Ha a cégnek anyagi kára keletkezik abból, hogy én próbaidő alatt felmondok, akkor én felelősségre vonható vagyok?
Van pár kisebb megrendelés, amiket full egyedül viszek, és ha felmondok próbaidő alatt, akkor nem lesz senki, aki azokat határidőre megcsinálja.
A helyzet az viszont, hogy baromira nem tetszik az egész hely, és most kaptam egy jobb ajánlatot.
Ha emiatt a jelenlegi helyemnek kára keletkezik (határidőre nem teljesített megrendelés például), akkor engem felelősségre vonhatnak miatta?
Ilyenkor el kell olvasni a munkaszerződésedet, tartalmaz-e kitételt kimondottan erre az esetre. Valószínűleg nem, ez esetben az Mt. vonatkozik a témára, tehát próbaidő alatt indoklás nélkül azonnali hatállyal felmondhatsz.
Erre fel kell készülnie a munkáltatónak, tudnia kell mit kezdeni azzal, hogy próbaidő alatt el is veszítheti a munkavállalót egyik napról a másikra. Persze ha nagyon akar, izmozhat az okozott kár miatt polgári perben. Ezt meg lehet előzni azzal, ha még a felmondásod előtt írásban, bizonyíthatóan tájékoztatod a főnöködet arról, hogy pontosan mely megrendelésekkel lehet probléma. Ha ez megtörténik, akkor nem vergődhet rajta, hiszen tudta, mire kell odafigyelnie.
Próbaidő akkor van, ha a munkaszerződés is tartalmazza. Ugyanis ez nem egy kötelező eleme a munkaviszonynak.
Ha a munkaszerződésben nincs erre vonatkozóan megállapodás, akkor nem kötöttek ki próbaidőt a szerződő felek.
Ilyen esetben nem is lehetséges a gyakorlatban próbaidő alatt felmondani.
Gondolom, ez logikus.
Ha kérdező szerződésében próbaidő ki van kötve, és abból még 2 hét van vissza, akkor a próbaidő lejárta előtt közölt (munkáltatónak írásban átadott) felmondás azonnali hatályúnak minősül függetlenül attól, hogy a szerződést határozatlan időre, vagy határozott időre kötötték.
... ha próbaidő alatt mondasz fel, akkor a cég nem követelhet semmit arra hivatkozva, hogy adott esetben kára keletkezett az által, hogy hirtelen "eltűntél" a munkavállalók sorából.
A szándékos károkozás megtérítését pedig bármikor követelheti -> Például falhoz vágtad a szerszámot, ami ez által összetört.
A próbaidő alatti felmondás nem ez a kategória...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!