Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Nem gondoljátok, hogy egy...

Nem gondoljátok, hogy egy ideális világban MINDEN munkakörben hasonlóan kellene, hogy az emberek keressenek?

Figyelt kérdés
Értem itt ez alatt, hogy egyik munka sem ér többet a másiknál, maximum gazdasági tekintetben. Ha mindenki programozó lesz és IT szektorban fog dolgozni, attól még nem lesz friss péktermék az üzletekben, nem lesz a szemét elszállítva, nem lesz a jövő generációja felnevelve. Az embereket minden egyes munkakörben meg kellene minimum annyira fizetni, hogy gond nélkül tudja a havi kiadásait fedezni, majd utána fokozatosan feljebb menni (egy bizonyos szintig) fizetés terén, hogy megérje komolyan képezni magad és tanulni, de ne az legyen a motiváció, hogy amit egyébként szeretsz csinálni és lelkesen űznéd, épp az éhenhaláshoz sem elegendő.
2022. ápr. 1. 09:02
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
54%

Nem.

Mégis ki akarna 3+ éveket tökölni felsőoktatásban vagy mesterszakmával, ha kb ugyanannyit megkapna érettségivel is? Ki akarna nagy felelősségű munkát végezni?

2022. ápr. 1. 11:00
 12/22 anonim ***** válasza:
76%
#11 Például nem mindenki akar nyáron, 40-50 fokban, 3 műszakban gépet pakolni, egy csarnokban, amikor pár évvel többet tanulva klimatizált irodában is dolgozhat 8-tól fél 5-ig. Viszont abban meg nincs igazság, hogy csak azért mert valaki pár évvel többet tanult, lényegesen többet keressen, mint aki az egészségét, és testi épségét kockáztatja a munkahelyén. Tehát ilyen szempontból a melósnak is hasonló bér járna mint az irodistának.
2022. ápr. 1. 12:06
 13/22 anonim ***** válasza:
4%

Dolgoztam már gyártósoron és irodában is, túlnyomó többségben a termelési csarnok klimatizált volt, az irodában meg ventillátor aztán kész. :D

De a te logikád szerint akkor nem is épülne semmi, hiszen tényleg ki akarna pl. 50 fokban tetőt ácsolni? Most megteszik, mert elég jól meg vannak fizetve, jobban mint sok irodista.

Én mondjuk eleve nem tapasztalom ilyen értelemben a bérkülönbséget, hogy "melós" vs. "irodista". Inkább azon múlik hogy KONKRÉTAN milyen szakma/diploma, KONKRÉTAN milyen munkahely. Én diplomás irodista vagyok, a párom szakképzett melós, nagyságrendileg ugyanannyit keresünk sok éve. Egy gyártósori betanított munkás kevesebbet kap mint egy senior fejlesztő, miközben egy ügyes villanyszerelő vállalkozó többet kap mint egy tanár. Stb. Ez nem diploma-szakma kérdése.

2022. ápr. 1. 12:14
 14/22 anonim ***** válasza:
43%

#13 Ebben is van igazság, csak éppen ezek az emberek általában nem a pénzt nézve nem tanulnak tovább, mert, hogy ácsként jobban keresnek, ugyanis azt soha nem lehet tudni, hogy mikor valaki elhatározza, hogy minek tanul, akkor a képzés végén vajon mennyire lesz kelendő az a szakma.

Szóval lehet, hogy most valaki elmegy burkolónak, de 3 év múlva, (vagy nem tudom most meddig tart) lehet az építőipar megint pangani fog. Bátyámnak is festőként volt ilyen időszaka, mikor ő volt otthon a gyerekekkel.

Viszont sajnos azt is láttam, nagyon sok fiatalnak meg nincs is szakmája, mert a 8 általános után egyből mennek dolgozni, hogy meg tudják venni a drága mobilt. Szinte mindig ezt láttam, mikor egy fiatal jött a céghez.

Van aki azért tanul valami szakmát, de ha nem tanul jól, akkor itt is korlátozottak a lehetőségek.

Anno én is autószerelőnek akartam menni, de akkor minimum 4-es átlaggal lehetett, így mentem esztergályosnak, ami akkor annyira nem, de mostmár keresett szakma az itteni régióban.

Voltam pár cégnél de klíma sehol nem volt a csarnokban, de az irodában igen. Mindenhol több műszak, gépeknél olajköd, zaj és volt akinek kisebesedett a keze is az olajtól. Irodistákat meg nyáron csak elvétve láttunk.

2022. ápr. 1. 12:34
 15/22 anonim ***** válasza:
62%
Nem gondolom, leginkább azért, mert bizonyos munkák elvégzéséhez sokkal több tanulás és előre készülés kell. Rohadt igazságtalannak tartanám azt, hogy egy olyan munkakörben, amihez kell pl. aktív nyelvtudás vagy olyan ismeretek, amit vagy egyetemen, vagy különórákon lehet megtanulni, ugyanannyit keressen az ember, mint amit a takarító megkeres, aki valószínű, hogy tojt a tanulásba anno.
2022. ápr. 1. 14:50
 16/22 anonim ***** válasza:
70%
Én pucoltam szart is, és volt irodai melóm is. Én meg rohadt igazságtalannak tartom, hogy takarítóként röhejes bért kerestem, miközben minden nap égett a talpam, görcsölt a vádlim, fájt a hátam a rohamtempóban több emeletnyi irodaszoba takarításától, és annyira leamortizált, hogy munka után még kikapcsolódni se maradt erőm, egyből mentem aludni. És akkor amellett, hogy az egészséged leépülését eszük ágában sincs emberhez méltó fizetéssel valamennyire kompenzálni, még dolgozz pl. olyan ember mocska után, aki a külsejére szuperigényes, de a vécében otthagyja a szarcsíkot, és még ő néz fintorogva rád, hogy "fúj, itt egy takarító", és még visszaköszönni is derogál neki. Deee hááát neeeem tanultaaaam, ezért már éhbért az ilyennek 🤷
2022. ápr. 1. 16:32
 17/22 anonim ***** válasza:
54%
16: azért... ne már. Nem fintorgok a takarítóra, nem nézem le mint embert, de az igazságtalan, hogy én éveket öltem bele a tanulásba, fejlesztettem magam, míg a másik nem, és akkor "ja, ugyanannyit keresel". Akkor minek tanulni?
2022. ápr. 1. 16:45
 18/22 anonim ***** válasza:
72%

Én aztán senkit nem nézek le a foglalkozása, szakmája miatt. Minden munkára szükség van. És egy ÉLHETŐ bér szerintem alap lenne mindenkinek, aki dolgozik teljes állásban. Felháborító hogy sokan a létminimum alatti összeget tudnak hazavinni annak ellenére hogy güriznek.

Ettől függetlenül számomra egyértelmű, hogy jobban kell honorálni azokat, akik további x évig tanultak, elvégeztek egy szakmát vagy diplomát, mint azt aki elvégezte az elemi iskolát aztán elmegy felmosni.

¯\_(ツ)_/¯

2022. ápr. 1. 16:56
 19/22 anonim ***** válasza:
21%
17: És mégis honnan veszed, hogy a takarító nem tanult? Unokatesóm is takarítónőként dolgozik jelenleg, egyetemet végzett diplomás ember ő is. Épp annyit tanult, mint te, ha nem többet!
2022. ápr. 1. 20:03
 20/22 anonim ***** válasza:
31%
Aláírom, hogy aki tanult az keressen jobban, de azt túlzásnak tartom, hogy valami szedett-vedett semmitérő diplomával valaki 2-3X annyit vigyen haza, miközben a klimatizált irodában, jó ha fél napot dolgozik. Közben a melós, aki ténylegesen megtermeli a cég pénzét, szívja a mérgeket nyáron 40-50 fokban, és minden percéről el kell számolnia, mert neki hozni kell a darabszámot.
2022. ápr. 1. 20:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!