Ha irodai főnökök vagytok, vagy lennétek, és az egyik beosztottatok (aki ugyancsak irodai dolgozó) ittasan jelenne meg a munkahelyen, első ilyen alkalommal elbocsátanátok?
Én jártam úgy, hogy buli után hazamentem, aludtam négy órát, és meglepően frissen és boldogan ébredtem, de nem nagyon foglalkoztam vele, mentem dolgozni. Random szondáztatásra kiválasztottak, akkor dolgoztam ott két éve, akkor történt ilyen először. Sípol. Kérdezték, hogy mit ittam, mondtam, hogy igazából előző este ünnepeltünk egy születésnapot (szombat hajnal volt), gondolom, még maradt bennem valamennyi.
Meglepődtem, mikor megtudtam, hogy a "maradt bennem valamennyi", az konkrétan 0.8 volt. Én nem éreztem magam részegnek, és a kollégák, főnökök szerint nem is tűntem annak, ha nem választanak ki random szondára, akkor simán ledolgozom így a napot. Mint korábban már tettem is párszor valószínűleg.
Nem rúgtak ki, hazaküldtek egy írásbelivel, hazafelé menet vettem egy szondát, azóta, ha egy pohárnál többet ittam, és/vagy nem aludtam sokat az ital után, akkor megfújom. Ha nem 0.0, akkor beteget jelentek.
A saját szondát egyébként ajánlom mindenkinek, aki vezet, vagy műszakozik, nem is drága (én egy tízesért vettem az enyémet), bőven megszolgálta az árát. Legutóbb egy nyársalós kerti partyn fújtam meg este 8-kor, 0.2 volt, mondom akkor hogyne férne bele még egy pálinka-sör kör. De mikor este 11-kor már 0.7 volt, úgy, hogy reggel 9-re mentem dolgozni, akkor inkább csak kólát kértem.
Irodában csak egyetem alatt dolgoztam, diákként (adminisztrátorok voltunk, a monoton szart sózták ránk), hát mi oda bulika után mentünk néha nyílegyenesen és ott zuhanyoztunk le. Soha senki nem kérdezett semmit, de nekem pl. fél éven át annyi volt a dolgom, hogy 250 darab papírt beszkenneljek, és mikor feljön a képernyőn a scan, akkor egy dobozba beírjam az ügyszámot, és üssek egy entert. Néha beküldtek, hogy keressek meg egy dokumentumot, amire rosszul lett felvíve az ügyszám. Semmi felelősség nem volt rajtam, akár munkában is ihattam volna, ezt akkor is meg tudtam volna csinálni. De ez akkor volt, és ott is az állandó dolgozókon nagy nyomás volt, nekik gondolkodni is kellett, nem csak biorobotok voltak, illetve rajtam is nagy felelősség van a mostani munkahelyemen, nem mennék be részegen.
Ami szerintem nagyon nem mindegy:
1) Egyszeri esetről van szó, pl még ittas előző napról, vagy most az egyszer történt valami olyan, ami miatt jó ötletnek tartotta beverni a csavaroskiflit munka előtt;
2) Már legalább másodjára fordul elő, és egyértelmű, hogy egy szokásról van szó. Minden nap (vagy viszonylag gyakran) indítja a napot a kőművesactimellel, csak eddig valahogy megúszta lebukás nélkül.
Első esetben én csak elbeszélgetnék vele, hogy ez volt az első és utolsó ilyen, és szerintem az első eset annyira meg is riad ilyenkor attól, hogy kirúghatják, meg szégyelli az esetet, hogy nem is lesz több ilyen. Második esetnél nincs miről beszélni.
Ez tipikusan "attól függ" kérdés. Két véglet van:
A) Józsi már 12 éve dolgozik a cégnél becsületesen és valamelyik reggel kialvatlanul és még aznaposan jön be a legénybúcsúja után. Hátbaveregetném, megmondanám neki, hogy húzzál haza a francba, te csibész, aztán kész.
B) Pista próbaidő alatt, teljesen munkaképtelen állapotban jelenik meg. Hát minimum egy nagyon komoly beszélgetés lenne a jutalma, esélyesen azzal, hogy holnap már nem kell bejönnie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!