Melyik külföldi országban élhetnénk jobban, mint itthon? (bőv. lent)
Párommal egyre inkább elegünk van a magyar diktatúrából.
Én a harmincas éveim elején járok, párom néhány évvel fiatalabb.
Gyerekünk nincs, de tervezünk a közel jövőben, és házat is akartunk venni....de lassan lehetetlen lesz BP környékén, a mi bérünkből.
Tapasztalatok:
nekem: 1 év teherfuvarozás, majd 12 év logisztika, raktározás, fuvarszervezés
párom: 2 év vendéglátás, 4 év irodai admin
Nyelv:
nekem: erős közepes német, nagyon alap angol
párom: kicsi angol
Fizetésünk jelenleg: nettó 500 kettőnknek.
Mivel nekem a német az erősebb nyelvem, ausztria, németországban gondolkoztam elsőnek. Elhelyezkedni esetleg osztrák-német belföldi kamionosnak, kb 2000 eur a kezdő fizu. Párom meg otthon babázhatna...legalábbis kezdetben.
Nyilván ott így megint csak albérletben élnénk, és nem tudom mennyivel nőne az életszínvonalunk...
De ezért fel kéne adnunk: kényelmes munkakör mindkettőnknek, rugalmas home officeval, és a viszonylag közel lévő családtagjainkkal.
Amitől tartunk itthon: nyugdíjunk már nem lesz (de azért a fizum bő 1/3 át levonják) így arra is kéne valamicskét félretenni, házat venni bp környékén csak jelentős, havi több száz ezres törlesztővel tudnánk 20 évre..., közlekedéskultúra romokban (képesek egy nőt is megütni ha véletlenül valamit elront, csak mert nem vezet rutinosan, lásd vezess.hu videók) egészségügy, oktatás romokban, ha nincs pénzed meghalsz kb. Oktatás olyan amilyen.
Aggodalmunk: jobb lesz-e kint? lassan 35 leszek lehet már késő ebbe belekezdeni? megéri feladni az itthoni kényelmes pangást, egy kinti talán jobb színvonalért?
Ha kiköltöznénk, utána már biztosan nem jönnénk vissza mo-ra
#9 Hát ha a magyar családi bevétel jelenleg kb 500 nettó abból ha a nő elmegy babázni kiesik kb a fele. Akkor a férfi jövedelme talán a számlákra és a kajára éppen elég, de másra nem. (Így meg nem 1100 hanem 700vs2000, élet Ausztriában nem kerül 2x annyiba. Lakás bérlése valóban nem olcsó. Határ mellől mi mikor ott laktunk átjártunk Ausztriába vásárolni mert hogy olcsóbb vagy ugyan annyi és jelentősen jobb minőségű.) (Bár mi odahaza 3 fős háztartásban 250-300k -t költöttünk csak élelmiszerre amiben a munkahelyi ebédek még benne sincsenek.) Viszont ahogy telik az idő egyre többe fog kerülni minden a gyereknek. 1100 nem nem általános nyergessofőröknek belföldön, nehéz elhinni de így van, ahogyan irodában sem fizetik túl az alkalmazottakat mint látszik. Ezért van hogy a medián karcolja a nettó 200 -at ami egy röhej. 1-2 évet kint dolgoznak. Félretesznek 20-30k EUR -t addigra a férj 2500 -t megkereshet nettóban. (14x ugye) Abból kényelmesen elvannak ameddig a baba kicsi egy keresős modellben és nem csak a számlákra és kajára jut éppen hogy. Pláne ha irodába kerül a férj akkor meg nyugi lesz.
Nem kell magánorvosra költeni a gyerek miatt, mert gyorsan kapnak időpontokat mindenre. Sőt gyakran fognak találkozni magyar orvosokkal is.
Halkan jegyzem meg Hogy Ausztriában a Svájci határ mentén akadnak cégek ahol a sofőröknek csípőből megadják a 3000EUR nettót. Persze Német nyelvtudás az elvárt. Angol jó ha van de nem kötelező. Pár szót magára ránt az ember. Olaszoknál, meg Franciáknál, esetleg Spanyoloknál meg úgy se beszélnek semmilyen nyelven :) Ott így is meg úgy is mutogatni kell.
Illetve az a nyugalom ami körül veszi majd őket az megfizethetetlen lesz.
Csak a hétköznapi dolgokkal kell foglalkozni. Szomszéd nem akar agyonütni kapával mert utálod orbánt. Ameddig normálisan viselkedik elfogadják. Senkit nem érdekel mi a vallása, mi a politikai nézete, max megkérdezik, de ugyan úgy másnap is el lehet menni sörözni utána. Mondjuk ott úgy se lehet szavazni egy jó darabig. De nem lesznek az arcodban folyton az uszító plakátok se. Ugyan olyan életszínvonal mellett is elképesztő minőségi életet lehet élni.
Igen van akinek nem jön be. Nem bírja a távolságot a családjától. Nem bírja azt a légkört hogy az elején bizony hajtani kell. Elveszik az ügyintézésben ami fényévekkel egyszerűbb mint a magyar. Esetleg nem bír a nyelvel.
Megértem vannak ilyenek. Nem való mindenkinek. De inkább 30 évesen tegye próbára magát gyerek nélkül az ember, mint 50 évesen bánja meg gyerekkel hogy nem mentek.
Spec 40 évesen dobbantottam.
Nyelvtanulás viszont akkor is hasznos ha az ember marad.
Azzal semmit se lehet veszteni.
Német a német nyelvterületek közelsége miatt, angol pedig a nemzetközi kommunikációs mivolta miatt.
Csak bátorítani tudok mindenkit.
Őszintén szólva engem abszolút hidegen hagy a narancssárga, vagy a más vallási nézeteket valló szomszéd, itthon is csak a hétköznapi dolgainkkal foglalkozunk a lehető legnyugodtabb élet mellett, de mi nem ilyen bevételi kategóriával rendelkezünk, így viszonylag sokat kéne ajánlania egy másik országnak, hogy odébb toljam a biciklit. Nem csak anyagi érdelemben. Node nem ez volt a kérdés.
Én nem lebeszélni akarom a költözésről a kérdezőt. Arról akarom lebeszélni, hogy érdemi nyelvtudás nélkül, babát tervezve induljanak neki mindketten egyszerre a vakvilágnak. Illetve arra rávilágítani, hogy 500-600 ezer forint nem olyan sok, amiért érdemes nekiindulni, mert némi átképzéssel és idővel ezt itthon is el lehet érni. Főleg férfiként, főleg most.
Menjenek, ha menni akarnak, de tervezzenek. Nem egyszerű egy ekkora költözés lélekben, nem egyszerű egy új rendszer megismerése, a beilleszkedés az új munkahelyre, lakókörnyezetbe, nem egyszerű nyelvi szempontból felzárkózni, átállítani az agyat a helyi viszonyokra, elfogadni a család és a barátok távolságát és ha még ehhez csatlakoztatunk egy várandós párt, akinek vizsgálatokra kell járnia nyelvi nehézségek mellett, szülni megy és gyereket nevel, az meg aztán végképp kiveri a nehézségi faktort lelki értelemben. Ez már az a kategória, amit szerintem átlag ember lelke nem bír el és minden lesz az első 5-10 évük így, csak nyugodt és boldog nem. Ez utóbbit viszont csak az fogja megérteni, aki volt már várandós nő és tudja milyen aggodalmakkal, félelmekkel, változásokkal és minden egyébbel jár felkészülni egy baba érkezésére. :) Már az önmagában pozitívum, ha egyáltalán tudsz kommunikálni az orvosoddal, a gyerekorvossal, a gyógyszertárossal, vagy bárkivel, aki szembejön az utcán. Ezt érdemes még itthon összeszedni, vagy kint dolgozva 1-2 évig és csak utána gyereket vállalva.
13:
Szájer? Ő nem zavar, hogy nyíltan egy meleg orgiában bukott le? Meg ugyanúgy Vityáék is engedik be az illegális menekülteket, lásd a kötvényes botrány.
Kérdező:
Az a 2000 euró nettóban vagy bruttóban van? Azért az nem mindegy. Nettóban inkább röhög ki őket. Én nettóban kaptam volna 1200-1400 eurókat alaphangon, ha nem pont egy olyan német közvetítőhöz küldenek ki, aki ellen alsó hangon is 10 eljárás legalább van (amin direkt ülnek a hatóságok).
Meg az a baj, hogy a párod miatt meglennétek lőve. Ausztriában, Németországban a kicsi angol sajnos nem elég. Nekem nem kicsi angolom volt, mégis nagyon korlátozottak voltak a lehetőségeim, mert hiába beszélnek sok munkahelyen angolul, akkor is elvárják a német nyelvtudást.
Meg ahogy előttem írták várandósként meg főleg kell majd a német nyelvtudás neki, mert kamionosként nem tudsz mellette mindig ott lenni, hogy tolmácsolj.
Előbb vagy az legyen, hogy te kimész ő meg tényleg gőzerővel neki áll a németnek, vagy várjatok még amíg megtanul alapszinten németül.
15:
Nem is kell visszalökni, mert már most azon a szinten mozgunk.
Meg vicces bevándorlókról hisztizni még mindig, miközben röhögve lett beengedve egy csomó ukrán, szerb, meg ugyanúgy különböző arabok is.
16:
Nem kell hozzá nagy ész hogy az ilyen provokátorok hazugságain átlásson valaki.
Nyugati határátlépés után mellbevágó Magyar lemaradás.
Nyugaton nincsenek tele az utcák politikai hirdetésekkel.
Nincs oroszos mellébeszélünk, meg kötekedő hangulat. Boltban az emberre mosolyognak, és nem átvágják.
Szomszéd nem fenyegetőzik ha nem értek vele egyet, sőt a leveleimet sem lopkodja ki a postaládából, hogy hátha banki kivonatból megtudja mennyi pénzem van.
Budapesten végigsétálva meg elég hamar észreveszi az ember hogy migriznek, de már az előtt és az óta is beengedtek egy marék semmirekellőt. Csak a mellédumálás és a hazudozás megy.
15:
Alapszinten ország történelme jajj az nagy duma. Érettségi töriből hanyas lett? Kegyelem 2 -es mi? Nyelvtudás? Az tuti kell. Jó le is vagyunk maradva mint a bili füle. Gyerekek úgy jönnek ki az iskolából hogy megszólalni se tudnak.
Abban részben egyet értek hogy gazember ellenzék, de kell egy gátlástalan banda aki lebontja a jelenleg bűnözők által épített intézményesített ország kifosztási rendszert. Ameddig az előző bomlik le és az új kiépül, a kettő között tud némi nem fejlődést mutatni az ország. Bár morálisan most annyira leépült hogy ezt 10 év is kevés lesz morálisan helyrehozni. Gazdaság? Nyugatra ne menjél, mert mellbevágó lesz a különbség. Maradj a faluban az a tuti.
17:
Nyugatot se kell annyira felsztárolni. Ugyanúgy vannak mellébeszélések, kavarások, stb. Merkelnek nem hiába kellett visszavonulnia, indult volna még kb. az összes halott történelmi vezető több szavazatot kapott volna, mint ő.
Szomszédokból is van ott mindenféle ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!