Kereskedelemben dolgozók, ti érzitek, hogy az inflációval csökken a vásárlási kedv, kevesebb a vevő?
Nem mindenhol van drágulás, például a minap jártam a Zarában. Rajta volt a ruhán az eredeti árcédula, 31-32 euró. Másikon, ugyanazon a ruhán, a forintos cédula: 9,995 forint.
Tehát, ha a valuta eladási árfolyamot néznék, lenne kb 14000 forint.
Viszont az Aldiban az árstoppos tej elfogyott, Lidl-ben szintén, és ha hoznak is kb. 1 nap alatt elkapkodják, szinte csak az fogy.
Szerintem a magyar nagyon szereti a hasát, és most raktároz be, nehogy még feljebb menjen az élelmiszer ára, és akkor még drágábban kell megvegye.
Csak körül kell nézni a boltokban. Egy kis töredéke a napi vásárlók száma annak, amennyien kb 10 éve jártak. Sőt, a tavalyihoz képest is. Mondták a régebben itt dolgozó kollégák, hogy hosszú sorok álltak mindennap, most egy hét alatt sem jön össze annyi vevő, mint anno egy nap alatt. Lakberendezési bolt..
De elég csak körbenézni napi bevásárlás közben. A polcokon az olcsóbb, legszükségesebb termékek sorai kifosztva. A drága, kevésbé szükséges még akciósan sem kell a fenének se.
Azt nem értem, kinek és miért éri meg inkább kidobni a kukába azt a temérdek árut, ahelyett, hogy adná megfizethető áron ?!
Állok a penny pénztárában, előttem egy pasas egy liter laktózmentes tejjel más nem volt nála
Mondom magamba: na erre kiváncsi vagyok, mennyi ez!
Beüti a pénztáros, majd megszólal (a pénztáros) "Tyűha egy liter laktózmentes tej hétszáz forint!"
Nagyot néztem
Hát sajnos nem dolgozó vagyok, de azért leírom a tapasztalataimat:
- Az egyik kedvenc helyi kebabosom most emelt árat. A kb. 1 éves ár több mint másfélszeresénél vagyunk most. Ez a hely eddig ebédidőben mindig dugig volt, az ételfutárok is tobdóztak előtte. Most ebédidőben kb. ketten voltak előttem, 2-3 perc alatt kiszolgáltak. Futárból egyet láttam összesen.
- Ha már éttermek: a munkahelyemre én sem, meg a legtöbb kollégám sem visz otthonról kaját, hanem a környék kifőzdéibe jártunk. Na, most ezek már elkezdtek látványosan bezárogatni, mindenhol már a tavalyi ár minimum másfélszeresénél vagyunk és a legeslegolcsóbb helyen egyre nagyobb a sor, máshol meg jelentősen csökkent a forgalom.
- Maradva a vendéglátásnál: még a covid alatt (meg előtte is) megengedtem magamnak azt a luxust sok ismerősömmel együtt, hogy heti 1-2 alkalommal is rendeltem Wolt-ról vagy Foodpandáról vacsit. Most direkt megnéztem, hogy mikor rendeltem utoljára ezekről: május 15-én, amikor egy barátommal közösen rendeltünk vacsit egy filmezéshez...
- A családban felújítás van, most eléggé pörög mindenhol minden a különböző támogatások miatt, de ennek ellenére minden szaki meglepően hamar kijött. A villanyszerelő panaszkodott is, hogy munka lenne dögivel, de nem lehet kapni napelemeket és kb. mindenki azt szeretne, szóval a kicsi munkákra is ugrik.
Ennek ellenére tudok a fentieknek ellentmondó példát is: hotelben dolgozó barátom szerint a brutálisan megemelt árak ellenére is ömlenek a vendégek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!