Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Ha a csapból is az folyik,...

Ha a csapból is az folyik, hogy a mérnökök és informatikusok és közgazdászok annyira keresettek, akkor miért tart hosszú hónapokig az álláskeresés?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy egy élelmiszermérnök és villamosmérnök nem említhetők egy lapon, csakúgy, mint sok közgazdász szak sem, de próbáljunk meg az arany középútra koncentrálni. Nézegettem álláshirdetéseket és több olyat is találtam, ami már 2-3 hónapja lett meghirdetve. Ilyenkor felmerült bennem, hogy vagy ennyire nincs jelentkező (amit enyhén szólva kétlek) vagy ilyen magasak a jelentkezőkkel támasztott elvárások. Mit gondoltok? Van valakinek személyes tapasztalata?

2023. jan. 9. 11:16
1 2 3
 21/24 totolala válasza:
#17-eske, ha akkora nagy májer lennél aminek itt előadod magad, hogy annyit kérsz amennyit akarsz, akkor nem GYK-eken válaszolgatnál kisgyerekek kérdéseire, izzadtságszagúan, hogy "de higyjétek márel, hogy én mennyire értek ehhez".
2023. jan. 12. 11:52
 22/24 anonim ***** válasza:
100%

Függetlenül, hogy hencegésnek szánta vagy sem (nekem nem tűnt annak), ez a szakma így működik. Az első rossz munkahelyed elviseled a tapasztalatért, utána reális keretek között tényleg jókat lehet alkudni.

Szerintem csak amiatt írta, hogy szemléltesse, mindenki alulról kezdi és kifizetődő, ha 0 tapasztalatra nem akkora a pofád, mint egy ház.

2023. jan. 12. 12:04
 23/24 anonim ***** válasza:
100%

Sokan beleesnek abba a csapdába hogy azt hiszik elvégzik az egyetemet, kapnak egy diplomát és emiatt a cégek kapkodni fognak érte. Azzal hogy van 1 diplomád de semmi szakmai tapasztalatod nagyon nagy kockázat vagy a cégeknek mert az első x hónapban ameddig betanulsz biztosan nem termelsz nyereséget, sőt kifejezetten veszteséges vagy mert fizeti a fizetésedet a cég + a senior kollégádét is aki segít betanulni / mentorál az elején (nyilván ezidő alatt ő sem végez profittermelő tevékenységet). Aztán lehet hogy 3 hónap próbaidőszak után megfogod és felállsz a cégtől bármilyen okból kifolyólag vagy a cég szabadul meg tőled mert gyenge képességű vagy. Ez teljesen veszteséges a cégeknek ezért kérik hogy legyen valami tapasztalatod és ne teljesen 0-ról kelljen betanítani.

Ezt egyébként nagyon könnyen el tudod érni csak ki kell használni az egyetem nyújtotta lehetőségeket. Például: szakmai gyakorlat, TDK, erősebb szakdolgozat, kutatómunkába csatlakozás, gyakornoki tevékenység, demonstrátorkodás. Hidd el ha már az egyetemről kiesve nem csak annyi szerepel az önéletrajzodban hogy diplomád van, hanem mellette részletezni tudod az egyetemen végzett tevékenységedet az már kiemel az átlagból és teljesen jó kiindulópont. Én mérnökinfó diplomával, 1 év demonstrátori tevékenységgel, TDK 2. helyezéssel és egy szoftverfejlesztéssel kapcsolatos szakdogával 2 hét alatt helyezkedtem el bruttó 750k-ért az első főállású helyemen junior poziban egy multinál.

Másik járható út ahogy többen említették ha végképp nincs semmi szakmai tapasztalatod akkor lejjebb kell adni az elvárásokból és alacsonyabb bérért elvállalni a munkát, rövid idő alatt úgyis fel fog emelkedni a fizetésed, ha mást nem cégváltással amikor már van tapasztalatod.

2023. jan. 12. 17:44
 24/24 anonim válasza:
100%
Ha nem csak papírod van, hanem értesz is dolgokhoz (meg tudod írni jól a kapott tesztet, tudsz mutatni saját kódot pl. a github oldaladon, szóbeli interjún tudsz teljesíteni) és van elégséges angol nyelvtudásod, akkor igen is kifejezetten könnyű informatikusként elhelyezkedni. Nekem nem sok, fél év gyakornoki tapasztalatom volt, a jelentkezéstől számítva 2 héten belül már szerződést írtam alá. És egyetlen olyan cég sem volt, ahova jelentkeztem és ne kerestek volna meg, hogy behívjanak interjúzni. A legtöbb szaktársam szintén egy hónapon belül talált munkát és volt lehetősége választani is, hogy melyik cég volt a legszimpatikusabb. Mindenkinél a 600-900 br sávban van a fizu. Egy álláshirdetés azért is lehet kint sokáig, mert a jelentkezőknek nem olyan szimpi (alacsonyabb fizetés, cafeteria hiánya, nem jó elhelyezkedés, nincs ho, elavult tech stack stb).
2023. jan. 14. 17:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!