Próbaidő alatti felmondás hogy működik?
Azt olvastam több helyen, hogy próbaidő alatt bármikor fel lehet mondani indoklás nélkül.
Beszéltem a főnökömmel, hogy azonnal fel szeretnék mondani, erre ő olyan szavakkal dobálózik, hogy munkaügy, felmondási idő, cserbenhagyás.
Beperelhet, ha én úgy döntök, hogy felmondok azonnal a próbaidő alatt, mert ők nehezen tudnak pótolni engem a szabadságok miatt, és ezzel a cég működését akadályozom?
A szerződésben szerepel próbaidő?
Ha nem térnek ki rá a szerződésben, akkor nincs próbaidőd!
Erre figyelj!
Ha szerepel a szerződésben próbaidő, akkor még a próbaidő alatt "közölnöd" kell a felmondási nyilatkozatodat. A közlés azzal valósul meg, hogy átadod a munkáltatónak, aki a felmondás nálad maradó példányán dátummal ellátva átveszi Tőled. Ezzel tudod igazolni, hogy még próbaidő alatt mondtál fel, tehát nincs további következménye, és "szabadon távozhatsz" miután elszámoltál a nálad lévő céges dolgokkal.
Ha arra készülsz, hogy nem akarja átvenni, akkor két családtag/munkatárs/ismerős/idegen stb. jelenlétében próbáld meg kézbesíteni, mert ha nem veszi át, akkor ők a felmondáson a nevük, címük megadásával, aláírásukkal igazolják, hogy megkísérelted átadni, de a munkáltató azt megtagadta. Innentől kezdve átadottnak minősül még akkor is, ha a munkáltatónak fogalma nincs arról, hogy mi áll benne.
Egy szemétkedő munkáltatónál jogilag csak így vagy védve.
Ha a szerződésben nincs próbaidő kikötve, akkor viszont van FELMONDÁSI IDŐD!
Köszönöm a válaszokat!
Szerepel a szerződésben a 3 hónap próbaidő.
Ha szerepel, akkor ne törődj vele, hogy mivel dobálózik a munkáltató. A próbaidő alatt "közölt" felmondás "AZONNALI", tehát ha elszámoltál a céges eszközökkel stb., akkor a következő pillanatban már mehetsz is haza.
A felmondást mindig írásban nyújtjuk be!
Két egyező példányban megírod (kézzel, géppel teljesen mindegy), és a munkáltatóval - DÁTUMMAL ELLÁTVA - átveteted. Onnantól kezdve jogilag védve vagy, tudod bizonyítani, hogy mikor adtad át (közölted vele).
Ha nem óhajtja átvenni, akkor az az út, amit előbb már leírtam, vagy ha nem tudsz keríteni 2 tanút, és elég idő van még a próbaidőből vissza, akkor tértivevényesen postán add fel úgy, hogy még próbaidőn belül átvehető legyen a munkáltató által.
Az sem baj, ha úgy sem veszi át, mert jogilag a kézbesítési vélelem beáll (átvettnek fog minősülni) a posta által történő második kézbesítési megkísérlést követő 5. napon még akkor is, ha nem veszi át.
Felmondási nyilatkozat igen egyszerű:
Munkáltató neve, címe
Alulírott Gipsz Jakab (ide a személyes adataid), az Önöknél X. Y. naptól fennálló munkaviszonyomat a mai nappal felmondom.
Dátum, és az aláírásod
Ennyi...
Teljesen mindegy, hogy milyen dátumot írsz a felmondási nyilatkozatra, mindig az a mérvadó, amikor azt "közlöd", tehát átadod a munkáltatónak.
Ha próbaidő alatt teszed, akkor azonnali, tehát ha hétfőn adod át, akkor két lehetőséged van: Még az aznapi műszakot végigdolgozod, és utána mész, vagy az átadás követő pillanatban már nem folytatod a munkát.
Ha nem próbaidő alatt adsz át egy felmondási nyilatkozatot, akkor az nem "azonnali", tehát van felmondási idő (törvény írja elő), és az átadást követő napon indul el a felmondási idő.
Ezért mindegy, hogy milyen dátumot írsz bele. Te azt megírhatod 1 hónappal előbbi dátummal is, ha nem adod át, joghatást nem vált ki.
Ha 26-án még dolgozni szeretnél, akkor add át 26-án a munkaidő vége előtt fél órával. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!