Hogy működik a próbaidő alatti felmondás?
Próbaidőn vagyok, lassan letelik, de nem bírom elviselni a mindennapos megalàzàsokat a kollégám részéről, és azt, hogy ellenem hergel mindenkit, köztük a főnököt is. Betelt a pohár, fel akarok mondani. Pályakezdő vagyok, ez az első rendes munkahelyem. Nem tudom, hogy működik a dolog. Írjam le a felmondásomat, és adjam oda borítékban a főnöknek? Vagy elég emailben elküldeni? Esetleg szóban? A főnököm nagyon ritkán jár be hozzánk, úgyhogy nem nagyon fogom tudni neki papíralapon átadni... Maximum az irodaházba tudok felmenni, és ott hagyni a borítékot neki.
Biztonsági őr vagyok, ha számít valamit. Mondták a többiek, hogy ha le akarok számolni, akkor számítsak balhéra a főnök részéről, balhé nélkül innen nem lehet lelépni...
Nincs semmi, odamész, hogy "bocsi srácok, kaptam egy kedvezőbb ajánlatot, viszlát"
Próbaidő alatt ők is bármikor kitehetnek, de te is dobbanthatsz. Ha kell, akár munkanap közepén is bedobhatod a törölközőt, ha annyira rossz a helyzet.
Melóhelyen az alaszabály, hogy megegyező felmondási időt kell adni, mint amit te kapnál. Ha a papír szerint bármikor kirakhat, te is kisétálhatsz.
Ha rendesek veled, akkor oké, add meg a két hetet, de ez szívesség.
Ha annyira sźar ott, hogy tutifix nem akarsz ott dolgozni, mit veszíthetsz?
És ha már a "mézeshetek" alatt ennyire abúzív a hely, szerted később ha már nem vagy új, szted mi lesz?
Kapsz te jobb melót, ahol emberszámba vesznek.
Munkaszerződést írásban kötötted, ezért írásban kell megszüntetni.
Egy darab papirra leirod, hogy mai nappal a munkaviszonyodat felbontod a xy cégnél, aláírás dátum. Boríték nem kell.
#4, ha a munkavállalót megalázzák, mérgező a légkör, az isten összes törvénye se kötelezi arra, hogy ezt tűrje.
A dolgozó nem rabszolga, jogában áll nem bemenni ha úgy dönt nem akar ott dolgozni.
Ezzel be lehet caplatni a HR-be, vagy ha nincs HR a főnökhöz, és megmondani kerek perec, hogy ez tűrhetetlen.
"ha a munkavállalót megalázzák, mérgező a légkör, az isten összes törvénye se kötelezi arra, hogy ezt tűrje."
Ezt miért nekem címezted? Annyit írtam, hogy kell legyen papír próbaidőben is.Mi közöm a légkörhöz?
A szabályozás egyértelmű: írásbeli szerződést írásban kell felbontani!
Ja, de attól még simán kisétálhatsz, aztán küldesz nekik egy emailt.
Nem kell ám alájuk nyalni felmondáskor, nem veszíthetsz semmit. Most komolyan, mi lesz, ki fog rúgni? 😏
Mit nem értetek!
Munka törvénykönyve szabályozza a munkaviszonnyal kapcsolatos dolgokat. Ott le van írva, hogy írásban kötött megállapodást írásban lehet módosítani, megszüntetni. Pont.
Próbaidőnek az a lényege, hogy ha még az alatt közlöd (adod át írásban a munkáltatónak) a felmondásod, nincs felmondási idő, ami annyit jelent, hogy azonnalinak minősül a felmondás, így a következő percben már nincs munkavégzési kötelezettséged.
Próbaidő KIZÁRÓLAG akkor van, ha azt a munkaszerződésben ki is kötötték. Ha nincs a munkaszerződésben szó próbaidőről, akkor nincs próbaidő. Ez annyit jelent, hogy egy felmondás esetén képbe jön a felmondási idő.
A dolgozó a felmondását nem köteles megindokolni. Ha nem vagy köteles, ne is tedd meg.
Két egyező példányban kell megírni a felmondásod. Az egyik példányt átadod a munkáltatónak MÉG PRÓBAIDŐ ALATT!, a másikon átveteted vele dátummal ellátva. Így tudod bizonyítani egy jogvita esetén, hogy próbaidő alatti a felmondásod, tehát azonnalinak minősül és még aznap megszűnik a munkaviszonyod. A cégnek innentől kezdve van 5 munkanapja, hogy a ledolgozott időre járó béred és a leszámolási papírokat biztosítsa részedre. Mivel már nem vagy a cég alkalmazottja, ezért nem vagy köteles személyesen intézni ezeket. Ha önként és dalolva nem mész be ezekért, akkor a cég köteles (bizonyítható módon) a nyilvántartásában szereplő lakcímedre postázni a papírokat. Ha a bért készpénzben fizették, akkor azt is köteles postán továbbítani!
"Most komolyan, mi lesz, ki fog rúgni? 😏"
Látszik, hogy Neked még nem volt szerencséd munkaügyi perben részt venned.
Ha nem az MT-nek megfelelően jár el valamelyik fél (akár dolgozó, akár munkáltató), jogellenesnek minősül a munkaviszony megszüntetés. Innentől kezdve jönnek a problémák, ha a "károsult" nem hagyja annyiban. Nem láttál Te még szemét munkáltatót! Nem tudhatod, hogy kiben mi lakozik...
Ne hagyjunk támadási felületet, ha nem muszáj!
Kérdező! Aszerint járj el, ahogy leírtam. Fogadd meg a tanácsom!
Felmondás:
Cég neve, címe
Alulírott Buga Jakab (személyes adataid itt feltünteted), az Önöknél X. Y. naptól fennálló munkaviszonyomat a mai nappal felmondom.
Dátum, aláírás
A felmondásra írt dátumnak jelentősége nincs. Annak a dátumnak van jelentősége, amikor a felmondást közlöd a munkáltatóval. Tehát amikor az írásba foglalt felmondást átadod neki! Azért is kell dátummal ellátva átvetetni a felmondást a munkáltatóval!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!