Milyen munkák vannak veszélyben a technológiai fejlődés, automatizáció miatt?
Szerintem mindenki. Mindenre képesek lesznek a robotok, deepfake. Még nagyon személyes tartalmak gyártására is, imitált egyéniségek is lesznek.
Ez most egy világkorszak váltás lesz. Szóval szerintem a legjobb, ha saját magad el tudod tartani a földeden, bár azt is el akarják majd venni (ezt nem én mondom, hanem a hírek, nyilatkozatok azoktól, akik el akarják venni, világgazdasági fórum, stb.)
Adminisztratív munkák (hr, pénzügy, adatrögzítő), kasszás (áruházban, moziban, kb bárhol), postás, futár, call center, diszpécser, ügyfélszolgálat, gyár, asztalos, takarító.
Az emberközeli szakmák maradnak. Tanító, ápoló, pszichológus.
Olvastam egy könyvet, ahol említették, hogy eddig minden ipari forradalomra jellemző volt, hogy a legalacsonyabban képzett emberek munkája veszett el, de most ez nagyon nem biztos, hogy így lesz.
Olyan munkahelyek szűnhetnek meg, mint háziorvos, radiológus, bőrgyógyász, könyvelő, ingatlanos ügyvéd, adminisztratív dolgozó, helpdeskes, marketing szövegíró, webdesigner, targoncavezető, kamionsofőr. Eközben a kőműves, ács, villanyszerelő, óvónő kvázi biztonságban van.
A betanított biodroidok, akiket igazából bárki és bármi képes helyettesíteni.
Nézd meg a Gyetván Csaba által készített filmet az audiról.Automata robotok viszik az alkatrészeket az 1ik állomásról a 2.ikra.. ezt jó pár éve még ember tolta kiskocsikon.
"A betanított biodroidok, akiket igazából bárki és bármi képes helyettesíteni."
Pontosan ez a naiv tévedés, amiben sokan ringatják magukat. A ChatGPT simán elkészít neked egy prezentációt, megcsinál egy egyszerűbb weboldalt, megír egy rövid újságcikket, ír python kódot - egyéb kódot is, csak példa volt - vagy vesz fel rendeléseket, reklamációkat. Az AI gyorsabban és jobban elemez ki jogi szerződéseket, mint az ügyvédek, úgy diagnosztizál, mint a háziorvos, vagy a radiológus.
Penztaros. De meg is erdemlik,annyiszor atvagtak.
Ugyfelszllgalatos mobiltelefon tarsasagnal. Az emberek nem akartak felvenni a telot,de a robit legabb felveszi es dolgozik!!
Lényegében semelyik munkakör sincs biztonságban.
A probléma gyökere, hogy a gépesítés a megbízhatóságról, emberi eredetű problémák kiküszöböléséről, hatékonyságról, megbízható, állandó minőségről szólnak, szólnának. Az emberek kiváltásával viszont megszűnik a lényegében bármikor, bármiért, bármire, bármilyen mértékben adóztatható, lehúzható közeg - és itt a kör be is zárul, gondolja mindenki tovább a saját szája íze, képességei függvényében!
És akik megtervezik, kivitelezik ezt az egészet, azok is idővel le lesznek cserélve gépekre!
Ettől csak még izgalmasabb lesz!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!