Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Hogy oldjátok meg a szabit,...

Hogy oldjátok meg a szabit, ha kevesen vagytok és a többieknek sokkal több a szabadnapja?

Figyelt kérdés

Hárman vagyunk egy csapatban. Nekem van 22 nap szabim, a két kollégámnak 45+ nap.

Az a baj hogy szinte bármikor akarnék szabira menni, akkorra ők már írtak ki. Nem tűnhetünk el egyszerre mind, valakinek muszáj melóznia.

Most pl az ünnepek előtt is, után is szabin lesznek, szóval én már nem tudok szabit kivenni.

A főnök megoldása az hogy menjünk mind szabira nyugodtan, de azért tartsunk ügyeletet.... Hát én nem azért veszek ki szabit hogy korán kelljen kelnem és egész nap a gép közelében ücsörögni.

Az ünnepek (értsd: bármilyen szabadnapos ünnep) környéke esélytelen hogy nyugodtan teljen, meg ha van rövid hét akkor azt se tudom kivenni (nekem ugye nem mindegy hogy meg tudok-e spórolni 1-2 napot). 😥

Eléggé zavar, hogy folyton nekem kell húznom csak az igát amíg a többiek otthon pihiznek. :(

Erre van bármilyen megoldás, vagy csak az esetleges munkahelyváltás?

2022. dec. 9. 13:15
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%

De ki ügyel? Azt hogyan döntitek el?

Aki ügyel, az nincs teljes értékű szabadságon.

Pl. el sem utazhat.

Így nincs sok értelme az egésznek.

2022. dec. 9. 13:59
 12/26 A kérdező kommentje:

Felosztjuk. A halottak napja hét az 3 munkanap volt, mindenki ügyelt 1-1 napot.

És igen, így nincs sok értelme. Akkor egyszer jó volt mert 9 napig otthon lehettem egy nap ügyelettel, de nem akarok ebből rendszert csinálni.

(Korábban többen voltunk, ez csak most nyár óta probléma)

2022. dec. 9. 14:05
 13/26 anonim ***** válasza:

A többieket ez nem zavarja?

Azért ragaszkodnak a teljes hét szabihoz, hogy ne mehessenek sehová?

Ennél még az is jobb lenne, ha egyszer egyvalaki, másszor másvalaki ügyelné végig a hetet. De az nem is igazi szabi, nem is értem, hogyan lehet ilyet csinálni.

2022. dec. 9. 14:10
 14/26 anonim ***** válasza:
46%
Alap 20, életkor után max 10, tartós betegségre 5, gyerekre max 7, eddig 42. Szóval a 3 fős csapatból 2 fő 45 év feletti tartós beteg 3+ gyerekkel akik még ezen felül is extra szabadnapokat kapnak valami egyéb bajaik miatt. Hát, mondjuk úgy hogy elég valószínűtlen helyzet.
2022. dec. 9. 14:11
 15/26 A kérdező kommentje:

Nekik teljesen jó, mert van további huszon-x napjuk kb amikor nekem nincs szabim és rendesen dolgozok akkor meg ők el tudnak utazni.

Nekem semmire nem jár plusz szabi úgyhogy nem tudom biztosan hogy mikre lehet kapni, de igen, több gyerek, érzékszervi károsodás + több tartós betegség + a gyerekeknek is vannak eü. bajaik + vezetői bónusz nap + özvegy is az egyik, fene tudja mik után jár. Nem faggattam őket erről. Nem ez lenne a kérdés lényege.

2022. dec. 9. 14:15
 16/26 A kérdező kommentje:

#15 kieg

Plusz mi kulturális intézmény vagyunk, korábban nem a munka törvénykönyve szerint jártak a szabik, és azt hiszem ezt valahogy megoldották hogy megmaradjanak a plusz szabadnapok amikor elvesztettük a közalkalmazotti státust.

2022. dec. 9. 14:17
 17/26 anonim ***** válasza:
0%
Hát akkor úgy néz ki van elég baja annak a másik kettőnek. Nekem nem tűnik igazságtalannak az a vezetői hozzáállás, hogy mindenki akkor megy szabadságra mikor akar ha ügyeletet egyenlő mértékben vállalnak. Ha nem akarsz ügyelni akkor vegyél ki akkor szabit amikor ők nem.
2022. dec. 9. 14:25
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Ez az ügyelet eleve nem is törvényes.

Vagy szabin vagy, vagy ügyelsz. Az ügyeletet nem kell teljes órában elszámolni (biztos erre is megvannak a szabályok), de az törvényellenes, hogy kiírt szabadságon ügyeletre köteleznek.

2022. dec. 9. 14:51
 19/26 anonim ***** válasza:
18 Persze lehet pattogni hogy nem törvényes az, ami most éppen a dolgozónak kedvező, és törvényessé lehet tenni azzal hogy a dolgozónak aztán nem lesz kedvezőbb. Jelen esetben az alternatíva az, hogy a munkáltató úgy adja ki a szabadságot hogy mindig legyen bent valaki, akkor is ha egyébként mindenki szabira akart volna menni. Oszt akkor nem kell ügyelni.
2022. dec. 9. 15:01
 20/26 A kérdező kommentje:

"Ha nem akarsz ügyelni akkor vegyél ki akkor szabit amikor ők nem."

De ilyet nem tudok kb... Mint írtam, most az ünnepek előtt, se utána nem tudok így szabira menni. A rövid heteken se, stb.

Most pl nem tudom hogy mi lesz, direkt tartalékoltam pár napot idén év végére hogy tudjak otthon készülni a karácsonyra, de ugye nem tudom kivenni és január elején se, de másképp meg nem vihetem át a jövő évre szóval nem tudom hogy most mi lesz azzal a pár nap megspórolt szabimmal... (Csak úgy vihetjük át köv. évre, ha jan 1 után otthon maradunk megszakítás nélkül. Szóval a második héten már nem használhatom azt a szabim)

2022. dec. 9. 16:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!