Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Hogyan kezeljek egy lusta...

Hogyan kezeljek egy lusta munkatarsat?tobbi lennt...

Figyelt kérdés

Az uj munkahelyemre egy munkatarsammal ugy kerultun,hogy egy kurzusban kozosen veszunk reszt, es ennek kereten belul fel is vettek minket valahova.

Mar a tanfolyamon kaptam a munkatarsammal egy közös, kicsi projektet, amiben o egy pillanatot sem segitett, majd ugy adtuk elo, mintha mindkettonk munkaja lenne.Akkor meg ezt elneztem, de azert zavart egy kicsit, hogy azt mondta, hogy nincs ideje, majd a randevuirol kezdett meselni...Most egyutt dolgozunk es kaptunk egy projektet, aminek nincsenek a keretei szigoruan meghatarozva(az, hogy hogyan erjuk el a celt pontosan).A tervezes reszeben a kollegam nem nagyon vett reszt, sokszor azt mondta, hogy o ezt nem tudja, es nem fuzott a dologhoz erdemleges szellemi erteket.Konkretan folyamatosan arra var, hogy en majd megmondom, hogy mit csinaljunk, kitalalom, hogy hogyan legyen.En azota becsatlakoztam egy masik projektbe is(ot nem hivta a projelt tobbi tagja,szabadsagon volt)Most viszzajott a szabadsagrol es ramformedt egy nap utan, hogy szerinte en nem osztom meg vele amit csinalok a mi projektunkben, mikor mindig minden minden egy kozos szerveren volt tarolva.Tulajdonkeppen az a problemaja, hogy nem tud magatol kitalalni semmit, es nincs mit csinaljon es ez frusztralja amig en a masik projekten dolgozom/nem mondom meg neki, hogy mi a kovetkezo lepes.Nem tudom hogyan kezeljem ezt a szituaciot, nagyon idegesit a csaj. Amikor ramformedt, felemelte a hangjat, es a szemet forgatta, en nagyon higgadtan kezeltem a helyzetet.

Tulajdonkeppen mint szemely eddig kedveltem mert vicces, es sokat hulyeskedtunk, de nagyon azt latom rajta, hogy baromi lusta es masokkal akarja elvegeztetni a munkajat, mert "o azt nem tudja megcsinalni" ill "neki nincs gyakorlata".A kurzuson is betalalt maganak egy sracot, akirol mindent lemasolhatott gyakorlatilag.

Szamomra nagyon kellemetlen ez az egesz mert meg o akar most engem rossznak beallitani, es kellemetlen legkort teremtett a nezetelteresunk.Nem akarok semmitsem felhanytorgatni vagy ot baszogatni, csak megoldani a helyzetet, de ugy, hogy az nekem is jo legyen.Otletek?:)

2023. okt. 27. 12:52
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Megmodom mi lesz, mert sokszor jártam hasonló cipőben, a legtöbb esetben a lusta másokon élősködő kollégák túlélik az elbocsátást, mivel nem nagyon dolgoznak, így hibázni se hibáznak, a főnöknek meg előadják a közös eredményeket sajatjukként. Valószínű ha jobban dolgozol mint ő, néhány éven belül lesz egy minimális eltérés a fizetések között a te javadra, esetleg némi plusz pénzért eloleptetnek, de a valódi győztes a lusta kolléga, aki bár kevesebbet keres de előbb utóbb nem is várnak el tőle semmit se. Viszont te leszel a vesztes , aki mindent megcsinal, és te leszel aki majd ért mindenhez.
2023. dec. 12. 12:24
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
Ja és a lusták általában irigyek is lesznek , hogy ha ők kevesebbet keresnek, de ez egy csöppet se motiválja őket jobb munkavégzésre, hanem pont igazolják amit szajkoznak, hogy majd az okos xy megoldja úgyis többet keres, vagy mert ő a csoportvezető stb. Plusz szépen játsszák a sertodottet, hogy bennük nem bízik a vezetes, hogy nem kapnak olyan feladatokat, hogy bizonyíhatnának, de valójában pont örülnek ennek a béna állapotnak. Amúgy én sokszor keruletem ilyen helyzetbe, és a vezetőség sajnos ha látta is ki a gyenge láncszem, általában mégha indokolt volt sem küldte el, helyette ha volt olyan aki el tudta végezni más munkáját is, akkor ok elégedettek voltak, mert végülis ok a cég érdekét nézik, az pedig működik. És persze az ember nem akarja a kollégáit besarozni a vezetőség előtt, mert igazából a vezetőség pont azért van hogy ezeket észrevegye és tegyen ellene, de a tapasztalat az hogy bár látják, igazából nem tesznek ellene.
2023. dec. 12. 12:33
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként a legjobb amit tehetsz, hogy miután kvázi bizonyítottal és érzed a bizalmat megkered a főnököt hogy a lusta kollegaddal ne kelljen közös projekteket csinálnod. Addig meg turd el a helyzetet.
2023. dec. 12. 12:36
 14/18 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy ez csak annyira kellemetlen...

Elmentem egy het szabadsagra, es amikor visszajottem kozolte, hogy o nem csinalt semmit, mert ram vart.1 hetig nem csinalt semmit!

Ekkor mondtam, neki, hogy pfu ez nagyon nem mukodik kozottunk, fogok irni a fonokunknek, hogy legyszives rakjon mar valakit mellenk, aki tud minket terelgetni, mert en nem vagyok a fonoke, nem fogm a munkajat ellenorizni, sem feladatokat kiszabni.Vagy, hogy csak az egyikunk folytassa a feladatot...persze utana nem irtam, mert nem akarom besarozni, kibaszni vele.

Konkretan a beszelgetesubk alatt ugy viselkedett mint egy kisgyerek.Ilyen kisgyerek hangott vett elo, es ugy mondta, hogy :Jaaj de nem tudtammm stb...wtf

A szabadsagom elott volt egy meetingunk valakivel aki probalt segiteni, hogy mit csinaljunk, azt hittem, hogy tiszta sor a terv, de nem... o ram vart, hogy visszajojjek a szabadsagomrol.Azt hittem h agyverzest kapok :D

Neki nincs mas dolga, konkretan SEMMIT nem csinalt abban az egy hetben.Mondom en ezt nem hiszem el.De mivel nem kell senkinek sem jelenteni, h mit csinalunk stb, igy az, h megjelent az irodaban, bezarkozott a mi szobankba az, mar "dolgozast" jelentett.

Elmeletileg most meg mindketten probaidon vagyunk.Remelem ,hogy a probaido vegen egyutt osszeulunk egy kozos megbeszelesre \ eflektalasra ahol mindketten elmondhatjuk, hogy mit csinaltunk a probaido alatt es akkor majd a foni magatol meglatja, hogy mi is a helyzet...Ha ot is felveszik ,akkor majd mondom, hogy egy projekt, ahol csak ketten vagyunk, szamomra nem leehtseges ...

2023. dec. 22. 13:11
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

“az a problemaja, hogy nem tud magatol kitalalni semmit, es nincs mit csinaljon es ez frusztralja amig en a masik projekten dolgozom/nem mondom meg neki, hogy mi a kovetkezo lepes.”

Főnökkel hármasban leülni és tisztázni.

A “kollégád” a hátadon akar teljesíteni.

Az ilyenek előbb-utóbb kisfőnökké avanzsáltatják magukat, s akkor már utasítanak, hogy helyettük végezd el a feladatot, aminek sikerét ő fölözi le, ha pedig sikertelen, akkor rád húzza.

Szabadulj meg tőle. Próbáld meggyőzni a főnököt, hogy adjanak neki önálló munkát. Te úgyis más terven dolgozol a másik csoporttal.

Így kiugrik, hogy a kedves parazita kollégád nem ért semmihez.

2024. márc. 5. 06:21
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Igen most játsza az áldozatot, de valójában te vagy kiszolgáltatott szituban. Ha kirugatod vagy feletteshez mész szólni, tuti hogy elhíreszteli hogy köpönyegforgató vagy és ellened fordítja a többieket. Mondanám, hogy tűrd el ha tudod. De nehéz lesz. Felmondani meg emiatt felesleges,máshol is lesznek ilyenek. Max vele tudsz beszélni hátha. De az sem biztos hogy segít. Az hogy nem ért semmihez az még elmegy, de ha rólad híresztel kamu dolgokat az már rossz indulat. Mondd meg neki, hogy figyeljen szívesen segítesz, de egyedül nem tudod megoldani, jó lenne ha többet segítene, de csak akkor tudtok együtt dolgozni, ha ő is partner ebben, mert az hogy másoknak kibeszél az nem együttműködés hanem támadás. És ha baja van veled akkor azt neked mondja. Ahogyan most te is neki. Hátha.
2024. márc. 5. 13:10
 17/18 NTBS ***** válasza:

Mi lett végül.

Egyébként inkább egyedül csinálnám mint párban.

szept. 27. 18:01
 18/18 A kérdező kommentje:

Vègül vègig "csinaltuk" a feladatot.O a vegen majdnem semmit bem tudott felmutatanina "munkajabol", de azt mondta a fonoknek, hogy az o munkajabol a vegere "alig maradt valami", mert le kellett roviditenunk.(Az igaz mondjuk, hogy le kellett röviditeni, de az nem, hogy az o munkajat vagtuk ki...) 😆 Ehhez nem szoltam semmit, mert ugy voltam vele, h ha azt mondjak , hogy a kovetkezo feladatot is egyutt csinaljuk akkor, azt mondtam volna, hogy nem es kesz.Azota mar teljesen mas projekten dolgozunk.Raadasul a szobàbol ahol egyutt voltunk is àtraktàk egy màsikba, ugyhogy visszanyertem a lelki bèkèm 😅😌

Viszont lattam a mostani kollegain is, hogy turelmetlenul beszelnek vele, mert mar ok is rajottek, hogy mi van.

szept. 28. 23:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!