Miért látok egyre kevesebb huszonévest és egyre több negyven felettit dolgozni ilyen helyeken mint pl. bolt, pénztár, újságos, ügyfélszolgálat,valutaváltó Magyarországon?
Én mondjuk rengeteg fiatalt látok a felsorolt szakmákban.
Az tény, hogy aki teheti, az nem ezeket a munkaköröket célozza meg, mert fejlődési, előrelépési lehetőség semmi nincsen benne. Pont ezért optimális az idősebbeknek akik már csak ki akarják húzni nyugdíjig.
Amúgy munkahelyünkön volt egy gyakornokunk. Dániában él, ott is tanul.
Saját elmondása szerint a dánok soha nem fogják hagyni, hogy külföldiek a diplomás munkákat végezzék náluk.
Ellenben valami kínainál dolgozott futárként, kaja kihordóként. Ezzel annyit keresett, hogy konkrétan egy normális kis lakást tud bérelni, tud félretenni.
Én meg tanultan, itthon gürcölök, lakom egy panelban, fél életemre eladósítottam magam, és konkrétan nem látok kiutat a rabszolga létből.
Az is lehet, hogy továbbtanulnak. Nem feltétlen diplomára gondolok és nem feltétlen irodai munkára!!
De egy kasszás munkája unalmas, kiszolgáltatott és nem egy olyan szakma, amiben értékes tapasztalata lesz, amivel vállalkozni tud vagy épp 10 év után válogatni a munkahelyek között. Tanulni se igen tud benne, fejlődni.
Egy fodrász, klímaszerelő, mosógépszerelő munkája azért változatosabb és ha szakmai tapasztalatuk, értékes gyakorlatuk lesz, akkor keresni fogják őket az emberek, nem lesz szabadidejük vagy épp a várakozási idő lesz őrült hosszú.
És direkt nem orvost vagy közgazdászt, informatikust írtam!
Huszonéves vagyok:
Fa..om se fogja tűrni, hogy mindenféle szutyok karen leüvöltse mindenért. Kedvencem az áruházban, amikor ezek az említett Karenek vergődnek, hogy miért csak egy pénztár van nyitva, és nem boldogulnak az önkiszolgálóval, én meg, aki 5 perc alatt végzek, mert tudok olvasni, állok ott, hogy szar lehet, hogy nem tudod kin levezetni a feszkót, mi??
Én dolgoztam ilyen helyen, a fizetéssel, megélhetéssel nem volt baj, de amit az emberek leműveltek, azzal igen. Őszintén remélem, hogy hamarosan mindenhol önkiszolgáló lesz, és robotok veszik át az élőmunka helyét, mert annak a megaláztatásnak, amit ember embernek képes okozni, senkit nem lenne szabad kitenni.
Nem akarod, hogy felmondjon a huszonéves? Szabadjon neki visszaszólni a kedvesvendégnek ugyanabban a hangszínben, meg töröljük el a vevőnek mindig igaza van phaszságot, mert az esetek 90%-ban nincs.
Én pont huszonéves eladó vagyok, de egyetem mellett csinálom, és egy ideje már családi vállalkozásban. De volt hogy nagy üzletláncnál dolgoztam.
Azért nincsenek fiatalok, mert nem éri meg. Nem lehet rá jövőt építeni. Akinek van egy kis esze, az max addig dolgozik ilyen helyen, amíg mellette mást tanul (erre ugyanis jó, mert ugye több műszak van, délelőtt lehet sulizni). Keresel nettó 200-at és heló. Ebből nem lehet egy életet felépíteni. És vannak más olyan szakmák is, amikhez nem kell sok ész, de jobban megfizetik. Pl egy felszolgáló, takarító, szakmunkás ezerszer jobban keres. Ma csak az marad eladó aki minden másra alkalmatlan.
Van most egy volt kolléganőm, aki eladó, nem is volt más terve. Ezt addig tudta csinálni, amíg a pasijánál tudott lakni. Szakítottak, ő meg a fizujából egy nyomorult szobát nem tud bérelni. Haza kellett költöznie a szüleihez, ami majdnem 2 órára van Bp-től ahol dolgozik. Most kezd el más munkák után nézni, mert az eladói fizuja konkrétan nem elég arra, hogy fenntartsa magát. Az idősebb kollégáim is csak úgy tudtak kijönni, ha volt egy szintén dolgozó párjuk. Az elváltak, egyedülállók közül mindegyik a szüleivel élt, 40-50+ évesen. Alkalmatlan pálya arra, hogy az ember önállóan képes legyen elkaristolni. Ez nem egy vonzó életút a fiataloknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!