Az USA-ban nagyon más a munkamorál, mint Európában?
Köztudott, hogy a tengerentúl a munka-magánélet egyensúlya inkább az előbbi irányába billen el öreg kontinensünkhöz képest, mert kevesebb a fizetett szabadság, egészségbiztosítás, munkavállalókat kevesebb jog védi.
Viszont mi a helyzet a munkahelyeken? Németországban dolgozó ismerőseim is mondják, hogy ott a 8 óra az sokkal effektívebben van kitöltve, nincs olyan hosszú kávézás, ebédszünet, sztorizgatások a konyhában, stb. Ez egyfelől nyilván hatékonyabbá teszi a munkafolyamatot, de mégis nincs meg az az emberi oldala, hogy néha egy-egy vicc is elhangozzon vagy oldottabb legyen a hangulat. Persze lehet nincs is rá igénye az ottani embereknek. Európában is a mediterrán népeknél még lazább munkamorál van, ott tényleg nagyon ráérősen dolgoznak az emberek.
Az USA-ban az ilyesmi még szigorúbban van kezelve? Hogy néz ki egy átlagos munkahelyi nap? Egyéb témákról csak ilyen csapatépítőkön esik szó?
Németben dolgoztam azert, dolgoztak akkor dolgoztak de ha mentek szünetre akkor azt vettem eszre, hogy mindenki eltűnt egyszerre es a 8 óra altt volt nekik 2x15 perc es egy 30 perces szünet mig nekem a 12 alatt van 15 es 30 perces szünetem, ugyanugy beszelgettek sőt.
Usa-ban nem tudom de oda nem mennek dolgozni. Nezzd meg azt a sorozatot, hogy beepitett főnök v valami ilyesmi, allruhaba a főfőnök elmegy a sajat cegebe, azert nyomjak rendesen a melót.
#1 Önmagában az hogy mennyit keresel nem jelent semmit. Kereshetsz havi 3-4 ezer dollárt ha a lakásod 2000 dollárba kerül, egy gyorséttermi kajálás meg 20 dollárba. Arról nem beszélve hogy nem ritka az hogy napi 1-2 órát utaznak az emberek a munkahelyükre, hiába olcsó a benzin ha 100-200 km-t kell megtenned és azt az autót szervizelni is kell.
Én azt láttam hogy nagyon erős a USA ban a hustle culture, azaz mindent megtesznek a munkahelyi sikerért, nem ritka a 50+ órás munkaidő.
Általában a biztosítást a cégek fizetni szokták beleértve a fogászatot is szval az általában a közmunkásokat/munkanélkülieket érinti.
Szabadság mennyisége jóval kevesebb mint nálunk, vannak olya helyek ahol tulajdonképpen nincs is, csak a nemzeti ünnepek azok.
És szakszervezetek/érdekvédelmi szervezetek is sokkal gyengébbek mint MO-n.
Összességében én nem feltétlen akarnék dolgozni ott. Csak azok élnek az USA ban igazán jól akik amúgy, Magyarországon is jól élnek/jól élhetnek.
USA-ban kemenyen dolgoznak az emberek, sokat tuloraznak. Munkahelyen amugy siman megy a viccelodes meg ilyenek, nem annyira komolyak.
Hatekonyak a munkaban mert modern eszkozokkel dolgoznak.
Termeszetesen itt is vannak lustak, meg akik valogatnak a munkaban es hetente masik munkahelyuk van.
Sokan dolgoznak 2 munkahelyen is.
A diakoknak tobb a mukalehetoseg es a nyugdijasok is szoktak reszmunkaidoben dolgozni. A gyorsettermek dolgozoi gyakorlatilag nyugdijasok es diakok, de foleg diakok. Nyugdijasok inkabb aruhazban dolgoznak, ahogy eszrevettem.
Mondjuk diákként muszáj dolgoznod, ha nem akarsz 100 ezer dolláros diákhitelt felhalmozni.
És ez is egy másik gond az USA ban való élettel. Magyarországon ingyen megszerzed a diplomát és ha nem büfészakra vagy tanárnak mész akkor jó munkád lesz, kint hibába lesz jó munkád soha sem fogod kb kifizetni a diákhiteledet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!