporttal.
Így kiugrik, hogy a kedves parazita kollégád nem ért semmihez.
Mi lett végül.
Egyébként inkább egyedül csinálnám mint párban.
Vègül vègig "csinaltuk" a feladatot.O a vegen majdnem semmit bem tudott felmutatanina "munkajabol", de azt mondta a fonoknek, hogy az o munkajabol a vegere "alig maradt valami", mert le kellett roviditenunk.(Az igaz mondjuk, hogy le kellett röviditeni, de az nem, hogy az o munkajat vagtuk ki...) 😆 Ehhez nem szoltam semmit, mert ugy voltam vele, h ha azt mondjak , hogy a kovetkezo feladatot is egyutt csinaljuk akkor, azt mondtam volna, hogy nem es kesz.Azota mar teljesen mas projekten dolgozunk.Raadasul a szobàbol ahol egyutt voltunk is àtraktàk egy màsikba, ugyhogy visszanyertem a lelki bèkèm 😅😌
Viszont lattam a mostani kollegain is, hogy turelmetlenul beszelnek vele, mert mar ok is rajottek, hogy mi van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!