A munkáltató kirúgását köteles vagyok elfogadni? Ha nem akkor mit tehetek annak érdekében, hogy inkább közös megegyezéssel rúgjanak ki?
Az utóbbi időben eléggé ingatagnak látszik a helyzetem. Nem közlik velem, hogy kifelé áll a szénám, de érződik a levegőben.
Kiosztott feladatok többségét egyedül nem tudom megoldani, a rám bízott területeken kaotikusság van, de már motivációm sincs.
Esélyes, hogy hamarosan közlik velem, hogy nincs tovább. Ha ez történne akkor köteles vagyok elfogadni a kirúgást vagy van kiskapu (pl. pereskedés esetére) amivel élhetek?
Igazából a munkáltató általi kirúgást akarom elkerülni, aminél még a közös megegyezéssel történő felmondás is ezerszer jobb a következő munkahelyem szempontjából (ha megkérdezik nem mindegy hogy miként távoztam).
Mire figyeljek?
Még egy kérdés: ha elsőre csak figyelmeztetnek, akkor az a legjobb, ha utána személyesen én adom be a felmondásomat elkerülve, hogy tuti ne ők rúgjanak ki?
"Nekem is az a baj, hogy egyre többet kell dolgozni és eddig csapatban el tudtam sumákolni a munkát, de már egyre több az egyéni felelősség."
XDDDDD Nem tudtam hogy te ilyen lógós vagy. Akkor tényleg mondj fel inkább te,ne várd meg míg kirúgnak, de most szólok hogy ezzel a sumák hozzáállással sehol nem leszel hosszú életű
"És ha fegyelmivel rúgnak ki (miközben azt gondolom jogtalanul) az ellen tehetek vmit? Vagy olyankor mire figyeljek?
Ha azonnali hatályú felmondást közöl a munkáltató veled, akkor annak közlését követő 30 napon belül nyújthatsz csak be a bíróságra ellene keresetet, ha szerinted jogellenesen bocsátott el. A határidő jogvesztő!
Mikor lehet azonnali hatállyal felmondani egy dolgozónak (próbaidőn kívül)?
Ha
- a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségedet szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszeged, vagy
- egyébként olyan magatartást tanúsítasz, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
Az első bekezdésben leírtaknak egyszerre kell teljesülniük!
Ha nincs meg a fenti oka a munkáltatónak, akkor jogellenes a felmondása. Az azonnali hatályú felmondás indoklása mindig kötelező bármelyik fél lépi is azt meg. Az indok nem lehet általános jellegű, konkrétan meg kell jelölni azt, hogy milyen esemény vezetett hozzá. A felmondásban a jogorvoslati lehetőségre is fel kell hívni a dolgozó figyelmét.
"A munkáltató kirúgását köteles vagyok elfogadni?"
Ezt nem kell elfogadni, mivel a felmondás egy egyoldalú jognyilatkozat. Ez annyit jelent, nem kell a másik fél beleegyezése hozzá.
"Ha nem akkor mit tehetek annak érdekében, hogy inkább közös megegyezéssel rúgjanak ki?"
Közös megegyezéses kirúgás nem létező fogalom. Közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés létezik, de ahhoz mind a két fél közreműködése szükséges. Ha az egyik fél nem akarja, akkor nyilván ez nem tud létrejönni.
"Eleve elégtelen munkavégzés miatt kirúghatnak fegyelmivel?"
Fegyelmihez a fenti feltételek szükségesek. Nincs közte az elégtelen munkavégzés. Ha emiatt bocsátana el a munkáltató, akkor azt csak "sima" felmondással léphetné meg. Ott is kell indoklás a részéről!
Gyakorlatilag úgy működik a dolog, (úgy kellene működnie), hogy ha valamelyik dolgozó munkájával nincs megelégedve a munkáltató, akkor azt jelzi neki (többnyire írásban), felhívva a figyelmét rá, hogy adott esetben elbocsátja miatta.
Ezekre azért van szükség, hogy a támadhatóságot védjük.
Normális helyeken fegyelmi eljárásokat folytatnak le, mielőtt megszabadulnak egy-egy dolgozótól, ha olyan a helyzet. Ezt is azért tesszük, hogy védjük a cég fenekét egy dolgozói per esetén.
Pista sűrűn ittassan jelent meg. Szonda elszíneződött. Nem "rúgtuk" ki rögtön, írásban figyelmeztettük, hogy a következő alkalommal azonnalival elbocsátjuk, mert súlyos gondatlanságból megszegi a munkavédelmi szabályokat, amivel veszélyezteti nem csak a saját, hanem a kollégái életét, testi épségét. Ne tudjon arra hivatkozni, hogy nem jeleztük neki, piásan nem lehet munkába jönni. :)
Kacifántos munkaügyi perek vannak ám...
#13: Köszönöm a részletes választ. Tehát ha jól értem, akkor ha béna vagyok/elrontok valamit és nem elégedettek velem a munkavégzés miatt, akkor abból sosem lesz/lehet fegyelmi kirúgás?
Azt mindenképp el akarom kerülni, mert utána tényleg feketelistára fogok kerülni és sosem fognak többet alkalmazni ha jól gondolom.
MT ezt írja:
"A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet."
A felmondás indoka (sima/hagyományos). Nem pedig az azonnali hatályú felmondás indoka.
Az azonnali hatályú felmondáshoz fentebb leírtam a szükséges feltételeket. Ha azok nem teljesülnek, akkor csak "sima" felmondás jöhet szóba ahhoz, hogy a dolgozótól megszabaduljanak.
"Azt mindenképp el akarom kerülni, mert utána tényleg feketelistára fogok kerülni és sosem fognak többet alkalmazni ha jól gondolom."
Ezt nem tudom, hogy miből gondolod.
Attól, hogy valakit a munkáltatója azonnali hatállyal bocsát el, még nem biztos, hogy az az azonnali hatályú felmondás jogszerű volt. Ha ilyesmiből egy következő munkáltató bárminemű következtetést von le úgy, hogy csak feltételezésekre alapít, akkor azzal nagy problémák vannak. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!