Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Tippek irodába járás "túlélésé...

Tippek irodába járás "túlélésére"?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy sokan szeretnek bejárni az irodába és nem szeretik a home officet, leginkább azért, mert a covid alatt is otthon kellett dolgozniuk és akkor még délután se mehettek sehova és sok volt a bezártság. De kérlek értsétek meg, hogy van, akinek a HO testhezállóbb.

Nos nekem a járvány kirobbanásakor olyan munkahelyem volt, ahol még a legnagyobb fertőzöttségben sem lehetett home officeban dolgozni. Egy éve váltottam, akkor pont újra magasak voltak a számok, eleinte heti egy bejárás volt, aztán nulla. Semmit nem élveztem annyira, mint azt az időszakot :D 4 hónapig tartott, aztán bevezették a hibridet, heti kettőt kell bejárnom. Ez nem tűnik soknak, de én utálom ezen okok miatt:

2 órával hamarabb kelek, mint HO ban és 11 órát vagyok összesen távol.

Az utazás 2,5 óra összesen BKK val, 4 átszállással (mármint oda 4, vissza is 4). Kocsival is mehetnék, de akkor napi 4000 Ft a parkolás.

A munkatársak alapvetően jófejek, de mindenbe beleszólnak, sokszor idegesítőek, figyelik mindenki minden lépését.

Ha mondjuk hamarabb végzek, akkor vagy még többet dolgozom, mint kötelezően kéne, vagy el kell játszanom, hogy sok a dolgom.

Már a nap felére lemerülök, de a nap végére tényleg zombi vagyok. Ha otthon dolgozom, délután szívesen megyek el.

A párom teljes home officeos, nagyon szeretem, amikor szünetekben át tudok menni a másik szobába kicsit vele lenni. Ez ugye nincs az irodában, ott a szünetekben csak mobilozni lehet.

Rohadt hideg van bent, nyáron is az volt, télen meg a drága fűtés miatt méginkább az lesz...

Azt veszem észre, hogyha be kell menni másnap, akkor már előre szomorkodok, ha felkelek éjszaka, félek, hogy perceken belül megszólal az ébresztő. Bent nem vagyok jól, ez meg is látszik rajtam és akkor a többiek kérdezgetik, hogy mi a baj, van, aki viccelődik is rajtam, mert tudja, hogy nem szeretek bejárni, mondja, hogy biztos otthon lennék egész nap és nem csinálnék semmit... Nos nem egészen, de igen otthonról dolgoznék, nekem jók az otthoni körülményeim.

Nézegettem más munkákat, de már nincs olyan, hogy teljes HO bele legyen írva. Nem IT-s vagyok, mint pl a párom, ebben a szektorban sok ilyen van, de más irodai munkáknál azt veszem észre, hogy már csak hibrid van vagy teljes bejárás.

Mit tegyek, hogy elviselhetőbb legyen a bejárás? Meg lehet ezt szokni? 8 hónap alatt nekem nem sikerült.

2022. okt. 28. 10:00
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
97%
Én is ebben a cipőben járok, szerintem vagy elviseljük vagy új helyet keresünk. Én is utálom hogy be kell járnunk újra.
2022. okt. 28. 10:21
 2/15 anonim ***** válasza:
0%

Itt azért sok dolgot nem értek.

"Ha mondjuk hamarabb végzek, akkor vagy még többet dolgozom, mint kötelezően kéne, vagy el kell játszanom, hogy sok a dolgom."

. HO-ban ez miért nincs így?

"A munkatársak alapvetően jófejek, de mindenbe beleszólnak, sokszor idegesítőek, figyelik mindenki minden lépését."

. Akkor mégsem jófejek. De ezt sem értem, miért csak az irodában van.

Szerintem pozitívum, hogy az ember egy kicsit kimozdul. Össze lehetne kötni más programmal, ha már úgyis bemész a városba. Nekem apám intő példa arra, hogy valaki 100%-ban HO-s legyen. Egyébként az előző munkahelyemen az egyik (amerikai) felettesem már régóta 100% HO-ban dolgozott, és szerintem ő zakkant meg a legjobban, mogorva lett, teljesen elveszítette a realitásérzékt (pl. rendszeresen fel volt háborodva, hogy miután ő több ezer kilométerrel arrébb költözött, korábban kel kelnie, mint előtte). Szóval ezzel is csak óvatosan hosszú távon.

Viszont csak magadat okolhatod, hogy egy enyire távol lévő munkahelyet választottál. Itt azért nem csak a HO a kérdés: egy közelebb lévő, nem toxikus munkakörnyezet nyilván neked sem okozna akkora gondot.

2022. okt. 28. 10:25
 3/15 anonim ***** válasza:
92%

"HO-ban ez miért nincs így?"

Ezt a kérdést nem igazán értem. Otthon amint végzek, neki tudok állni a házimunkának például, vagy leülni egy könyvvel, vagy egy film elé, stb. Sokkal kellemesebben, hasznosabban lehet eltölteni az időt, mint az irodában ücsörgéssel.

2022. okt. 28. 10:30
 4/15 anonim ***** válasza:
0%

"Ezt a kérdést nem igazán értem. Otthon amint végzek, neki tudok állni a házimunkának például, vagy leülni egy könyvvel, vagy egy film elé, stb. Sokkal kellemesebben, hasznosabban lehet eltölteni az időt, mint az irodában ücsörgéssel."

. Nem is neked kell érteni, hanem a kérdezőnek.

Arra vagyok kíváncsi, hogy náluk alap dolog, hogy megvan a napi munkamennyiség, és onnantól köteleően melegedni kell 17:30-ig, vagy igazából szólnia kellene a feletteséne, hogy van szabad kapacitása stb. Szóval a kérdés, miért is kell ott lennie, ha nincs munka. De ahogy említettem, a kérdés a kérdezőnek szól.

2022. okt. 28. 10:36
 5/15 anonim ***** válasza:
94%

Gondoltam válaszolok, mert 10000% ugyanúgy vagyok vele mint a kérdező, de oké akkor nem szóltam. :D

2022. okt. 28. 10:38
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

IT-s vagyok, de néha be kell járnunk. Laza a szabályzat, de néha be kell. Sőt, a legtöbb csapatnak direkt van bejárós napja.

Szerintem keress másik helyet mégiscsak, az a jobb, ha szeretsz bejárni.

Egyébként én pont azért szeretem a ho-t, mert bent nagyon melegem van az év minden évszakjában. Tegnap mondjuk elviselhető volt, mert legalább pólóban nem volt melegem. 😅

Az a covid előtti minden nap bejárós időből ismerős, hogy rosszul alszom, mert "félek" attól, hogy mindjárt csörög a vekker (hajnal 5-6 között).

2022. okt. 28. 10:45
 7/15 anonim ***** válasza:
97%

Az egy álom lenne, ha eljutna arra a szintre a világ, hogy mindenki olyan munkát végezhessen amiben jól érzi magát és ténylegesen van is mögötte teljesítmény. Ezt most a munkavégzés szempontjából írom.

Azt kellene megérteni, hogy nem minden ember egyforma, nem mindenkinek "fekszik" ugyanaz a felállás.

Valaki sokkal hatékonyabb home office-ban, vannak akiknek meg a munkahelyen végzett teljesítményük a nagyobb. Olyan ez minthogy vannak akik extrovertáltak, és vannak akik introvertáltak. Egyik sem jó vagy rossz, csak nem egyforma (más).

Ha lenne esze a munkáltatóknak akkor azt vizsgálnák, hogy kik azok akik sokkal jobb teljesítményt nyújtanak az otthoni munka során, és azoknak megengednék hogy otthonról dolgozzanak 100 %-ban.

Aki meg szeretne bejárni, az meg úgy dolgozzon. A hatékonyságnak és az elvégzett munka eredményének kellene mérvadónak lenni. De sajnos még nincsenek ilyen szinten a munkáltatók (vagy csak nagyon ritka).

Nem véletlenül lettek sokan magánvállalkozók. Azoknak az embereknek a nagy többsége sem tudta elviselni a munkahelyi légkört. És nem azért mert rosszak a kollégák (bár van olyan is), hanem mert hatékonyabban tud egyedül dolgozni (idegileg elfárad a munkahelyi környezetben, vagy az utazás során).

Úgyhogy a kérdező nincs egyedül ezzel a problémával. Van aki sosem fogja megszokni ezt igazán, hanem csak végigszenvedi a napot.

2022. okt. 28. 10:59
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
Én váltanék, már csak az utazási idő miatt is. Az vesz ki a legtöbbet a napból.
2022. okt. 28. 11:03
 9/15 A kérdező kommentje:

Nálunk van egy minimum követelmény, amit mindennap meg kell csinálni. Ha azzal kész vagy, akkor dolgozhatsz többet, majd a negyedéves bónuszodban meglátszik ez, de nem kötelező. Viszont ha bent vagyok, látják, ha nem csinálok semmit és a vezetők meg is mondják, hogy ez nem jó. Hiába végzek mondjuk 2 órával előbb a kötelezővel, bent kell maradnom munkaidő végéig, nem engednek haza, mert ez kötött. De otthon meg ahogy a másik válaszoló mondja, tudok házimunkázni, olvasni, pihenni, sorozatot nézni, a barátommal beszélgetni, ha nem zavarom, főzni, tulajdonképpen bármit.

A munkatársak meg csak irodában látnak, úgyhogy csak akkor tudnak figyelni és megszólni, ha bent vagyunk. Otthonról nem látják, hogy mit ebédelek, így nem mondják, hogy miért eszek egészségesen/egészségtelenül, sokat/keveset. Ez csak egy példa.

Azért kell ennyit utaznom a melóba, mert épp nem jár rendesen a metró (budapestiek értik a problémát), ezért sok az átszállás és hosszabb a menetidő. Amikor elvállaltam a munkát, úgy vállaltam el, hogy úgyis hamarosan járni fog rendesen. Aztán ezt is tologatják, elvileg márciusban már járni fog, akkor csak két átszállás lesz és feleannyi menetidő, de mondjuk legutóbb úgy volt, csúszik megint. Most már nem is követem... Egyszer csak lesz metrónk. Azt meg egy éve még nem tudtam, hogy ilyen drága lesz a parkolás.

Egyébként szoktam bejárós napokon menni ide oda (ezt is már észrevették és szóvá tették, hogy ritkán megyek hazafelé egyből), de annyira nem hasznos, mert nagyon fáradt vagyok. De ha home office van, akkor elég gyakran megyünk ide oda a barátommal, akkor van is kedvem.

2022. okt. 28. 11:07
 10/15 anonim ***** válasza:
100%
Az utazási idő miatt már rég váltottam volna. 11 órát távol lenni otthonról egy nyolcórás munkaidő esetén NEM normális.
2022. okt. 28. 11:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!