Ha a csapból is az folyik, hogy a mérnökök és informatikusok és közgazdászok annyira keresettek, akkor miért tart hosszú hónapokig az álláskeresés?
Függetlenül, hogy hencegésnek szánta vagy sem (nekem nem tűnt annak), ez a szakma így működik. Az első rossz munkahelyed elviseled a tapasztalatért, utána reális keretek között tényleg jókat lehet alkudni.
Szerintem csak amiatt írta, hogy szemléltesse, mindenki alulról kezdi és kifizetődő, ha 0 tapasztalatra nem akkora a pofád, mint egy ház.
Sokan beleesnek abba a csapdába hogy azt hiszik elvégzik az egyetemet, kapnak egy diplomát és emiatt a cégek kapkodni fognak érte. Azzal hogy van 1 diplomád de semmi szakmai tapasztalatod nagyon nagy kockázat vagy a cégeknek mert az első x hónapban ameddig betanulsz biztosan nem termelsz nyereséget, sőt kifejezetten veszteséges vagy mert fizeti a fizetésedet a cég + a senior kollégádét is aki segít betanulni / mentorál az elején (nyilván ezidő alatt ő sem végez profittermelő tevékenységet). Aztán lehet hogy 3 hónap próbaidőszak után megfogod és felállsz a cégtől bármilyen okból kifolyólag vagy a cég szabadul meg tőled mert gyenge képességű vagy. Ez teljesen veszteséges a cégeknek ezért kérik hogy legyen valami tapasztalatod és ne teljesen 0-ról kelljen betanítani.
Ezt egyébként nagyon könnyen el tudod érni csak ki kell használni az egyetem nyújtotta lehetőségeket. Például: szakmai gyakorlat, TDK, erősebb szakdolgozat, kutatómunkába csatlakozás, gyakornoki tevékenység, demonstrátorkodás. Hidd el ha már az egyetemről kiesve nem csak annyi szerepel az önéletrajzodban hogy diplomád van, hanem mellette részletezni tudod az egyetemen végzett tevékenységedet az már kiemel az átlagból és teljesen jó kiindulópont. Én mérnökinfó diplomával, 1 év demonstrátori tevékenységgel, TDK 2. helyezéssel és egy szoftverfejlesztéssel kapcsolatos szakdogával 2 hét alatt helyezkedtem el bruttó 750k-ért az első főállású helyemen junior poziban egy multinál.
Másik járható út ahogy többen említették ha végképp nincs semmi szakmai tapasztalatod akkor lejjebb kell adni az elvárásokból és alacsonyabb bérért elvállalni a munkát, rövid idő alatt úgyis fel fog emelkedni a fizetésed, ha mást nem cégváltással amikor már van tapasztalatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!